PER AL CALENDARI LAVAZZA 2019

La mà de Gerada al desert del Marroc

L'artista, establert a Barcelona, ha fet una instal·lació per a 'Good to Earth'

calendario lavazza 2019 / periodico

calendario lavazza 2019
lmmarco46060574 gente gerada calendario lavazza foto ami vitale181129190257
lmmarco46060581 gente artwork by gerada calendario lavazza foto ami vitale181129190248

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

Art en la naturalesa. Això és el que recull aquest any el nou calendari Lavazza per al 2019. Sota el títol de 'Good to Earth', presenta les imatges d’una sèrie d’instal·lacions artístiques en diversos paisatges del món. Des d’una glacera als Alps suïssos a les selves de Tailàndia, passant pels cafetars colombians i el desert marroquí, les imatges porten el segell de la fotògrafa Ami Vitale, que treballa per a ‘National Geographic’,  i en totes elles es fa èmfasi en projectes de reforestació, protecció de la biodiversitat o reconversió d’espais industrials en zones verdes.

Una d’aquestes imatges correspon a una intervenció que firma Gerada, un artista de 52 anys nascut a Cuba, criat als Estats Units i establert a Barcelona. Potser el recorden per l’enorme mural que va fer amb la cara de Barack Obama a la zona del Fòrum, a Sant Adrià, i que va titular 'Expectació'.

El seu projecte per a Lavazza, titulat 'Perpetual Flow', es mesura en hectàrees i es tracta d’una enorme mà de la qual s’escapa aigua que simula que rega un paisatge de palmeres. "Ells coneixien el meu treball. Així que vam triar un lloc a prop d’Ouarzazate, la ciutat al sud de l’Alt Atles marroquí famosa per ser la porta d’entrada al desert del Sàhara. Era la primera vegada que jo feia alguna cosa en aquell país. Amb tones de grava més fosca que el terra portada de zones pròximes amb camions i treballant mitja dotzena de persones amb rasclets sobre el terreny durant sis dies vam traçar la imatge de la mà, que té una mide de cinc camps de futbol. La tecnologia també ens va ajudar per al resultat final: vam utilitzar també geolocalitzadors", explica Gerada d’una obra que té voluntat de romandre al terra del desert. La imatge final que apareix al calendari es va aconseguir gràcies a un dron.

Notícies relacionades

"La instal·lació, que ret homenatge a les línies de Nazca, els geòglifs del Perú, la vam fer als afores de la ciutat, al costat d’una barrera vegetal que s’aixeca per frenar els efectes de les tempestes de sorra del desert i que es rega amb aigua reciclada, que no és potable però que serveix per regar. Aquesta barrera vegetal ha millorat la qualitat de vida d’Ouarzazate", que és com el Hollywood del Marroc", descriu. Efectivament, en aquest punt de partida de moltes excursions pel desert s’han rodat pel·lícules com ‘Gladiator’. 

Gerada fa un dies va compartitr a Torí les seves experiències amb la resta d’artistes que han participat en el calendari. "La idea és explicar històries i que aquestes històries influeixin en la gent, en els joves en particular, perquè animi a comprometre’s amb el respecte a la naturalesa". També ha elogiat la tasca de Fracesca Lavazza. "Ells són productors de cafè i venen cafeteres. Podrien fer un calendari de moda amb noies. No tindrien cap necessitat de fer aquesta tasca més social i no obstant aquí està el seu compromís".  

Temes:

Calendaris