EL FAD PROPOSA A CREADORS DE DIFERENTS DISCIPLINES REINVENTAR SABATES

Mariscal i Juli Capella eleven el calçat a la categoria d'art

2
Es llegeix en minuts
MIREYA ROCA / BARCELONA

VAvmig camí entre les obres d'art i l'obsessió dels fetitxistes es troben les sabates de Reinventando el calzado, que va inaugurar dijous el Foment de les Arts i el Disseny (FAD) (plaça dels Àngels, 6). Aquest cop allò de cadascú a la seva feina no ha resultat, perquè la mostra es desenvolupa des de la interpretació d'una sabata per part d'un creador que no té cap relació amb el món del calçat.

La llista de col.laboradors és llarga i inclou reconeguts il.lustradors com Arturo Elena, Isidro Ferrer i Paula Sanz; arquitectes de la talla de Juli Capella, Quim Larrea i Begoña Fernández-Shaw; dissenyadors gràfics com Javier Mariscal, Alberto Corazón, Jacobo Enciso i Sandra Figueroa; de joies com Chus Burés, Víctor Caparrós, Elena Cáncer i Paloma Canivet; i de barrets com Candela Cort.

Amb el suport de 30 marques del sector, els creadors han deixat fluir la imaginació i han inventat 90 models. Mariscal ha dissenyat uns prototips per a Ras. "Es tracta d'unes sabatilles que parlen dels temps en què les joves camperoles s'arreglaven amb senzillesa, sense cap barroquisme, però amb la intenció de distingir-se", va descriure el pare de Cobi. I va afegir: "He adornat el calçat perquè les dones puguin, com han pogut sempre, ser aquelles criatures intel.ligents, coquetes i desitjables".

La firma Lotusse ha treballat amb Juli Capella, que s'ha submergit en els més de 130 anys de la història d'aquesta empresa mallorquina per plasmar moments arquitectònics. "Com que Lotusse va néixer durant el Modernisme, vaig buscar quatre moments de l'arquitectura en els quals ha estat present la firma", va explicar l'arquitecte. El resultat: un model basat en cada estil.

Notícies relacionades

"El primer és un disseny modernista i està inspirat en Gaudí; el segon és racionalista i s'inspira en Le Corbusier; el tercer, organicista amb una arquitectura pròpia dels anys 60, i l'últim, el desconstructivisme, corresponent al moment actual", matisa.

No tots pensen el mateix. Quim Larrea ha creat models per a la firma Patricia, que ha decidit comercialitzar un parell de propostes del creador, que se sent més que satisfet. "És deliciosa, perquè per mi era un món nou que ha resultat ser apassionant i amb unes possibilitats enormes", explica. Per embarcar-se en aquesta aventura, Larrea va estudiar a fons l'anatomia de la cama i el peu. "Cada sabata explica una història que l'espectador ha de descobrir", afirma.