La DO Empordà impulsa les varietats autòctones

És l’única regió vinícola de Catalunya amb les tres variants (blanca, vermella i tinta) de garnatxa i carinyena

Tres coloracions de raïm: blanca, roja i negra

Tres coloracions de raïm: blanca, roja i negra / RAFAEL LÓPEZ-MONNÉ/ROGER LLEIXÀ/LAMANTIS

3
Es llegeix en minuts
Santi Coll

La DO Empordà representa un territori carregat de singularitats. Terra de frontera, país de la tramuntana, espai de contrast entre mar i muntanya i amb una gent que ha modelat el paisatge amb el seu esforç secular per treure-li el millor rendiment.

Després d’un elaborat procés d’estudi de la seva realitat i planificació per al futur, el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers que estan emparats amb el seu segell de qualitat han posat en marxa una nova estratègia per millorar la notorietat i competitivitat dels seus vins.

El nou posicionament de marca és fruit d’una llarga reflexió dels elaboradors de l’Empordà que s’ha anat concretant a través de jornades i taules de treball amb la participació dels cellerers i experts del sector.

El nou pla aposta decididament per crear vins elaborats principalment amb les varietats autòctones i tradicionals de l’Empordà, concretament la garnatxa i el carinyena, amb raïm de les moltes vinyes velles que hi ha a la zona. Aquesta estratègia vol posar en relleu la qualitat i singularitat de molts dels vins que s’elaboren actualment a l’Empordà, així com l’exclusiva riquesa varietal de la denominació, que és l’única zona vinícola de Catalunya que compta amb garnatxes i carinyenes de les tres varietats: blanca, vermella i negra. «Volem lluir i compartir aquesta singularitat amb tothom, sense deixar de banda tota la resta de varietats que també aporten una gran qualitat a la nostra producció, com molt bé reflecteixen els nombrosos premis rebuts aquests últims anys», diu el president del Consell Regulador, Xavier Albertí.

Ara mateix

La garnatxa representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa tinta amb 377 hectàrees, seguida de la blanca (88) i la vermella (61). També hi ha una varietat minoritària molt singular, la garnatxa peluda, amb unes 4 hectàrees. Els carinyenes representen el 22% de les vinyes plantades a l’Empordà en la suma de les tres variants.

«El caràcter d’un vent, l’esperit d’una gent» en terra de vinyes velles

«El caràcter d’un vent, l’esperit d’una gent» en terra de vinyes vellesEls vinyataires i cellerers de l’Empordà han sabut conservar l’herència d’anys de treball dels seus predecessors. Les noves plantacions han reforçat el creixement de la DO en qualitat i representativitat fins a convertir-la en una de les regions vitivinícoles de referència en aquesta part mediterrània. Ho expressa molt bé el sommelier Pitu Roca quan diu que «en aquests moments, l’Empordà i els seus vins ja poden mirar al món».

Una de les principals singularitats de la DO és que una tercera part de les seves vinyes té més de trenta anys i hi ha un 3% dels ceps que superen els cent anys. El Consell Regulador destaca que «les vinyes més velles van ser plantades a finals del segle XIX i produeixen raïm des de fa més de 120 anys. Són 28 parcel·les que ocupen una superfície de 19 hectàrees». Aquesta experiència agrícola és també un dels vaixells insígnia del creixent enoturisme que impulsen els seus cellers des de fa anys amb la complicitat del Consell Regulador, els col·lectius gastronòmics de la demarcació i el Patronat de Turisme Girona Costa Brava. «El caràcter d’un vent, l’esperit d’una gent» és el nou eslògan que la DO Empordà ha elegit per reforçar la seva imatge i alhora homenatjar els seus viticultors. «És cert que la tramuntana marca i condiciona el treball. És un vent enfurismat que influeix directament en la vinya i que incideix en el caràcter de la gent», conclou Pitu Roca.

Temes:

Gastronomia