ENTREVISTA
Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà: "Els veïns decideixen el destí de part del pressupost d'inversions"
Reclama a la Generalitat que repari el dèficit sanitari i escolar de la ciutat
Popularment conegut per la seva destacada platja i per ser la llar de futbolistes famosos, Gavà és un municipi que ha presentat batalla davant els problemes amb què es troba la seva ciutadania. Les millores en matèria de mobilitat, infraestructures, salut i educació són alguns dels punts forts del mandat actual. Un any després de prendre el relleu del seu predecessor, Joaquim Balsera, l'alcaldessa Raquel Sánchez (PSC) repassa la situació de la localitat i aborda els reptes que té a sobre de la taula.
Aquesta és la primera ocasió en què el PSC pacta amb CiU... Veníem d'un pacte amb ICV-EUiA que no es va poder repetir perquè van perdre la representació al consistori, de manera que vam obrir un període de negociació amb totes les forces. La negociació es manté encara amb diàleg permanent amb tots els grups municipals, perquè l'acord és fonamental. De fet, els últims pressupostos es van aprovar amb els vots d'ERC, malgrat no estar en el govern.
¿On volen posar l'èmfasi? Hem de seguir treballant en aspectes vinculats amb la cohesió social, l'organització territorial i sostenible, àmbits que han de permetre projectar-nos i progressar des de la perspectiva econòmica. També és important la nova governança i la nova manera de fer política. Vam ser pioners en projectes com el portal de govern, i a partir d'aquí traballem per millorar la transparència i la proximitat buscant implicació i coresponsabilitat.
Concedim 365 euros anuals a uns 200 veïns jubilats que no tenen prou ingressos
Una de les propostes passa per dotar d'una pensió extra als jubilats. En el context de crisi hem dissenyat una línia d'ajudes a la gent gran que amb la seva pensió són moltes vegades el coixí familiar, perquè en molts casos l'atur té conseqüències dramàtiques en entorns familiars. La millor manera de combatre la crisi és generar ocupació, però no podem deixar de banda les persones grans que no tenen prou ingressos. Per això es concedeixen 365 euros a l'any a uns 200 veïns.
Tenen un cavall de batalla amb la salut. Hem traslladat les nostres reivindicacions al conseller de Salut, Toni Comín, i hem aconseguit avançar en el projecte d'ampliació de l'Hospital de Viladecans. La idea és que les obres es realitzin en 36 mesos des de l'inici dels treballs, acció que repara el greuge que ha patit aquest territori. Hem creat una comissió des del territori per estar informats i validar les fases del projecte d'ampliació, i perquè es compleixin les condicions que demanen els professionals i usuaris de l'hospital. Això és important. No només parlem de duplicar la superfície del centre hospitalari, sinó que també vinculem l'ampliació a l'acompanyament dels recursos humans i materials que necessita. La idea és que estigui acabat el 2020.
A part, hi ha un altre projecte paralitzat, el del tercer CAP de la ciutat. També el reivindicamos. Ja existeix el projecte, es va demanar la llicència d'obres, però amb la crisi va quedar tot paralitzat. A Gavà tenim un dèficit que la Generalitat ha de comprometre's a solucionar d'una vegada per totes.
Demanem a Ensenyament que no tanqui línies escolars de P-3 i que reobri la que ja va tancar
En l'àmbit educatiu, també reclamen millores. Demanem a Ensenyament que no tanqui línies de P-3 a la ciutat i que reobri una que ja va tancar a l'escola Marcel·lí Moragas. Però també reivindiquem noves infraestructures escolars. Portem anys, molts, demanant millores i reformes a l'institut de Bruguers, que té més de 40 anys, i en tot aquest temps no s'ha abordat la seva reforma. Tot això s'hauria de reflectir a els pressupostos.
Notícies relacionades¿Com poden participar els veïns de la localitat en les decisions que les afecten? S'han demanat propostes per al pla d'actuació municipal (PAM) i ara haurem de fer una avaluació de tot el que s'ha plantejat. També hem posat en marxa un procés pioner, anomenat Junts fem Barri, que passa per destinar 500.000 euros del pressupost a inversions que decideixin els veïns dels barris. Després es votaran els projectes que encaixin amb les nostres competències, i que com a màxim podran costar 35.000 euros.
Una queixa històrica se centra a l'aeroport... Especialment des que es va posar en marxa la tercera pista, sense tenir en compte el territori. Després de molta polèmica i reivindicació política i social, es va posar una querella criminal contra directius d'AENA. Ara sembla que el Ministeri de Foment i AENA n'han après, amb una oficina municipal estem fent seguiment del funcionament i l'operativa de l'aeroport. És un gegant posat en un territori on viu gent que no s'ha tingut en compte.