Urbanisme i medi ambient
Aturem el Pla de Ponent demana la nul·litat del projecte que preveu construir 5.000 vivendes a Gavà
La plataforma incideix que el pla incompleix 16 preceptes normatius en el moment de l’aprovació d'aquest
La plataforma Aturem el Pla de Ponent ha demanat la nul·litat a l’Ajuntament de Gavà (Baix Llobregat) del projecte d’urbanització del Pla de Ponent, que preveu la construcció d’entorn 5.000 vivendes en sòl fins ara no urbanitzat. El representant dels interessos de la Plataforma, Eduard de Ribot, va asseverar dilluns a la mateixa porta del consistori que el pla presumptament «incompleix fins a 16 preceptes normatius vigents en el moment de l’aprovació del projecte d’urbanització».
Entre les vulneracions que apunta la plataforma, hi ha la suposada infracció del deure a preservar els terrenys amb valors naturals, forestals, de connectivitat natural i paisatgística, ja que el projecte «preveu la destrucció de 12.400 arbres del connector biològic» entre el massís del Garraf i el delta del Llobregat. Un altre aspecte relacionat amb l’anterior, Ribot va destacar i que inclou dins de la petició de nul·litat és la vulneració de la llei forestal de Catalunya que prohibeix urbanitzar boscos i espais forestals i classificar-los com a sòl no urbanitzable.
Segons Jaume Grau, portaveu de la plataforma, l’objectiu de la nul·litat «és intentar parar per complet el projecte, que no es facin més pisos perquè el lloc on es vol construir té molta riquesa natural i riquesa cultural històrica». «Tenim molts arguments per reclamar aquesta nul·litat, o com a mínim, una reducció molt significativa», insisteix Grau.
Tot i que sí que afirma que, si l’Ajuntament s’obre a negociar o a fer una reducció de les obres, «també serà una victòria, tot i que el nostre objectiu és que no es faci, però més que negociar, és salvar el terreny dels boscos de la ciutat». Ara, l’Ajuntament disposa d’un termini de sis mesos per donar resposta.
Aquesta no és la primera vegada que el col·lectiu ecologista ha mostrat la seva oposició al Pla de Ponent, ja que s’ha manifestat contra el seu desenvolupament en múltiples ocasions al llarg dels últims anys. De fet, les protestes contra el pla van ser també la primera acció coordinada que va portar a terme la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, que està composta per entorn una trentena d’entitats que advoquen per moratòries urbanístiques en els seus respectius municipis.
En el dia d’avui la proposta de nul·litat es troba en mans jurídiques del consistori de Gavà.
«Beneficia la ciutat, les persones i l’entorn»
Des de l’Ajuntament sempre han defensat el projecte incidint en el valor econòmic del pla i com resulta que és «una de les intervencions publicoprivades en matèria de vivenda i renovació urbana més importants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona».
El Pla de Ponent «és un planejament progressiu, que permetrà a llarg termini, en uns 15-20 anys, desenvolupar una sèrie de modificacions que Gavà necessita». Tot i que l’ajuntament incideix que el projecte no només parla de vivenda pública, sinó que també vetlla «per la conservació d’espais naturals, de millora de mobilitat i dotació de nous equipaments, com el pròxim tercer CAP del municipi que se situarà al barri nou de Can Ribes»
Fa un any, l’ajuntament va iniciar una campanya informativa perquè la ciutadania conegués el pla i l’exalcaldessa de Gavà i actual ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, el va defensar afirmant que «beneficia la ciutat, les persones i l’entorn» i que la implementació gradual al territori que s’urbanitzarà és «compatible amb la preservació dels valors naturals del sector».
Això sí, en el dia d’avui, el Pla està aprovat i el plantejament tancat, tot i que el municipi insisteix que «s’està valorant la possibilitat d’incorporar modificacions i millores en el projecte d’urbanització».
Anys de lluita contra el pla
El Pla de Ponent es va presentar el 1993, però no es va aprovar fins a l’any 2006 i, com tants altres projectes urbanístics metropolitans, es va veure afectat per la crisi econòmica que el va paralitzar durant anys. Fins ara s’han construït 143 vivendes protegides al nou barri de Can Ribes el 2014 en una primera promoció del pla, a les quals se n’afegiran 136 més que estan edificant actualment al mateix sector, que corresponen a una segona promoció, i que aviat publicaran les bases per accedir a optar-hi.
Notícies relacionadesFa anys que la plataforma juntament amb ecologistes i excursionistes denuncien el projecte i no és la primera vegada que es prenen mesures legals per intentar parar el pla. A finals de l’any 2006 el grup de l’oposició del municipi ERC-Gavà va tramitar una demanda contra el Pla de Ponent amb la intenció de parar el projecte, tot i que no va arribar a més.
Més notícies de Gavà en l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao