Hipoteques

L’euríbor compleix un any en positiu: tanca l’abril en el 3,75% i podria ser a prop el període d’estabilització

«En els quatre mesos que han passat del 2023 hem vist un creixement de l’euríbor més atenuat que el 2022», assegura el director d’Hipoteques del comparador hipotecari iAhorro, Simone Colombelli

L’euríbor compleix un any en positiu: tanca l’abril en el 3,75% i podria ser a prop el període d’estabilització
4
Es llegeix en minuts

L’euríbor, índex de referència de les hipoteques variables més utilitzat a Europa, compleix aquest mes un any des que va tornar a registrar valors positius. L’abril del 2022 es va situar, per primera vegada després de sis anys i dos mesos en negatiu, per sobre del zero (0,013%), i ara, l’abril del 2023, ja frega el 4%, amb un 3,75% de mitjana.

 ¿Què ha provocat aquest ascens tan pronunciat? El director d’Hipoteques de l’assessor i comparador hipotecari iAhorro, Simone Colombelli, fa la vista enrere i assegura que «el detonant que va fer que l’euríbor tornés a registrar valors positius va ser, sens dubte, la incertesa que va provocar arreu del món la invasió d’Ucraïna per part de Rússia», i afegeix que «ara aquesta incertesa segueix, però la banca ja s’està adaptant a la nova normalitat: hipoteques fixes per sobre del 3% TIN i cada vegada més oferta i demanda dels productes a tipus mixt».

A prop del 4%, que podria arribar entre maig i juny

A prop del 4%, que podria arribar entre maig i junySimone Colombelli analitza que «en els quatre mesos que han passat del 2023 hem vist un creixement de l’euríbor més atenuat, d’entre una dècima i una dècima i mitja més per mes». Si en mirem l’evolució concreta veiem que entre gener (quan es va situar en el 3,337%) i febrer (3,534%) la pujada va ser de gairebé 2 dècimes, entre febrer i març (3,647%), de tot just 1,2 i aquest mes s’ha reduït una mica més: a falta de la dada de dos dies, no arriba a una dècima de creixement (9,6).

Llavors ¿podríem ser prop d’un període d’estabilització? El director d’Hipoteques d’iAhorro ho té clar: «Aquell període d’estabilització arribarà, podríem ser-hi a prop, però el més probable és que primer l’euríbor arribi a nivells del 4%, un valor que podríem veure ja en les dades diàries de maig o a mitjans de juny».

Ha tornat la competició entre les entitats bancàries

Ha tornat la competició entre les entitats bancàriesPer ara, Colombelli afirma que «ara la banca està tornant a marcar el ritme del mercat. Està tornant a agafar el control de l’oferta i són les entitats les que decideixen si apugen o abaixen els tipus d’interès de les ofertes hipotecàries en funció del perfil del client». ¿Què passava fins ara? Segons diu el portaveu d’iAhorro, «el 2022 la banca anava a tota brida entre el que deia el Banc Central Europeu (BCE), amb les pujades dels tipus d’interès oficials, i les dades que anava registrant l’euríbor, amb diferències de fins a un punt percentual entre la dada d’un mes i del següent. Això feia que les ofertes canviessin d’un dia per l’altre i no hi havia cap control».

Per ara, després de la pujada dels tipus oficials de març fins al 3,5%, el BCE no s’ha tornat a pronunciar sobre si executarà o no un altre auge i això també aporta una relativa tranquil·litat en el mercat. Tant és així que «hi ha entitats financeres que, en funció del perfil del client i de les característiques particulars de l’operació, estan tornant a fer ofertes significatives tant en tipus d’interès com en vinculacions per posicionar-se millor que altres bancs i emportar-se’l. Ha tornat la ‘competició’ a la banca», assenyala Colombelli, que afegeix que «això és una notícia molt positiva per al mercat hipotecari».

Des del comparador hipotecari iAhorro també asseguren que, l’abril del 2023, han tingut usuaris que han firmat hipoteques fixes «per sota del 3% quan l’euríbor ja fa cinc mesos que va sobrepassar aquest llindar» malgrat que «els bancs ofereixen a les seves pàgines web hipoteques fixes que ronden normalment el 4%». Això es deu, afegeixen, «a la comparació i al treball de negociació» que realitzen els seus gestors hipotecaris.

¿Què passa amb els que tenen una hipoteca variable?

¿Què passa amb els que tenen una hipoteca variable?Des de fa 16 mesos, els que tinguin contractada una hipoteca variable s’estan veient afectats per la pujada de l’euríbor. I és que, des de desembre del 2021, quan aquest indicador va marcar un dels seus valors més baixos (-0,502%), no ha deixat de pujar.

Notícies relacionades

Per exemple, qui tingui una hipoteca a tipus variable, de 150.000 euros a 30 anys amb un diferencial del 0,99% i li toqui fer la revisió de la seva quota aquest mes d’abril veurà com s’encareix fins als 287,77 euros mensuals: dels 482,67 euros que pagava cada mes pagarà, a partir d’ara i fins a l’abril del 2024, 770,43 euros mensuals. Si la quantia de la hipoteca ascendeix als 300.000 euros, amb les mateixes condicions del préstec, l’encariment també serà més gran: fins a 575,54 euros cada mes, ja que pagarà ara 1.540,87 euros pels 965,33 euros que pagava fins ara.

No obstant, la notícia positiva d’aquest mes és que, per primera vegada des que l’euríbor està a l’alça, l’encariment s’ha reduït una mica respecte als mesos anteriors. Això es deu al fet que la diferència entre la dada de l’euríbor d’abril del 2022 (ja positiu) i la d’abril del 2023, malgrat que continua sent molt elevada (+3,730 punts percentuals), és més baixa que la dels mesos anteriors: entre la dada mitjana de l’euríbor de març del 2022 i la de març del 2023 hi va haver un augment de 3,884 punts percentuals i de febrer del 2022 a febrer del 2023, de +3,869 punts.