BARCELONA INDUSTRY WEEK

La transformació digital de la indústria

IoT, intel·ligència artificial, 'blockchain', robòtica o 3D són només algunes de les tecnologies transformadores que es mostraran en la fira internacional

firabcn

firabcn

7
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz / Barcelona

Són temps de canvi avalats i impulsats per les noves tecnologies del moment i que la Barcelona Industry Week (BIW), organitzada per Fira de Barcelona, abordarà amb la presència de grans empreses i experts per analitzar les oportunitats de la seva aplicació real. En la seva segona cita, reunirà tres esdeveniments –Healthio, In3Dustry From Needs to Solutions i IoT Solutions World Congress (IoTSWC)–, que inclouran des de la matèria primera i la fabricació fins a l’automatització, connectivitat intel·ligent, ciberseguretat i transformació disruptiva.

L’esdeveniment tindrà lloc del 16 al 18 d’octubre als recintes de Montjuïc (Healthio i In(3D)ustry From Need to Solutions) i Gran Via (IoTSWC), i segons fonts de Fira de Barcelona reunirà més de 21.000 visitants professionals, que podran conèixer les novetats de les 550 empreses expositores i dels prop de 600 experts que participaran com a ponents en les conferències i taules rodones programades durant els tres dies de celebració. La Barcelona Industry Week ocuparà un total de 33.000 metres quadrats.

Entre les novetats que es mostraran durant els tres dies de la BIW destaquen sistemes IoT per salvar belugues, camions de bombers connectats, fabricació de sabates a mida en dues hores, detectors de meningitis no invasius, aplicacions mòbils per a l’autogestió de la diabetis i teixits biosensibles a la contaminació.

Aposta de futur

En aquest context, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, assegura que “la Barcelona Industry Week és una aposta per continuar avançant-nos al futur i ser una eina d’impuls de la transformació digital de les empreses, repte clau per a la seva competitivitat”. A més, afegeix que “amb els tres esdeveniments simultanis Barcelona ofereix una oportunitat única per descobrir de manera transversal totes les possibilitats que les noves tecnologies ens ofereixen en vista d’un canvi que ja és ineludible”.

En aquest context, la consultora Gartner prediu que a l’acabar el 2018 hi haurà 11.200 milions de coses connectades al món –4.159 milions de les quals, en indústries i sectors específics–, cosa que suposa un creixement del 32% en aquests àmbits respecte al 2017. D’altra banda, els experts també auguren que el 2018 serà l’any en què l’internet de les coses (IoT, segons les sigles en anglès) tindrà un impacte real en el mercat, impulsant nous models de negocis i serveis.

Ciberseguretat

Animar les empreses que s’anticipin als riscos i dissenyin unes polítiques i protocols de protecció contra qualsevol atac cibernètic. Aquest és el principal objectiu de Cyber Ethical Days, el primer congrés sobre ciberseguretat i ‘hacking’ ètic, que tindrà lloc els dies 17 i 18 d’octubre a la Barcelona Industry Week i que es desenvoluparà durant aquest mes, designat per la Comissió Europea com el mes de la ciberseguretat.

El palau 8 del recinte de Montjuïc serà seu d’una fira en què, mitjançant un congrés i diversos tallers, s’advertirà de la necessitat de disposar de comunicacions fiables i segures en qualsevol sistema connectat a internet.

Segons dades de l’informe ‘La ciberseguretat a Catalunya’, de l’agència Acció de la Generalitat, que serà presentat en aquest esdeveniment, el 40% dels atacs cibernètics causen la interrupció de les operacions i la facturació mentre que un 39% provoquen la pèrdua d’informació confidencial.

Per poder fer comprendre a les empreses les seves debilitats, els últims anys s’ha estèsel ‘hacking’  ètic, una pràctica que analitza els programes informàtics corporatius per comprovar el grau de seguretat dels seus sistemes en vista d’un suposat atac.

En aquest sentit, companyies especialitzades a desenvolupar solucions de ciberseguretat i diversos experts participaran en la primera edició de Cyber Ethical Days, organitzat per Fira de Barcelona amb la col·laboració de la consultora Light Eyes.

 L’esdeveniment constarà d’una conferència principal a càrrec de Christina Skouloudi, representant de l’Agència de la Unió Europea per a la Seguretat de les Xarxes i la Informació (Enisa), així com de quatre taules rodones, que abordaran qüestions com la protecció de la informació en el sector de la salut, la innovació en ciberseguretat, ciberdelictes financers i ciberseguretat permanent en l’entorn industrial. Hi participaran també institucions com el Parc Taulí de Sabadell, entitats bancàries com CaixaBank i companyies com Aigües de Barcelona, entre d’altres.

D’altra banda, tant en els ‘workshops’ com en les ‘industry sessions’ previstes, companyies internacionals com Cisco, Fortinet-Arrow, Hornetsecurity, IBM, Telefónica, T-Systems, S21Sec o Symantec presentaran les seves solucions en ciberseguretat en un acte que pretén donar a conèixer les últimes innovacions i tècniques per protegir les empreses dels riscos que comporta la seva presència en el món digital.

Celebració de les jornades professionals 4.0

Amb el lema ‘Inspiring the industrial future’, la BIW comptarà amb una sèrie d’activitats coorganitzades amb el Consorci de la Zona Franca, com a patrocinador principal, que abordaran l’impacte de la indústria 4.0. A més de diferents xerrades, ponències i diàlegs entorn de l’anomenada ‘quarta revolució industrial’, la Barcelona Industry Week serà una plataforma de presentació de les incubadores d’alta tecnologia que s’estan desenvolupant en el conjunt europeu i mostrarà, així mateix, una de les seves implantacions més destacades en l’àmbit industrial: la incubadora de manufactura avançada d’impressió 3D de la Zona Franca de Barcelona. Aquesta nova tecnologia redefinirà els sistemes productius, incrementant la personalització del producte, la reducció delsestocs, l’empremta de residus i l’impacte mediambiental i, per tant, la competitivitat local.

BIW presentarà el primer Congrés de Ciberseguretat i Hacking Ètic, coorganitzat per Fira de Barcelona i la consultora Light Eyes, amb experts sobre la protecció de dades a la xarxa. La fira compta també amb la col·laboració de Leitat i Tecnalia.

Innovacions i propostes

Healthio comptarà amb una àmplia mostra dels avenços que s’estan produint en l’ecosistema de salut. Els visitants podran provar i experimentar les tècniques i pràctiques més avançades del sistema sanitari a través de 25 itineraris agrupats en tres eixos temàtics (salut i benestar, medicina personalitzada i malalties cròniques i envelliment), en què es donaran a conèixer les últimes aplicacions dissenyades per facilitar l’apoderament i la presa de decisions dels usuaris de la salut.

També podran assistir a alguna de les 300 presentacions programades a les quatre àgores de la fira i participar en activitats com el Health & Bio Team Dating, que reunirà innovacions, investigadors i inversors o el Game Jam, una trobada per crear unvideojoc aplicat a la salut.

Healthio tindrà 115 expositors, entre els quals: Hospital Clínic, Germans Trias, Hospital de la Vall d’Hebron, Consorci Sanitari Integral o l’Institut Guttmann, empreses i entitats comSanitas Hospitales, Caregiverspro, Metges Sense Fronteres, Elsevier o Intersystems, entre d’altres, i organitzarà més de 300 xerrades a càrrec de pacients, sanitaris i emprenedors.

Tècniques d’impressió en 3D

Després de dues edicions exitoses l’In(3D)ustry From Needs to Solutions s’obre a nous sectors com a potencials usuaris d’aquesta tecnologia. En aquesta conjuntura incorpora àmbits com la robòtica, els transformadors del plàstic, motllos i matrius, plàstics, i nous materials.

La fira s’estructurarà al voltant de la In(3D)ustry Arena, una àrea d’innovació amb un escenari on representants d’empreses usuàries del 3D exposaran casos d’èxit i llançaran els seus reptes i necessitats als visitants i empreses fabricants. Entre les 90 empreses usuàries participants destaquen Siemens, Seat, KTM Technologies, GE Ventures –el fons de capital risc del sector mèdic de General Electric–, Adidas, la companyia de luxe Luxottica, la ferroviària alemanya Deutsche Bahn o l’Agència Espacial Europea.

La tercera edició de l’In(3D)ustry inclourà Ayri11, un congrés d’automatització i robòtica industrial; Transplast, el saló de subcontractació dirigit a empreses transformadores del plàstic; la quarta edició dels premis Reshape, centrats en la tecnologia ‘wearable’ i la fabricació digital, així com una zona expositiva amb una cinquantena de companyies.

IoT aplicat a les empreses

L’IoT Solutions World Congress s’ha convertit enel certament de referència internacional sobre les innovacions de l’internet de les coses (IoT) industrial. Està coorganitzat per Fira de Barcelona i l’Industrial Internet Consortium (IIC) i uneix congrés, exposició comercial i banc de proves. La cita d’aquest any confirma la implantació de l’IoT i mostrarà la convergència d’aquesta tecnologia amb la intel·ligència artificial i el ‘blockchain’. Està prevista la participació de 341 expositors, entre els quals, companyies de tecnologies de la informació, desenvolupadors de plataformes de ‘software’, fabricants de ‘hardware’, empreses de seguretat i operadores, així com firmes d’automatització industrial. Entre aquestes destaquen ABB, Deloitte, Huawei, Google Cloud, Intel, Microsoft, Sas, Telit, Vodafone, Wipro, Dassault Systèmes, Fiware, Kaspersky, Libelium, Software AG, Orange, Telefónica i Thingstream.

Notícies relacionades

IoTSWC 2018 obrirà novament la zona de ‘testbeds’, amb 10 bancs de proves, on es realitzaran demostracions d’aplicacions reals de l’IoT. La zona congressual reunirà uns 316 ponents internacionals. Les sessions giraran entorn de nou eixos temàtics: transport connectat; fabricació de béns; assistència sanitària; energia i subministraments; construcció i infraestructures; tecnologies facilitadores; ‘blockchain’ i intel·ligència artificial. Com a novetat, en aquesta edició s’organitzen ‘workshops’ sobre la tecnologia IoT i una trobada de dones directives que lideren l’ecosistema IoT internacional.

En aquesta conjuntura favorable de creixement d’expositors, ponents i visitants, el director de l’IoTSWC, Roger Bou, afirma: “Veurem que l’IoT ja no és una promesa de revolució tecnològica, sinó una realitat cada vegada més implantada i amb un enorme potencial per transformar tota mena de negocis i la nostra vida quotidiana”. D’altra banda, el director executiu de l’IIC, entitat que agrupa més de 250 firmes i entitats vinculades a l’IoT, Richard Soley, ha declarat que “IoT Solutions World Congress ofereix la possibilitat de conèixer els líders de l’àmbit de l’IoT; escoltar els experts, compartir històries d’èxit, i també veure els beneficis de l’internet industrial en bancs de proves totalment funcionals”.