Regla númerica
Aquest és el mètode que utilitzen els bars i restaurants per vendre més racions
Segur que més d’una vegada has demanat una tapa i t’has adonat que sobra una unitat que fa impossible una repartició equitativa

¿Alguna vegada has anat a un bar o un restaurant, has demanat una tapa i t’has adonat que sobra una unitat que fa impossible una repartició equitativa amb els teus amics o familiars? Passa amb les croquetes, les gambes i les mandonguilles, les broquetes, i fins i tot amb els talls i trossos d’embotit. És una pràctica que treu de polleguera, però té una raó de ser: així els establiments venen més racions. A més, darrere d’aquesta manera de fer, que s’evidencia més en les franquícies, hi ha un truc i és matemàtic.
El matemàtic i divulgador científic Santi García Cremades va explicar en el programa ‘Mapi’ de TVE que la regla numèrica es basa en l’ús de números primers a l’hora de servir les tapes i les racions. Segur que recordaràs de l’escola que els nombres primers són tots aquells més grans que 1 i que només són divisibles per un i per si mateixos. Com explica Cremades, són el 2, el 3, el 5, el 7 o l’11. Si et fixes, els podràs trobar habitualment en una ració.
La regla a la inversa
Notícies relacionadesUna regla que, d’altra banda, pot ser a la inversa. És a dir, en el cas que el nombre de comensals no sigui parell, sinó senar, els establiments solen servir quantitats parelles. D’aquesta manera, es repeteix el mateix ‘conflicte’ i la quantitat no és equitativa.
Així, a fi d’igualar el sobrant que falta o que queda, els consumidors tendeixen a demanar més menjar i, per tant, els bars i els restaurants venen més. Si no hi ha un cambrer simpàtic que entengui la situació, mostri amabilitat i compensi la quantitat servida, hi ha una altra opció: aplicar la tàctica de la forquilla i el ganivet. En altres paraules, dividir l’última unitat, la de la vergonya, perquè tothom pugui disfrutar-ne.
Los primos somos los clientes #MapiRTVE17 #Matematicascroquetas pic.twitter.com/wLfaQiPNb2
— Mapi (@MapiTVE) 30 de agosto de 2022
- Postureig 'low cost' La mariscada més barata d'Espanya se serveix a palades a Barcelona
- Escapades El poble més pintoresc de Catalunya per visitar al febrer és un paradís modernista amb una festa que omple de color l'hivern
- El resort de luxe SLS Barcelona obrirà amb descomptes l’1 d’abril
- Futbol La seu espanyola del «líder mundial en connectivitat» que serveix el Barça és un domicili particular del barri de Sant Andreu
- Consum Bon Preu accelera la seva expansió i obrirà 12 nous súpers aquest any
- Aldarull Un grup causa aldarulls en un tren obligant a intervenir la maquinista
- Negociacions El PSOE i Junts es reuneixen abans del debat de la qüestió de confiança
- Un 93% dels trens de la Cerdanya incompleix l'horari
- CARDIOLOGIA ¿Què són i com evitar els greixos trans, que augmenten el risc de mort un 34%?
- 1.080 vivendes i un gran parc Una inversió milionària i el futur Clínic rellancen el sector Can Rigalt al nord de l’Hospitalet