Marina Castaño
Ni títol ni euros
Primer es va esfumar el marquesat i ara veu com dues terceres parts de l'herència milionària de Cela van a mans del fill (i la néta) del nobel.
L’HEREVA. Camila Cela, l’única i discreta néta del Nobel, en una imatge del 2003. /
Ja no és l'hereva universal de Camilo José Cela. Després de 12 anys de ferotge baralla als tribunals, el Suprem ha sentenciat en favor del fill del seu difunt marit, Camilo José Cela Conde, que s'emporta 5,2 milions de la legítima, més la recuperació de béns per donacions realitzades en vida per l'escriptor. «No tinc res a dir», va afirmar per telèfon dimecres passat, des del seu domicili de Puerta de Hierro -en venda per set milions, segons Vanitatis- just en el moment en què Cela Jr. oferia una roda de premsa a Mallorca per expressar la seva satisfacció moral per la sentència. «Em mantindré en silenci», va dir resolutiva Castaño, sense traslluir angoixa pel fet que en menys de 30 dies està obligada a acatar la sentència de forma voluntària, i ella i la Fundació que va presidir han de deixar anar els diners o hi haurà embargament de béns.
Un dia abans, havia comentat que s'havia assabentat de la sentència per internet i es va permetre la petita venjança de subratllar que ella «viu de la seva feina» i «no de saquejar els seus pares», i que els assumptes de diners l'«avorreixen que la maten». No opina el mateix qui va ser secretari i confident de l'autor de La colmena, Gaspar Sánchez Salas, que ha destapat en un llibre els intents de la periodista, 42 anys menor que Cela, de desheretar el seu únic fill. Ni tampoc tots els que van seguir la vida de la periodista des que es va casar amb l'escriptor el 1991, i que van abocar qualificatius del tipus «oportunista», «avara», «prepotent» i «manipuladora» per administrar i controlar els diners de l'autor.
A les veus crítiques s'hi va afegir aquest dimecres l'advocat de Cela Conde, Miquel Capellà, que va afirmar que Castaño va fer tot el que va poder perquè el seu marit no tingués cap mena de contacte amb la seva única néta, Camila, avui l'hereva del títol i els euros. La noia, que actualment té 25 anys i és llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de les Illes Balears, sembla aspirar a l'anonimat.
Epíleg sense brillantor
La decisió del Suprem ha trencat l'últim blindatge de Castaño. Als nou anys de morir el seu marit va haver de deixar la presidència de la Fundació Camilo José Cela, després de la seva deriva financera, les queixes dels treballadors sobre el deteriorament del llegat i la declaració de persona no grata per part dels veïns de Padrón, on hi ha establerta la institució. Després, el 2013, quan es va casar en terceres núpcies amb el cirurgià Enrique Puras, va perdre el títol de marquesa d'Iria Flavia (ella defensa que encara és marquesa viuda). I ara arriben les retallades.
Un epíleg sense brillantor per a aquesta dama que en els seus orígens va guanyar el concurs Reina por un Día, que va conduir la secció infantil del programa El gusanito Gus i que, ja casada amb Cela, es va convertir en tertuliana i assídua dels saraus d'alt estànding de Madrid.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors