Festival de pòdcasts
‘Entiende tu mente’, el pòdcast més escoltat sobre salut mental: «Les dones tenen més del doble d’ansietat que els homes»
Estrès, ansietat, depressió, atacs de pànic, relacions que no funcionen i feines problemàtiques. La importància de mantenir una bona salut mental és un dels temes que més preocupen actualment, però no tothom pot tenir accés a una sessió de teràpia. Enmig del caos quotidià apareix un pòdcast que pretén donar resposta a totes les preguntes que envolten el pensament. ‘Entiende tu mente’ és el programa més escoltat de psicologia que intenta posar nom al que ens passa pel cap i trencar amb l’estigma de l’ajuda psicoterapèutica.
Creat el 2017 pel seu actual director i estudiant d’últim any de psicologia, Molo Cebrián, el pòdcast també compta amb els coneixements i l’experiència del psicòleg Luis Muiño. Últimament, el programa està posant el focus en la seva sèrie ‘Así somos’, una secció en la qual tots dos comparteixen històries curioses per després extreure’n petits psicoaprenentatges. Aquesta versió serà la que oferiran durant el Victoria x Podcast, el primer festival de pòdcasts de Barcelona de dissabte, 21 d’octubre, que comptarà amb 12 hores de programes seguits per aconseguir el Rècord Mundial de Pódcast en emissió ininterrompuda.
Formar comunitat
Un esdeveniment pensat per connectar amb l’audiència i que la gent que és fan dels pòdcasts en el seu dia a dia pugui formar «comunitat». «Una noia em va explicar que va venir a un esdeveniment de Madrid sola i es va asseure al costat d’una altra noia que també anava sola. Es van emocionar durant l’esdeveniment i es van fer amigues», expliquen el Molo i el Luis en una trobada amb aquest mitjà. «Quan desvirtualitzem les persones que escolten el pòdcast, ens adonem que som molt semblants a ells», exposa el director.
Tot i que el programa ha anat evolucionant amb el pas del temps, encara manté l’essència dels primers dies, com els missatges i les preocupacions que reben dels seus oients. Els presentadors intenten fer psicologia «a peu de carrer», per a «imperfectes», i aportar aprenentatges fàcils. «La base és ajudar a entendre com funciona la nostra ment i deixar idees que puguin activar el canvi en qui vulgui canviar», asseguren.
La missió del Molo i el Luis és posar paraules a tot allò que estan sentint les persones i que fins aquell moment no entenien. D’aquesta manera, poden fer aquest pas al capdavant, per exemple, canviant de feina, enfrontant-se a relacions que no funcionen o fent un viatge. També posant-se en mans de professionals: «Quan fas el descobriment, et pots sentir una mica perdut. De vegades, el ‘clic’ implica demanar ajuda professional».
Noves formes de comunicació
Les preocupacions de la gent continuen sent similars amb el pas del temps i el pòdcast pretén centrar-se en aspectes molt essencials de l’ésser humà. «Acompanyar una persona que té depressió, viure una ruptura de parella o mirar de conciliar el teu costat explorador amb certes seguretats són coses que continuen passant igual que fa set anys, quan vam començar», confirma Muiño.
No obstant, els formats en els quals ens comuniquem entre nosaltres sí que van canviant amb el pas del temps gràcies a la tecnologia, per la qual cosa han d’estar sempre actualitzant-se. L’últim any han fet programes sobre relacionar-se amb la intel·ligència artificial, el ‘ghosting’ o com gestionar els grups de WhatsApp. «No hi ha tanta diferència en la gestió dels grups de WhatsApp de l’escola dels teus fills i les reunions dels pares a la sortida de classe», comenta el psicòleg.
Desenvolupament personal
La salut mental s’ha posat en el focus en els últims temps i «el canvi és radical, però no és suficient. «Tot i que progressi adequadament, necessita millorar», reivindica el Luis. «A finals dels 80 la gent entrava d’amagat en la meva consulta. Ara ja són fins i tot els famosos els que expliquen que van al psicòleg», explica Muiño. Això implica una «eliminació de tabús» i que trobar terapeuta sigui «molt més fàcil». Però hi ha aspectes en els quals encara es pot millorar. El psicòleg exposa que encara hi ha una «bretxa del gènere en la salut emocional de les dones» i encara tenen «més del doble d’ansietat que els homes».
El pòdcast ‘Entiende tu mente’ no pretén ser el substitut a una sessió de teràpia. «Tot i que podem sentir-nos identificats amb els temes de què parlem, perquè intentem incloure temes molt genèrics, cada tema i cada persona té els seus matisos. El que fem és animar sobretot a fer l’‘insight’ i començar a moure’s», explica el director.
Al que sí que volen arribar és a aquells aspectes «que no ens estan coartant», sinó que «ens permeten progressar tot i que no sigui adequadament» i treballar en el desenvolupament personal. El benefici que ‘Entiende tu mente’ tingui el format de pòdcast és que entra en la vida quotidiana, en els moments concrets i necessaris. «És l’alleujament del posar nom al que t’està passant, veure que no ets l’únic o l’única», comenten. «Quan ja és una cosa que et paralitza i t’impedeix tenir una vida plena, aquí necessites un treball a mida», aclareixen.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia