LA GUIA DEL 2017
Barcelona, per fi 'triestrellada'
I, per fi, Barcelona ha aconseguit el primer restaurant amb tres estrelles Michelin. Tant de temps desitjant-ho, tant de temps mereixent-ho (és la capital gastronòmica del país), i, finalment, ha arribat. I l'establiment beneït per la guia de pneumàtics ha sigut Lasarte, teledirigit per l'impetuós Martín Berasategui i comandat en el dia a dia per un italià talentós i tranquil anomenat Paolo Casagrande. Una fita històrica ja que la capital catalana no havia tingut mai un establiment amb la màxima distinció d'aquesta bíblia gastronòmica des que es va editar per primera vegada a Espanya el 1910. Han passat 106 anys per tenir el primer 'tri'. Per fi.
Però no s'acaben aquí les bones notícies de l'edició del 2017. Acostumats com ens tenia Michelin a la foscor a l'hora d'il·luminar els restaurants amb les seves estrelles, la nova entrega de la guia ha encegat el món gurmet amb 21 noves estrelles a Espanya (9 més a Portugal). En tres flaixos: un nou 'tri' (Lasarte), cinc establiments més amb dues (L’Escaleta -Cocentaina, Alacant-, DSTAgE -Madrid-, Annua -San Vicente de la Barquera, Cantàbria-, Cenador de Amós -Villaverde de Pontones, Cantàbria- i BonAmb -Xàbia, Alacant-), i 15 amb una (a Catalunya, els barcelonins Céleri i Xerta, Ca l'Arpa -Banyoles-, La Boscana -Bellvís, Lleida- i L'Antic Molí -Ulldecona-). Ho havien promès dies abans i van complir amb la seva paraula: "Espectacular". Pupil·les dilatades de l'emoció.
Tal com avançava aquest diari, Michelin donaria una tercera estrella a Espanya. Però resultava complicat saber a qui, considerant el nivell ofert per diversos dels aspirants. Es podia pensar en Catalunya, especialment en Barcelona per allò de compensar-la amb Madrid, que des del 2014 compta amb Diverxo. I sent una capital gastronòmica a escala mundial, quedava coixa sense un 'tri'. Una carència històrica ja que no ha tingut mai cap restaurant amb aquest reconeixement. Ara en té, i suma en total 29 estrelles per a 24 establiments.
"PLATS D'INUSITADA ELEGÀNCIA"
L'argument que esgrimeix la renovada i modernitzada guia per donar la tercera estrella a Lasarte és aquest: "El xef Paolo Casagrande ens ha sorprès amb uns plats d'inusitada elegància, tant en els gustos com en les combinacions, sent-hi també reconeixible la personalíssima empremta de Martín Berasategui i el seu grup". També és el reconeixement a la renovació que va fer el restaurant entre l'agost i el desembre del 2014, emmarcada en la reforma total de l'Hotel Condes de Barcelona, que va passar de ser un quatre estrelles a un cinc estrelles gran luxe i va canviar el nom pel de Monument.
Amb el canvi, Lasarte hi va triplicar l'espai i va col·locar un espectacular menjador privat sobre la cuina. Al capdavant dels fogons, Casagrande sota la tutela d'aquest 'recordman' anomenat Martín Berasategui, que amb aquest guardó arriba a les vuit estrelles (tres més pel seu restaurant homònim a Lasarte i dues més per a MB, al 'resort' The Ritz-Carlton Obama, a Tenerife). És a dir, Lasarte tenia tots els números per convertir-se en un 'tri'.
Berasategui, que l'any passat va fer 40 anys com a cuinerBerasategui, ha declarat a aquest diari: "No puc descriure l'emoció que sento. Vaig venir un dia a Barcelona per obrir el primer restaurant fora de casa, al País Basc, i em van acollir tan bé que em sento un català més. Així que tenia el deute pendent d'intentar aconseguir un tres estrelles Michelin a Barcelona". Casagrande, per la seva banda, s'ha felicitat pel fet que Michelin hagi reconegut amb el triestrellat de Lasarte que "Barcelona és una de les ciutats més potents del món a nivell gastronòmic".
EL CLUB DELS NOU 'TRIESTRELLATS'
L'establiment de l'Hotel Monument s'uneix als altres vuit restaurants que ja llueixen tres estrelles des de fa un quant temps: els catalans El Celler de Can Roca i Sant Pau, els bascos Arzak, Akelare, Martín Berasategui i Azurmendi, el valencià Quique Dacosta i el que fins aquest dimecres era l'últim a ingressar a l'olimp gastro, el 2014, el madrileny Diverxo. "Continuen oferint unes experiències gastronòmiques summament singulars i completes, així que renoven la seva distinció", valora la guia.
A Barcelona, l'aposta verda de Céleri de Xavier PellicerCéleri Xavier Pellicer ha sigut premiada amb una estrella. El xef, que va defensar estrelles en el desaparegut Can Fabes i a Àbac, i que deia que estava cansat de jugar a la lliga Michelin, ha sigut reconegut per la seva cuina 'raw food', amb productes ecològics, de proximitat i plats vegans, vegetarians i amb proteïna animal. Xerta, que va aterrar a la primavera a lXerta'Hotel Ohla Eixample, ha sigut reconegut per l'excepcional treball amb productes del delta de l'Ebre del xef, Fran López, que ja té una altra estrella per Villa Retiro (Xerta).
CA L'ARPA RECUPERA L'ESTRELLA PERDIDA L'ANY PASSAT
Catalunya ha tingut tres afortunats més: Ca l’Arpa (Banyoles), que recupera l'entorxat que va perdre l'any passat Ca l’Arpasense variar la cuina aferrada al territori que practica Pere Arpa; La Boscana (Bellvís), que veu premiada la "singularitat tant en el camp estètic com en el gastronòmic" dels plats tradicionals que elabora Joel Castanyé amb tècniques modernes, i el "detallisme" de L’Antic Molí (Ulldecona), del xef 'slow food' Vicent Guimerà, acabat de nomenar Cuiner de l'Any i expert en un crustaci considerat de segona categoria com és la galera.
Notícies relacionadesA la resta d'Espanya, estrenen estrella Michelin A’Barra (Madrid), Gaytán (Madrid), El Invernadero (Collado Mediano, Madrid), Raúl Resino (Benicarló), Sents (Ontinyent), Cobo Vintage (Burgos), Noor (Còrdova), Baluarte (Sòria), Adrián Quetglas (Palma de Mallorca) i Argos (Port de Pollença, Mallorca). En el capítol de baixes, s'ha de destacar la de Sergi Arola Gastro (Madrid), que tenia dues estrelles i ha tancat. A canvi, el xef català en guanya una a Sintra (Portugal) amb Lab by Sergi Arola.
GALA A GIRONA
Si la festa ha sigut gran per les bones notícies de Michelin, el sopar posterior ha estat a l'alçada. S'ha celebrat a Mas Marroch, dels germans Joan, Josep i Jordi Roca. Els seus platillos han corregut entre els convidats amb els d'altres restaurants gironins amb reconeixement de la guia francesa: Paco Pérez (Miramar), Fina Puigdevall (Les Cols), Marc Gascons (Els Tinars), Pere Massana (Massana), Albert Sastregener (Bo.Tic), Jordi Juncà (Ca l'Enric) i Màrius i Joan Jordà (Empòrium).
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"