67a EDICIÓ DELS OSCAR DE LA TELE
'Juego de tronos' i 'Veep' triomfen en la gran nit dels Emmy
Viola Davis fa història al ser la primera dona negra a guanyar com a actriu dramàtica en 67 edicions
La sèrie de HBO aconsegueix 12 premis i Jon Hamm ('Mad men') s'emporta per fi l'estatueta després de vuit nominacions
Els que esperaven uns Emmy més representatius de la diversitat social dels Estats Units van respirar tranquils. I els que esperaven una mica de justícia per a noms repetidament ignorats es van sentir reivindicats. La gran festa de la televisió nord-americana va coronar ahir a la nit a Los Angeles 'Juego de tronos' com a millor sèrie dramàtica i 'Veep' en la categoria de comèdia. Però també va ser la nit de la minisèrie 'Oliver Kitteridge' i de la cadena HBO, a la qual pertanyen totes tres. Jon Hamm ('Mad men') es va emportar el seu Emmy tantes vegades ajornat i Viola Davis va fer història al convertir-se en la primera dona negra a triomfar com a actriu dramàtica en les 67 edicions dels premis.
Els productors de 'Juego de tronos' van donar les gràcies a la HBO "per creure en els dracs" al recollir l'últim i més important guardó de la nit. Després de quatre anys consecutius quedant-se amb la mel als llavis, els set regnes sorgits de la literatura fantàstica de George R. R. Martin, que va estar assegut al costat de l'equip de la sèrie, van obtenir finalment la seva recompensa. També la van tenir el seu director (David Nutter), els guionistes (David Benioff i D. B. Weiss) i, per segona vegada, Peter Dinklage per la seva interpretació de Tyrion Lannister com a actor de repartiment. Un triomf rotund.
ESQUETXOS PREGRAVATS
La gala, presentada per Adam Samberg, va tenir els seus moments. El seu humor 'Saturday night live' va guanyar amb els esquetxos pregravats, encara que possiblement va abusar de les bromes internes de la indústria. La platea es va posar dreta per ovacionar finalment el seductor i carismàtic Don Draper de 'Mad men'. La sèrie s'acomiadava després de set temporades que han marcat un abans i un després i, després de 16 nominacions, es va fer justícia amb Jon Hamm. El seu discurs no va estar a l'altura, però potser era el menys important.
Molta més empremta va deixar el de l'oscaritzada Viola Davis, que va obrir el seu parlament citant l'abolicionista negra del segle XIX, Harriet Tubman. "L'únic que separa les dones de color de la resta són les oportunitats. No pots guanyar un Emmy quan els papers per fer-ho no existeixen", va dir emocionada. Davis entra en la història pel seu paper en la sèrie de la cadena generalista ABC, 'How to get away with murder'.
La comèdia política 'Veep' va acabar amb el regnat insultant de 'Modern family' que, si hagués repetit estatueta, s'hauria convertit en la comèdia més celebrada de la història de la televisió nord-americana. 'Veep' es va emportar quatre Emmy, inclòs el de millor actriu per a Julia Louis Dreyfus, que encarna a la pantalla la presidenta Selina Meyer i repeteix per quarta vegada consecutiva.
Tampoc hi va haver sorpreses respecte al guardó al millor actor de comèdia. Va ser per al celebrat Jeffrey Tambor, que després d'una vida en la pell de personatges secundaris ha enamorat la crítica amb la nova sèrie de 'Amazon transparent', en què encarna un pare transsexual que en plena vellesa decideix sortir de l'armari. Tambor va dedicar el premi a la comunitat trans. "Gràcies per la vostra paciència, gràcies pel vostre coratge, gràcies per les vostres històries, gràcies per la vostra inspiració, gràcies per deixar-me ser part del canvi".
ADÉUS NOTABLES
Notícies relacionadesAquesta temporada s'han acomiadat sèries notables, com 'Parks and recreation', 'Mad men' i 'Empire', però també se n'anava després de tres lustres en antena el 'Daily show' de Jon Stewart, segurament el programa de sàtira política més àcid, intel·ligent i divertit de la televisió nord-americana. I va tenir l'últim reconeixement que es mereixia. Tres Emmy i un adéu marca de la casa. "Moltes gràcies, ja no m'haureu de tornar a veure mai més", va dir el genial còmic jueu.
Pocs coneixien 'Olive Kitteridge', la minisèrie de quatre hores que compta amb noms com Bill Murray i Frances McDormand, però l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Televisió la va convertir en una de les sensacions de la nit. Quatre estatuetes, incloses dues per als actors esmentats. Un crític de 'Los Angeles Times' l'ha descrit com una "encantadora, despietada, magistralment continguda contemplació de l'amor, el matrimoni, la paternitat, la malaltia mental i la identitat".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Temor i dubtes sobre la gestió de Gaza, Síria i l’Iran
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"