Reactivació empresarial

L'activitat firal torna a Barcelona el 21 de setembre

El protocol anti-Covid elaborat per Fira de Barcelona es posarà a prova per primer vegada en el Bizbarcelona i el Saló de l'Ocupació

Els mesos d'inactivitat han provocat pèrdues de centenars de milions a les empreses que depenen d'aquest sector

zentauroepp54773983 barcelona 04 08 2020  foto de fira barcelona que se pueda id200905113934

zentauroepp54773983 barcelona 04 08 2020 foto de fira barcelona que se pueda id200905113934

3
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Després d’una aturada forçosa de més de mig any, Fira de Barcelona preveu reprendre l’activitat el 21 de setembre que ve. Des de la celebració del Barcelona Wine Week a principis de febrer, els pavellons de Montjuïc i Gran Via no han pogut allotjar cap esdeveniment a causa de la crisi del coronavirus. Sí que s’han portat a terme ‘trobades’ ‘online’ com la Fira Campus Virtual –l’adaptació digital del Saló de l’Ensanyament–, que va tenir lloc entre el 20 i el 24 de maig. També està previst que la setmana que ve es facin les gravacions de les desfilades de moda nupcial que s’emetran entre el 18 i el 22 de setembre amb motiu de la Bridal Fashion Week, que aquest any serà 100% digital.

No obstant, i tot i que des de la institució fan un balanç positiu dels certàmens virtuals per la seva capacitat d’arribar a un públic que no podria accedir a les mostres de cap altra manera, a Fira de Barcelona tenen marcat en vermell al calendari el tercer dilluns de setembre. Aquell dia, sempre que la situació sanitària no exigeixi un canvi de guió, engegaran el Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació. Es tracta de dos esdeveniments que habitualment se celebren per separat però que aquest any aniran junts sota un format híbrid en què es combinaran les activitats presencials amb la retransmissió en streaming de diferents conferències.

Protocol de seguretat minuciós

Per blindar els congressos contra la Covid-19, Fira de Barcelona i la consultora Aon ha elaborat un protocol minuciós que ha comptat amb l’assessorament de l’Hospital Clínic. Respecte als visitants, hauran d’acreditar-se ‘online’, sotmetre’s a un control de temperatura abans d’accedir al recinte i se’ls requerirà que descarreguin als seus telèfons mòbils l’app Radar Covid, l’aplicació de rastreig desenvolupada pel Govern. Als expositors, d’altra banda, se’ls animarà a impulsar les activitats virtuals i se’ls recomanaran que no reparteixin materials –com flyers, documents o fulls per sol·licitar informació– entre els assistents. El mateix aspecte de les exposicions serà diferent al d’abans de la pandèmia a causa de la reducció de l’aforament i el redisseny dels espais per garantir el distanciament social.

Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació seran la pedra de toc que ha de demostrar l’eficàcia del protocol anti-Covid. Si tots dos es desenvolupen sense incidents, els esdeveniments en què es combinin l’activitat presencial i virtual s’imposaran com a format habitual entre els salons de Fira. No obstant, ¿és idoni celebrar congressos en un moment en què les reunions de més de 10 persones estan prohibides a Catalunya? Des de Fira s’insisteix que la seva activitat és molt similar a la d’un gran centre comercial, però amb el plus de seguretat que suposa tenir una traçabilitat més gran de la identitat i els contactes dels assistents, especialment en el cas de les mostres professionals.

Alleujament per a un sector tocat

Notícies relacionades

El que havia de ser un potentíssim exercici firal –en els anys parells se celebren Alimentaria i el Mobile World Congress (MWC), els dos esdeveniments més importants de Fira de Barcelona– s’ha convertit en una temporada gairebé perduda. Més enllà de l’impacte que això tindrà en els comptes de Fira, els mesos d’inactivitat estan passant factura a les empreses que depenen d’aquest sector. Segons Pimec, des de la declaració de l’estat d’alarma s’han anul·lat o ajornat 56 fires a Espanya, cosa que ha provocat unes pèrdues de 400 milions d’euros a les pimes proveïdores d’aquests tipus de certàmens. També s’hi ha de sumar l’anul·lació del MWC, que per si sol ja va suposar un perjudici de 220 milions per a companyies especialitzades en congressos, com les de serveis de càtering, d’hostesses, transport i muntatge d’estands, agències d’organització d’esdeveniments, etc.

Que l’activitat firal comenci a rodar suposarà un alleujament per a aquestes empreses i servirà perquè no tanquin l’exercici totalment en blanc. D’altra banda, si es recupera una certa normalitat en la celebració d’esdeveniments, el 2021 és un any prometedor per a Fira de Barcelona. A la cita anual del MWC s’unirà Alimentaria –la Covid ha provocat la seva reprogramació per al maig de 2021– i l’ISE, el certamen professional del sector audiovisual més important del món que debutarà el febrer a la capital catalana.