AMB FINALITATS SOLIDÀRIES

La subhasta de la col·lecció d'art de George Michael arriba als 10,8 milions d'euros

La sala Christie's treu a la venda 170 lots, amb peces de Damien Herst, Picasso i Miró

lmmarco47275747 a visitor photographs commissioned portrait untitled georg190314173908 / TOBY MELVILLE

lmmarco47275747 a visitor photographs  commissioned portrait untitled  georg190314173908
lmmarco47275668 fma0001  london  united kingdom   08 03 2019   a staff poses190314173954
lmmarco47275748 an employee poses with  songbird  by bridget riley ahead of 190314173945
lmmarco47275746 employees pose with  untitled  sex   by michael craig martin190314174000

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Miguel Marco

George Michael estimava l’art contemporani. Durant anys, l’artista britànic mort als 53 anys el nadal del 2016 a causa d’una afecció cardíaca va estar reunint una col·lecció impressionant que, en part, ha sigut subhastada per Christie’s de Londres per un import de 10,8 milions d’euros. “Estem encantats per l’èxit de la subhasta”, ha assegurat el president de Christie’s, Jussi Pylkkänen. “És una bona notícia per al gran moment que viu el mercat de l’art londinenc i en particular tants artistes pertanyents al moviment Young British Art (YBA) –joves talents emergents del panorama artístic britànic–.

La subhasta ‘online’ va començar el 8 de març, però la licitació dels quadros i escultures més valuosos es va celebrar aquest dijous en una sessió vespertina a la mítica sala del barri de Saint James. Eran peces firmades per Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas, Michael Craig-Martin, Eva Rothschild, Marc Quinn. També una litografia de Jean Cocteau, una estampa de Picasso de la ‘Suite Vollard’ i una altra de Joan Miró de les ‘Suites d’Ubú rei’.  

El músic que va escandalitzar molts amb el seu ‘I want your sex’ el 1987 va ser durant 20 anys l’artista que més va sonar a les ràdios britàniques. Era una estrella mundial, com Madonna, Prince i Michael Jackson. Va vendre més de 100 milions de discos quan la gent pagava per ells i va invertir moltes lliures a donar curs a la seva sensibilitat artística. Es va sentir atret sobretot per les propostes dels artistes que despuntaven a Londres. “No comprava a l’atzar. A la col·lecció hi ha sexe, foscor, atreviment, irreverència i també molt humor... és una col·lecció amb molta coherència”, assegura una especialista en art.

Sant Sebastià, segons Damien Hirst

El que va ser el seu mànager, David Austin, va acompanyar George Michael a moltes galeries d’art. “Recordo que una nit vam anar a la galeria Cubo Blanco i estaba tancada. Vam arribar allà i vam veure la Sant Sebastià de Damien Hirst a través de les portes tancades. Recordo la seva decepció per no poder veure’l, però també recordo que el va comprar. És una peça imponent”. En efecte, Christie’s va fixar el preu de ‘Saint Sebastian, Exqusite pain’ entre 1,2 i 1,7 milions d’euros, una de les peces més cares de la col·lecció. Dins d’un tanc de formol, el sant, tot un símbol de la iconografia gai, és substituït per un vedell cosit per fletxes.

Notícies relacionades

Del mateix polèmic autor, una altra de les joies de la col·lecció és ‘La veritat incompleta’, en què un colom sembla levitar dins d’una vitrina de formol de 2,2 metres. S’ha adjudicat per una mica més d’un milió d’euros. 

Els diners recaptats es destinaran a finalitats filantròpiques. És el que volia l’intèrpret de ‘Faith’, que en paral·lel al seu èxit no va descuidar el seu perfil solidari. Entre els beneficiaris de les seves obres destaquen Childline, una organització que ajuda nens i adolescents amb problemes, a qui va cedir també en vida els ‘royalties’ de la cançó ‘Jesus to a child’. També a una associació que finançava de manera anònima perquè ajudés persones sense sostre. “El treball filantròpic va ser molt important per a George durant la seva vida i va ser el seu desig que aquesta tasca continués després de la seva mort”, han assegurat en un comunicat els fideïcomissaris dels seus béns.