Abusos i assetjament sexual
Aplaudiment a Salma Hayek per despullar el "monstre" Weinstein
L'actriu mexicana es guanya solidaritat i lloances de gent com Banderas, Mastretta, Chastain, Moore i Nyong'o
ecarrasco41315615 harvey weinstein salma hayek robert rodriguez and penelope171214201144 /
Abans que Salma Hayek denunciés aquest dimecres passat públicament –amb un article a The New York Times– l’assetjament sexual i la pressió a què la va sotmetre el productor Harvey Weinstein, almenys 79 dones més ja havien alçat la seva veu, contribuint a retratar les agressions i abusos del «monstre» de Hollywood. Però en l’exposició d’aquesta plaga, cada una de les històries compta. I amb el seu escrit personal–en què Hayek assumeix que fins ara l’havia dominat la «covardia» i reconeix que havia «eludit la responsabilitat» de pronunciar-se «amb l’excusa que ja hi havia prou gent involucrada a posar els reflectors sobre aquest monstre»–, l’actriu s’ha guanyat aplaudiments i mostres de solidaritat.
«Gràcies per compartir la teva història», li ha escrit a Twitter la també actriu Jessica Chastain. «La teva veu és important i necessitada ara mateix. Estàs creant un espai per sanar». «Fantàstica, audaç, molt intel·ligent. Un orgull per al nostre país», ha escrit també la seva compatriota, la novel·lista Ángeles Mastretta.
Per alguns, l’article de Hayek ha sigut revelador. I entre ells hi ha un dels seus amics, Antonio Banderas, a qui precisament l’actriu enumera com un dels «àngels» que la va ajudar a tirar endavant Frida quan Weinstein va convertir la producció de la pel·lícula sobre Frida Kahlo en el seu instrument d’abús. El malagueny s’ha declarat «impactat i trist davant els terribles fets que ha fet públics» la que defineix com «la seva estimada amiga». I ha dit també que «la seva integritat, la seva honestedat com a dona i com a professional» fan que doni «absolut crèdit a les seves paraules».
No, no i no
Ara, tothom sap que, quan Weinstein va assumir la producció del projecte, Hayek li va haver de dir moltes vegades que no: «No a obrir-li la porta a qualsevol hora de la nit en un hotel rere l’altre (...). No a dutxar-me amb ell. No a deixar que em veiés dutxar-me. No a deixar que em fes un massatge. No que un amic seu, nu, em fes un massatge. No a deixar que em fes sexe oral. No a despullar-me al costat d’una altra dona». També se sap ja que el productor, en «un atac d’ira», va arribar a amenaçar-la amb «les paraules més temibles»: «Et mataré, no pensis que no puc».
Abús de poder
Notícies relacionadesEl relat de Hayek obre les portes també a l’abús de poder que Weinstein utilitzava quan les seves víctimes no es rendien i arribava «la ira». En el cas del seu acariciat projecte Frida, hi va incloure complir demandes gairebé inabastables (que l’actriu va poder superar) i només permetre-li «acabar el film si hi havia una escena de sexe amb una altra dona», Ashley Judd, en què «va demanar que hi hagués nuesa frontal total».
Hayek, que detalla l’atac d’ansietat que va patir al rodar l’escena, assegura que va tenir clar que Weinstein mai li deixaria acabar la pel·lícula sense complir aquesta fantasia. Un carreró sense sortida que ha portat el documentalista Michael Moore, un altre dels que han fet servir Twitter per aplaudir Hayek, a acusar Weinstein amb paraules més dures: «Obligar-la a fer aquella escena es diu VIOLACIÓ». També l’ha felicitat l’actriu Lupita Nyong’o, una que ja ha fet les seves pròpies acusacions contra Weinstein.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"