LLISTA DE LA REVISTA BRITÀNICA 'RESTAURANT'

Canvi de tron

El Celler de Can Roca cedeix la corona de millor restaurant del món al danès Noma, de René Redzepi, que ja la va tenir

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / Londres

El Celler de Can Roca va cedir ahir a la nit la corona de millor restaurant del món. En la llista anual que elabora la revista britànica Restaurant, l’establiment que regenten el Joan, el Josep i el Jordi Roca a Girona va tornar la corona al danès Nomadanès Noma, el mateix al qual l’hi havia arrabassat fa 12 mesos.

Sort diversa. El número 13, el de l’any passat, va ser el talismà dels Roca. Lluir la llegenda de millor restaurant del món es converteix en un duel entre dos titans, hereus del tron de Ferran AdriàRené Redzepi i Joan Roca. El consol per als germans de Girona, que també tenen tres estrelles Michelin des del 2009tres estrelles Michelin, va ser l’elecció de Jordi Roca com a millor pastisser del planeta i que tres nous restaurants espanyols cotitzin en l’'índex 100': Azurmendi, Diverxo i 41º.

«Érem conscients que ens podien desbancar. Vivim en una revolució gastronòmica amb moltíssim talent i el Noma està a dalt de tot per mèrits propis. És un gran restaurant i té un gran cuiner», va declarar Joan Roca a aquest diari després de la gala celebrada al saló del Guildhall de la capital britànica.

L’impacte de la llista de The World’s 50 Best Restaurants, elaborada per 990 crítics gastronòmics i cuiners, és innegable i s’ha convertit en una plataforma per impulsar la innovació gastronòmica i l’obertura de nous horitzons culinaris en continents com l’Àsia i l’Amèrica Llatina. Malgrat que només té 12 anys d’existència, ha aconseguit fer ombra a la guia Michelin, la gran bíblia francesa des del 1900. El Bulli d’Adrià va ser número u en cinc ocasions.

«Aquesta llista sempre serà subjectiva», reconeixia el Joan. «Sempre serà injusta i sempre serà assassina», afegia rient, «perquè als que estem a dalt tard o d’hora ens deixaran caure. Això és així». El gran xef sap prendre’s les coses amb filosofia i molta saviesa. 

Hores abans de la cerimònia, durant un esmorzar amb la premsa internacional a l’hotel Mandarin de Londres, Joan Roca ja especulava amb la possibilitat del relleu en una llista que alguns crítics titllen d’inconsistent.

«És difícil que això pugui durar molt temps. S’ha de prendre distància des del primer moment, saber que és una llista i que quan la tenim a favor, l’hem d’aprofitar, però en clau de país, no en clau individual. En aquest sentit crec que hem estat generosos». Després d’un any com el passat, «meravellós, ple de projectes, il·lusions i somnis compartits», els Roca consideren «haver fet els deures» i tenen «la tranquil·litat d’haver aprofitat bé l’oportunitat que brinda aquest reconeixement», exercint com a ambaixadors: «De la nostra cultura i dels productes de la nostra terra».

348.000 quilòmetres

Notícies relacionades

En aquests últims dotze mesos, segons les seves pròpies dades, els tres germans han visitat 19 països, recorregut 348.000 quilòmetres i participat en més de 150 actes en diferents continents. A més d’això, han atès 22.680 clients de 54 països, han servit 340.000 plats i n’han creat 62 de nous. El seu gran celler ha passat de 2.600 a 3.360 referències.

L’interès per les seves exploracions i èxits culinaris ha estat enorme. Solament al restaurant han concedit 1.300 entrevistes i han respost 58.800 trucades telefòniques i 63.000 correus electrònics. L’agost d’aquest any, els Roca tancaran el Celler i es dedicaran durant cinc setmanes a fer una gira per Amèrica, que els portarà als Estats Units, Mèxic, Colòmbia i el Perú.