Un càstig exemplar

Mossegador reincident

El davanter ja suma 26 partits de sanció només per clavar la dent a rivals

Aquest any ha estat Futbolista de l'Any a la Premier

El davanter uruguaià treu importància a la mossegada que li ha clavat al defensa Giorgio Chiellini durant el partit que ha enfrontat les seves seleccions a Natal. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts
JOAN DOMÈNECH
RIO DE JANEIRO

Vint-i-sis és un número acceptable quan es tracta de gols. Vint-i-sis és un número increïble si quantifica la quantitat de partits de sanció rebuts. Vint-i-sis és un número aberrant si els càstigs se circumscriuen només a la faceta de mossegar un contrari.

Luis Suárez s'ha guanyat una merescuda reputació de golejador. Tan sòlida com la fama d'antiesportiu que el converteix en terreny adobat de les bromes universals en les xarxes socials sobre canibalisme, antropofàgia, gana i altres activitats associades al fet de clavar les dents a la carn aliena i fer-ho davant milions de persones.

Es tracta, per la freqüència dels episodis, d'una pulsió digna de tractament per un especialista. De la mateixa manera que ni tècnics ni defenses no han trobat una manera de desactivar-lo al camp, ningú ha donat una explicació científica a les doloroses reaccions de Suárez, més enllà del fragor de la competició i de les provocacions dels rivals. Cosa que li passa a qualsevol davanter bo.

Una i prou

Com ho és ell. Jugant, marcant gols. Per això ha estat el màxim realitzador de la Premier aquesta campanya, guanyador de la Bota d'Or al millor golejador europeu i ha estat distingit com el Futbolista de l'Any per l'Associació de Futbolistes Anglesos (PFA) i l'Associació de Periodistes de Futbol (FWA).

«El càstig és just. El més preocupant per a l'aficionat del Liverpool és si tornarà a fer-ho, perquè hi va haver poca o cap provocació. S'ha arribat al punt que una més i s'ha acabat», va reflexionar Alan Hansen, exdefensa del quadro anglès. Futbolistes i autoritats uruguaianes van clamar ahir per «la desproporció» del càstig. «Sentim indignació i impotència», va clamar Diego Lugano. «Tots voldríem un món més just, però no existeix», va afegir el defensa, que es va queixar «dels poderosos que governen i dicten les regles».

La croada 'charrúa'

El càstig a Suárez ja es va somatitzar en la concentració de l'Uruguai com l'ofensa que provocarà l'orgullosa reacció de l'equip. «Res ens aturarà», va dir Lugano, anunciant una croada celeste per superar Colòmbia en els vuitens i prosseguir el camí cap a un hipotètic aparellament amb el Brasil en els quarts. «Jo mai vaig mossegar perquè sé que fa mal. Quan ho fan els meus fills, els envio a una habitació fosca: seria l'equivalent a quatre mesos fora del futbol», va ser la reacció de Ronaldo Nazario, un davanter que va haver d'aguantar cops i provocacions de defenses.

Notícies relacionades

Segurament pitjors que la d'Otman Bakkal, el centrecampista del PSV Eindhoven, que va patir la mossegada de Suárez al coll el novembre del 2010. El llavors jugador de l'Ajax va rebre set partits de sanció, més dos més del seu club, i durant el càstig va ser traspassat al Liverpool. El 21 d'abril del 2013, Suárez va mossegar Ivanovic (Chelsea) al braç. Li van caure 10 partits , que el Liverpool no va recórrer. «Assumeixo que aquella acció no és acceptable en un terreny de joc, així que no vull fer una impressió equivocada a la gent apel·lant», va escriure Suárez en un comunicat».

Amb els nou de la FIFA, ja sumen 26 partits de sanció. Vuit més es van deure a «abusos racistes» a Patrice Evra, del Manchester United. Adidas, la seva marca esportiva, va anunciar que suspenia totes les activitats promocionals amb el davanter. És, també, un patrocinador destacat de la FIFA i el Mundial.