Obro fil
Els tuits de Karla Sofía Gascón i les peces que no encaixen en el puzle de la polarització
La patacada de l’actriu trans, una idea de Pedro Sánchez i la identitat de Barbijaputa, protagonistes de la setmana en les xarxes
![Karla Sofía Gascón, eliminada de la promoción de Emilia Pérez Karla Sofía Gascón, eliminada de la promoción de Emilia Pérez](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/ac60a655-8bf6-4850-98c0-6c7cddebe22e_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Karla Sofía Gascón, eliminada de la promoción de Emilia Pérez /
Del cel a l’infern en 10 dies
Els diaris de dretes publiquen aquests dies ‘auges i caigudes’ de Karla Sofía Gascón, l’actriu trans que va fer història i la va desfer en 10 dies. En un dels viatges a la fama d’anada i tornada més vertiginosos que es recorden, Gascón ha passat de ser rebuda pel ministre de Cultura –que la va posar com a exemple del talent de les intèrprets espanyoles–, de rebre missatges i felicitacions de Pedro Sánchez i Demi Moore, a l’abandonament general quan van sortir a la llum uns tuits en què feia referències als «putos moros», al «foc d’infecció» que és l’islam i a les «rates nazis-onalistes» dels independentistes catalans. De tot això ha donat compte puntual la xarxa social X, que és també la xarxa en què es van publicar, entre el 2019 i el 2024, els missatges que han enfonsat qualsevol opció que tingués d’emportar-se l’Oscar. I també de tornar a trepitjar el despatx del ministre Ernest Urtasun.
Gascón és trans, però també és racista i espanyolassa, entre altres coses que en absolut poden tolerar els qui la van consagrar en primera instància pel triomf de la diversitat que representava la seva irrupció en l’elit del cine. En un món cada vegada més polaritzat, l’actriu té ara coses que irriten tant la facció que encarna Donald Trump –que fa uns dies va signar un decret per prohibir que les dones trans participin en competicions esportives femenines– com la que li fa front. I per això està sola, fins al punt que Netflix i l’equip de la pel·lícula ‘Emilia Pérez’ l’han apartat de la promoció fins als Oscars, i no és segur que Gascón no hagi de retirar la seva candidatura.
Potser el millor resum de la situació l’ha fet a X la també injuriada –tot i que es podria pensar que s’ho ha guanyat a pols– escriptora Lucía Etxebarria: «Després de veure qui era en realitat Karla Sofía Gascón i com us va convèncer que era una persona completament diferent, realment crec que es mereix l’Oscar».
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/43f719a0-0b62-43f3-a151-397748c0dd69_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
Karla Sofía Gascón presenta ‘Emilia Pérez’ /
Una xarxa social per a Pedro Sánchez
És gairebé segur, per exemple, que Gascón no rebrà més missatges de felicitació de Pedro Sánchez. El president del Govern fa setmanes, més o menys des que Donald Trump i Elon Musk van prendre el poder als EUA i van deixar clar que l’espai públic virtual és un dels seus principals camps de batalla, o el principal, que està entossudit a erigir-se en una espècie de contrapoder d’aquesta «tecnocasta». Sánchez va advertir dimecres passat que «l’obsessió pel ‘like’ distorsiona la realitat, empobreix el debat públic i ens empeny a elegir un bàndol» i que «les xarxes socials són avui autèntics camps de batalla, no es discuteix, s’ataca; no s’argumenta, es desqualifica». Fa algunes setmanes, a Davos, ja es va mostrar partidari de posar fi a l’anonimat en les xarxes.
Al president se li ha de reconèixer audàcia. Costa imaginar-se algun dels seus antecessors baixant fins aquest punt al fang per parlar de ‘likes’. Però en això de la falta de sentit del ridícul, com ha demostrat abans amb altres coses, pot ser que sigui Sánchez el que està en sintonia amb els temps, i no els que creuen que es comporta d’una manera estrafolària. Així que donem-li un marge de confiança amb les formes i amb el diagnòstic. El que ja sembla totalment fora de la realitat és l’antídot que proposa contra el verí que se suposa que propaguen Musk i d’altres: que la UE impulsi les seves pròpies xarxes socials i navegadors com a alternativa. «O seguim el rumb i ens deixem portar pel corrent o dissenyem i construïm tecnologia», va dir.
No se sap com pensa el president seduir els ciutadans europeus perquè, en comptes de triar per si mateixos la plataforma que més els agrada, es mudin en massa a una d’institucional. «Això, això, que torni el No-Do», li contestaven a X, que ja se sap que és territori enemic per a Sánchez.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/ba675224-b354-4d24-a553-11a06d03b16b_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
Pedro Sánchez, president del Govern, en l’acte de l’Observatori de Drets Digitals. /
Barbijaputa ja té nom
La tercera protagonista de la setmana entronca tant amb Karla Sofía Gascón com amb Pedro Sánchez. Es tracta de Barbijaputa, que ha sortit de l’anonimat a internet –com predica el president del Govern– després d’haver de declarar en un judici per un suposat delicte d’odi, perquè, com Gascón, va escriure fa anys uns tuits amb acudits de dubtós gust, en el cas de Barbijaputa, contra els jueus. Han sigut 16 anys de missatges, primer a Twitter i després a X, i també de novel·les, de columnes periodístiques i de pòdcasts, fins que aquesta setmana s’ha revelat que es diu en realitat María Pozo Baena.
«Comença una nova etapa per a mi», ha dit l’activista feminista en una gravació, penjada en la seva pàgina web, en la qual dona per fet que d’aquí poc temps sortirà del tot de l’anonimat. És a dir, que no només es coneixerà el seu nom real, sinó també la seva cara. Ella presenta el cas com una persecució dels seus enemics polítics, que en realitat buscaven que es donés a conèixer amb nom i cognoms, i assegura que explicarà tots els detalls del seu procés judicial.
Moltes persones han crescut amb la incertesa de saber qui hi havia al darrere del perfil de Barbijaputa, que té més de 265.000 seguidors a X. Durant una època es va acusar Ignacio Escolar, director d’‘eldiario.es’, d’utilitzar aquest nom com a pseudònim per escriure el que no podia expressar a cara descoberta. Curiosament, Escolar va declarar aquesta setmana en el judici per defensar Pozo Baena, en qualitat de responsable d’un dels mitjans en els quals col·labora. La dreta també va creure veure durant anys darrere de Barbijaputa la còmica Raquel Sastre, que fins i tot va haver de demostrar judicialment que no era ella.
El millor del cas és que, si es fa una recerca a X, un usuari va revelar ja el 2018 el nom real de la tuitaire. I ningú li va fer ni cas.
![](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/c960c6be-abbd-4fc8-bc36-a67688b54cbb_16-9-aspect-ratio_default_0.jpg)
Captures de tuits de @barbijaputa en la xarxa X. /
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.