La vergonya d'Anglaterra
Els britànics reviuen un malson que havien oblidat encara que també en responsabilitzen l'afició russa i les forces de seguretat
dtorras34225302 england supporters take evasive action after frenc160612191025 /
Els britànics van creure que la violència dels seus seguidors era cosa del passat. Dels anys terribles que van convertir l’afició anglesa en proscrita i indesitjable. La seva afició semblava haver canviat. Més educada, més respectuosa, més disposada a divertir-se en lloc de buscar brega. El que ha passat a Marsella ha sigut el retorn del malson.
El ferotge rebrot d’un mal que sembla arrelat «a l’ADN del futbol anglès», com va assenyalar ahir Owen Gibson, comentarista esportiu del diari The Guardian. «Les imatges de les forces de la policia antiavalots carregant, les cares ensangonades, les ampolles volant i els grups de fans atacant com gossos rivals caiguts, recordaven escenes de Charleroi 2000 i Marsella 1998».
Mail on Sunday Sport:
— Nick Sutton (@suttonnick) 11 de junio de 2016
Back in the dark ages?#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #euro2016 pic.twitter.com/dpzJSkPVKp
Els marsellesos no havien oblidat les batalles campals en aquell Mundial del 98, amb dos dies de disturbis protagonitzats pels seguidors anglesos, que es van saldar amb 100 detinguts i 110 ferits. A Brussel·les, dos anys més tard, després d’un partit entre Anglaterra i Alemanya, que va degenerar en enfrontaments al centre de la capital, la policia va acabar deportant gairebé 200 anglesos i detenint-ne més d’una trentena.
Malgrat que, des d’aleshores les estratègies policials i les ordres impedint viatjar els seguidors violents han evitat desordres seriosos, Gibson creu que «les condicions per al seu retorn (dels hooligans) no han desaparegut mai completament». Potser, suggereix el periodista, «hi ha hagut precipitació al considerar el problema solucionat o almenys contingut».
Rightly or wrongly, these are the front pages and images many in France woke up to. pic.twitter.com/UTrseutbfP
— Owen Gibson (@owen_g) 12 de junio de 2016
L’opinió pública britànica entén que els russos van atacar en grups organitzats, guarnits amb uniformes paramilitars, i molts d’ells amb la cara tapada. Ho van fer al port vell i després a l’estadi, on van exhibir símbols neonazis i van llançar bengales. Malgrat això, no es disculpa el comportament dels anglesos. El Sunday Telegraph reconeixia la «vergonya» davant dels violents causants dels disturbis. El titular del suplement esportiu del Mail on Sunday era «El retorn dels anys negres».
Notícies relacionadesLa pregunta també és si el que ha passat es podria haver evitat. Malgrat que tant la policia francesa com la britànica eren conscients que Marsella era un polvorí, no es va prohibir, per exemple, la venda d’alcohol, com es va a fer a Lens amb motiu de l’Anglaterra-Gal·les.
També s’ha criticat l’actuació dels antiavalots i el llançament indiscriminat de gasos lacrimògens. Rebekah Vardy, dona del jugador del Leicester Jamie Vardy, en va ser una de les víctimes. «Gasos lacrimògens sense raó. Engabiats com animals. La pitjor experiència viscuda mai en un partit fora», va escriure al seu compte de Twitter.
Selecció de Rússia de futbol Selecció d'Anglaterra de futbol Ultres al futbol Eurocopa 2021 Violència en l'esport Regne Unit
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034