FUTBOLISTES AMB DUBTES

L'AFE considera inconstitucionals les concentracions imposades pel protocol de LaLiga

El sindicat entén que el confinament obligatori vulnera drets com la lliure circulació i la lliure elecció de residència dels seus afiliats

«Entre salut i diners no hi ha debat», afirma David Aganzo, el president del col·lectiu, al denunciar normes que no s'ajusten al conveni col·lectiu

jdomenech53345744 grafcav5344  bilbao  07 05 2020   un t cnico del athletic de200507154905

jdomenech53345744 grafcav5344 bilbao 07 05 2020 un t cnico del athletic de200507154905 / ATHLETIC CLUB

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ha reiterat als ministeris de Treball i Sanitat i al Consell Superior d’Esports (CSD) els seus dubtes sobre la constitucionalitat de les possibles concentracions dels jugadors en el seu retorn als entrenaments després de l’aturada per la crisi sanitària causada per la Covid-19.

En una carta enviada als tres organismes, després d’haver enviat al·legacions la setmana passada al protocol que volia imposar LaLiga, l’AFE trasllada novament la seva «preocupació» per l’anomenada desescalada i el protocol aprovat per Sanitat per reprendre els entrenaments i la competició professionals. El col·lectiu entén que l’estat d’alarma decretat pel Govern «no invalida l’estat de dret».

Drets limitats

David Aganzo, el president de l’AFE, sospita que les normes del protocol «limiten molts drets dels futbolistes i no s’ajusten al conveni col·lectiu», i ha expressat el punt de vista del col·lectiu en una entrevista concedida a l’Agència Efe ahir:  «Entre salut i diners no hi ha debat».

El sindicat de futbolista planteja que les concentracions de tres o quatre setmanes com a escenaris de confinament pot ser que vulnerin els articles 9 i 139.2 de la Constitució sobre l’elecció lliure de la residència i a circular pel territori nacional, i la impossibilitat de posar obstacles a aquesta lliure circulació.

«Cal fer notar que la llibertat de circulació no ve imposada només per l’ordenament intern, sinó també per la normativa comunitària, i que aquesta lliure circulació només podrà ser suspesa amb motiu de la declaració de l’estat d’excepció o setge», remarca l’AFE.

Emre Colak, del Deportivo, se sotmet al control mèdic a Abegondo, la ciutat esportiva del club corunyès. / efe

Afectacions a la salut

El sindicat de jugadors pregunta, a més, si aquestes concentracions poden «afectar la salut de l’esportista i subjeu una possible situació inconstitucional si se’n deriven de decisions unilaterals per les empreses», mentre manifesta el seu «més profund sentit de la responsabilitat», i la «ferma voluntat de consens i participació» en les decisions que s’adoptin.

L’AFE vol conèixer el mecanisme de coordinació que alertarà quan es produeixi algun incompliment del protocol de LaLiga, i la «possible situació d’inconstitucionalitat» de les concentracions enteses com a aïllaments prolongats en el temps. «Si es lesionen drets o els afectats així ho denuncien, els defensarem amb determinació», ha apuntat el sindicat.

D’altra banda, l’associació sustenta la tesi que l’Estatut dels Treballadors diu «poc o res»  sobre aquestes concentracions-confinaments unilaterals. «Ni hi ha legitimitat ni legitimitat per imposar-ho de forma unilateral. Ni tan sols, encara que les prescripcions mèdiques poguessin aconsellar-ho», va afegir en el text, incidint que en l’article 4 de l’Estatut s’afirma que els treballadors tenen dret al respecte de la intimitat i a la consideració deguda a la seva dignitat que, segons l’opinió del sindicat, «estan sent lesionats» per la situació actual.

Protegir els drets

Notícies relacionades

Per tot això, l’AFE va anunciar que defensarà els seus afiliats si amb les concentracions pot ser que es posin «en perill i en joc» drets laborals i constitucionals. «Sentim la necessitat de protegir drets com a sindicat. I tot això per contribuir al fet essencial que, en un estat d’alarma i una virtualitat de l’estat de necessitat, es puguin atropellar els drets més elementals d’aquests treballadors, no només en el cas dels futbolistes, sinó en tots aquells del seu entorn», va acabar.

«Queda clar, per tant, que no es poden establir condicions menys favorables o contràries a les disposicions legals i convenis col·lectius, i aquesta afirmació s’amplia a la impossibilitat de disposar o renunciar a drets», afegeix l’AFE, que reitera la seva «obligació de protegir drets com a sindicat».