Cadells d''Operación Triunfo'
Els altres 16
El retrobament dels concursants del primer 'OT' ha sigut una dels moments mediàtics cabdals de l'any que s'acaba. Però també ha sigut el de la glòria de Manuel Carrasco i el de la consagració de Pablo López, tots dos d'altres edicions.
JORGE GONZÁLEZVa posar l’accent vaig calar
El revival del primer Operación Triunfo va agafar gairebé tothom amb el peu canviat. Va ser una inesperada demostració de poder, un d'aquells èxits ineludibles a l'hora d'enumerar els esdeveniments que han marcat el món de l'espectacle patri el 2016. Els 16 concursants d'aquella promoció inicial van tornar a estar en boca de tothom. Guanyadors i perdedors, perquè a OT-1 fins i tot el fracàs tenia una mica d'aquell triomf que el seu nom pregonava.
Però mirant al present cara a cara, amb encara més pes del que atorga el trending topic sobrevingut, aquest ha sigut l'any daurat de Manuel Carrasco. Exconcursant també d'Operación Triunfo, sí, però de la seva segona edició. La prova que hi ha vida també per als que no van tenir la sort -o la desgràcia- de formar part del fenomen social en què es va convertir el primer programa. Hi ha com a mínim 16 cantants que, amb més fortuna o menys, han fet carrera artística una vegada finalitzat el recompte de vots.
Manuel Carrasco, Pablo López, Soraya, Edurne, Mai Meneses, Lorena Gómez, Beth, Vega, Davinia, Jorge González, Virginia Maestro, Hugo Salazar i els quatre components del grup Los Supersingles. Setze noms que en podrien ser més si hi afegíssim els que funcionen a més petita escala o amb considerable presència en un determinat territori; com és el cas d'Elena Gadel a Catalunya o Mario Álvarez a la zona d'Astúries i Galícia.
Pupils de la segona entrega
Tot i que avui pocs deuen recordar el nom de la guanyadora, la segona edició va arrossegar al seu dia el caràcter de fenomen que havia tingut l'anterior. Tots els seus pupils van tenir bastant més que 15 minuts de fama. Manuel Carrasco, gairebé 15 anys a més. Dimecres tancava gira triomfal atrevint-se amb tot un Palau Sant Jordi. El mateix any en què ha abarrotat el Liceu en tres ocasions i s'ha convertit en l'artista espanyol que més públic ha congregat mai a l'Estadi Olímpic de Sevilla, ni més ni menys que 45.000 persones. De la concorreguda lliga de cantautors pop amb accent del sud (en què també milita el seu company de promoció Hugo Salazar) a la de les figures de primeríssima línia amb seient de coach a La Voz.
Crida l'atenció el fet que en el disc de Raphael que s'acaba d'editar, amb repertori escrit per autors joves, hi hagi quatre cançons firmades per quatre extriunfitos. I cap dels primers 16. Manuel Carrasco, Vega, Virginia Maestro i Pablo López. Per a aquest últim, el 2016 també ha sigut el millor any des que va començar la seva carrera. Com a solista més aviat poc, ja que tot i que el malagueny va quedar segon en l'edició del 2008, no va aconseguir debutar fins cinc anys després amb imparable ascensió. En l'última gala dels Grammy Llatins va cantar a duo amb Juanes i no para de compondre per a altres artistes.
També d'OT-2 va sortir Beth, eurovisiva a contracor, que just ara està al teatre Condal de Barcelona amb el nou musical de Geronimo Stilton. La seva companya Vega tampoc es va ajustar mai al perfil que imperava a l'Acadèmia, però prepara vuitè disc sense deixar d'escriure per a altres, sobretot per a David Bisbal. Encara que si una cosa va trencar els esquemes d'aquella segona edició va ser el posterior èxit de Mai Meneses. Tenint en compte que havia sigut la primera expulsada, el seu rutilant èxit va ser una sonora bufetada a la cara del programa. Una cosa així com el que després passaria amb els Gemeliers a La Voz. Va formar el grup Nena Daconte amb Kim Fanlo. Ella es va quedar amb el nom quan van separar els seus camins, però a ell li ha anat millor, com a productor de Pablo López.
Si per als concursants del primer OT va ser un xoc sortir al carrer i veure que els reconeixia tothom, als de la tercera temporada els va passar just el contrari. Van sortir gairebé tan anònims com hi havien entrat. Edició maleïda la més destacada concursant de la qual ni va entrar en el triumvirat guanyador: la gaditana Davinia Cuevas, que després de més d'un lustre de silenci discogràfic està a punt de tornar a l'arena.
Basculant sempre entre el talent i el reality show, Operación Triunfo va saltar de l'ens públic a la televisió privada, on va aguantar revivificat cinc temporades més. De les dues últimes, ja en caiguda lliure, costa recordar cap nom. Entre altres coses perquè la gran estrella que va donar tota l'etapa de Telecinco no era cap concursant. Igual que Simon Cowell a American Idol, Risto Mejide rendibilitzaria el seu implacable rol. En l'evolució dels concursos de talents, els cantants són meres comparses d'un jurat erigit en protagonista gairebé absolut de la funció.
De l'arrencada d'aquesta nova era en van sortir dues dones que donarien molta guerra. Sense cap batalla clarament guanyada (ni tan sols OT), però encara al peu del canó. Soraya i Edurne. Dos grans belleses multifunció que han sobreviscut airoses fins i tot als seus respectius fracassos eurovisius. Soraya va viure el seu millor moment versionat clàssics vuitanters i parlar d'Edurne suposa fer-ho també de dos personatges més: la Sandy de Grease (un paper que la va reflotar en un moment crític) i el seu nòvio, el futbolista David de Gea. I aquest any repetirà com a membre del jurat de Got Talent.
La cinquena temporada, fa 10 anys, la va guanyar la portentosa lleidatana Lorena Gómez, que després d'anar a fer les Amèriques, ressorgeix de l'oblit gràcies a la seva intervenció en l'actual temporada de Tu cara me suena; programa en què, per cert, també està concursant Rosa López ¡i amb Chenoa al jurat! També trobem Virginia Maestro (que va guanyar la sisena temporada, va encapçalar el grup Labuat i avui milita a la lliga de les cantautores indie-anglòfiles), Jorge González (que va donar accent caló tant a OT com a la primera edició de La Voz) i els quatre Supersingles que amenitzen les tardes de la Campos: grup de versions per on han passat desenes d'exconcursants i que des de fa temps formen Fran Dieli, Mercedes Durán, Anabel Dueñas i Jon Allende.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034