Falciani a Évole: "He arriscat la meva vida perquè crec que es pot acabar amb el frau fiscal"
L'informàtic explica a 'Salvados' que si es controlen els diners del crim es podrà acabar amb el crim
L’informàtic suís Hervé Falciani, a ’Salvados’. /
El periodista Jordi Évole ha abordat aquest diumenge a 'Salvados' el blanqueig de capitals, els paradisos fiscals i la permissivitat de les autoritats davant certes pràctiques il·lícites. La gran carta del programa, 'Guante blanco, dinero negro’, ha estat l'entrevista d'Évole a Hervé Falciani, l'enginyer de sistemes que va posar moltes dificultats el poderós banc suís HSBC al revelar informació de 130.000 evasors fiscals. L'etiqueta del programa, #elsecretosuizo, ràpidament es va col·locar com a primer 'trending' a Twitter, i a través d'ella els internautes van aplaudir frases de Falciani com aquesta: "No estic boig. El que dic és que ells van al davant, perquè els deixem fer, perquè la desregulació financera els ha deixat actuar així. Jo només us entrego les proves per establir junts un control més eficaç, perquè existeixen mitjans per fer-ho i són fàcils. Es pot guanyar la batalla al frau fiscal. Són poderosos, no totpoderosos".
Falciani assegura que va actuar per l'interès general i que no està interessat a revelar noms ("això és competència de la investigació, de la justícia). Segons ha explicat a Évole els 200 milions evadits per la família Botín --que també apareix a la seva famosa llista-- són engrunes i que espera que es recuperin els 200.000 milions defraudats pels evasors de la seva llista. Segons Falciani, "si es controlen els diners del crim, es controlarà el 95% del crim". També ha dit que ha de controlar-se la banca, que hi ha mitjans per fer-ho, perquè ha de ser transparent.
Des dels pirates
Notícies relacionadesÉvole també ha parlat en el seu programa amb José María Peláez, un inspector d'Hisenda, que ha revelat que hi ha 50.000 milions d'euros espanyols a Suïssa. Peláez ha explicat com resulta de fàcil obrir un compte en qualsevol paradís fiscal, l'origen dels quals data de l'època dels pirates, fa gairebé 400 anys. Així mateix, ha denunciat que la banca privada no es qüestioni d'on vénen els diners i que la major part dels bancs nacionals tenen negocis amb els paradisos fiscals. Com per exemple, el Santander, el BBVA, ha dit.
A 'Salvados' també ha donat la seva opinió l'assessor Antonio Durán-Sindre, que ha explicat com es blanquegen els diners. I Évole també ha donat veu -via telèfon per ocultar la seva identitat- a un parat que ha treballat com a testaferro a canvi de 2.000 euros a l'any. Aquest home de palla ha denunciat el paper que juguen els notaris al fer els ulls grossos en casos de blanqueig de capitals.