PRÒFUG DES DE FA 40 ANYS
Polanski vol tornar als EUA i tancar el seu cas de violació sense anar a la presó
El jutge té 90 dies per decidir si el realitzador pot entrar al país
En els pròxims tres mesos el director de cine francopolonès Roman Polanski sabrà si pot entrar als Estats Units, on segueix sent un pròfug de la justícia, acusat de la violació d'una menor el 1977. El jutge Scott Gordon del Tribunal Suprem de Los Angeles té 90 dies per respondre per escrit a l'últim intent del realitzador per entrar als Estats Units, com és el seu desig. “Té 83 anys i vol acabar per fi amb aquest cas”, ha reiterat el seu advocat, Harlan Braun, davant el tribunal californià.
El cineasta vol posar fi al cas d'abusos sexuals a una menor que el persegueix des de fa 40 anys, amb la condició que no sigui empresonat. I segons el portal 'TMZ', Polanski també vol visitar a Los Angeles la tomba de la seva dona, l'actriu Sharon Tate, que va morir estant embarassada de vuit mesos el 1969, assassinada per seguidors de la secta de Charles Manson.
Polanski va ser acusat d'haver mantingut relacions sexuals el 1977 amb una menor, Samantha Gailey (avui Samantha Geimer), a la mansió de l'actor Jack Nicholson a Los Angeles, durant una sessió privada de fotos per a la qual la menor, que llavors tenia 13 anys, posava com a model. Quan li van ser presentats els càrrecs, Polanski va acceptar declarar-se culpable dels fets amb la condició que només compliria 42 dies de condemna. No obstant, el dia abans que fos llegida la seva sentència el director de 'La llavor del diable' (1969) va fugir i va abandonar el país al rebre la informació que el jutge encarregat del cas, Laurence J. Rittenband, el condemnaria a una pena de fins a 50 anys de presó que servís d'escarment a una comunitat, la dels actors de Hollywood, qualificada llavors de llibertina.
GIRAR FULL
L'advocat de Polanski ha demanat diverses vegades que es desclassifiqui una transcripció del testimoni del fiscal encarregat del cas, Roger Gunson, recollit el 2010 i que confirmaria l'argument que el director va arribar a un acord firmat que li evitaria tornar a la presó. El lletrat de Polanski vol estar segur que el seu client no haurà d'anar a la presó donats els 42 dies servits per a la seva avaluació psiquiàtrica durant la seva detenció i l'any que va estar en arrest domiciliari quan estava en qüestió la seva extradició per part de les autoritats suïsses.
Aquest escàndol sexual ha marcat la vida de Polanski, que es va casar a París el 1989, on resideix, amb l'actriu Emmanuelle Seigner. El director no ha trepitjat els Estats Units des que va fugir, tampoc per recollir l'Oscar al millor director per 'El pianista' el 2003. Les autoritats nord-americanes li han recordat diverses vegades que no està en condicions de negociar res i han cursat diverses peticions d'extradició, primer a Suïssa i després a Polònia, que la va rebutjar el desembre de l'any passat.
El gener d'aquest any i després de les veus contràries de diversos col·lectius feministes, Polanski va renunciar a presidir els premis César del cine francès. A tot això, la mateixa víctima, Samantha Geimer, autora de 'The girl', on explica la seva vida, l'ha perdonat per activa i per passiva i ha reiterat diverses vegades el seu desig de girar full i que sigui arxivat el cas.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia