REPORTATGE DEL 'NYT'
'Àngels' a l'infern: un altre 'cas Weinstein' esclata a Victoria's Secret
El directiu Ed Razek grapejava les models, els demanava que el besessin i que s'asseguessin a la seva falda
Els episodis es produïen amb el silenci còmplice del multimilionari fundador i director executiu de l'empresa, Leslie Wexner
DESFILE DE VICTORIA SECRET 2018. Models Martha Hunt, left, Lais Ribeiro, Josephine Skriver, Sara Sampaio, Stella Maxwell and Romee Strijd during the Victoria’s Secret fashion show in New York, Thursday, Nov. 08, 2018. *** Local Caption *** . FOTO DE GTRES /
Hollywood no és l’únic fruiter amb pomes podrides. Depredadors sexuals com el productor Harvey Weinstein campen al seu aire massa temps i en diferents professions, no només en el cine, i deixen enrere una reguera de víctimes. Una exhaustiva investigació de ‘The New York Times’ (‘NYT’) acaba de destapar tones de porqueria masclista al si de Victoria’s Secret, la firma de llenceria que durant dècades «va definir la feminitat per a milions de dones» amb les seves espigades i inabastables ‘àngels’.
Ara que l’amo de la firma, Les Wexner, de 82 anys, planeja retirar-se i vendre la seva companyia, després d’anunciar fa uns mesos que ja no hi hauria més xous televisats –perquè l’audiència ha fugit a la desbandada d’un espectacle cada vegada més criticat–, arriba aquest escàndol majúscul en què diverses ‘tops’ assenyalen directament Ed Razek, durant dècades i fins a l’agost passat un dels principals executius d’L Brands –la companyia matriu de Victoria’s Secret–, de tenir durant anys «una actitud inapropiada» amb algunes models, és a dir, grapejar-les, assetjar-les, fustigar-les, demanar que els besessin o que s’asseguessin a la seva falda.
El ‘NYT’ ha estirat la manta amb aquest reportatge que es basa en entrevistes a més de 30 executius, empleats, contractistes i, per descomptat, models en actiu i també altres que van tenir relació amb la firma de llenceria fa temps. L’article esmenta, a més, diversos documents judicials.
«Cultura de la misogínia»
Razek, de 71 anys, el mateix que es va negar que desfilessin les dones ‘plus size’, trans o qualsevol que no s’ajustés als cànons de bellesa de la marca, «va presidir una cultura arrelada en la misogínia, l’assetjament i la fustigació». L’alt directiu, que es va ocupar dels càstings de les ‘àngels’ en els últims 15 anys i va llançar a la fama models com ara Tyra Banks i Gisele Bündchen, va dimitir l’agost passat després que Victoria’s Secret incorporés a la seva nòmina la model brasilera transgènere Valentina Sampaio.
«Va intentar besar les models. Els demanava que s’asseguessin a la seva falda. Es tocava l’entrecuix abans de la desfilada de moda de Victoria’s Secret 2018», enumera ‘NYT’. El mateix diari afirma que diversos executius havien alertat Leslie Wesner, el magnat fundador i directiu executiu d’L Brands, del patró de conducta del seu adjunt. No obstant, no va servir de res. A més, després de les queixes algunes models van haver d’enfrontar-se a represàlies.
Bella Hadid, en la desfilada de Victoria’s Secret del 2018. /
Procaç amb Hadid
Una de les aquestes víctimes va ser Bella Hadid. El seu cas va acabar amb una denúncia per assetjament sexual i intimidació contra Razek, segons revela ‘The New York Times’. A Hadid, de 23 anys, li prenien mesures en roba interior per a unes fotos, mentre Razek, assegut en un sofà a la mateixa habitació, va deixar anar: «Oblida les calces». També va fer comentaris sobre els «pits perfectes». A una altra model, presumptament, també li va tocar l’entrecuix.
La model canadenca Andi Muise també ha explicat al diari que Victoria’s Secret la va deixar de contractar després que ella rebutgés les insinuacions de Razek.
En el reportatge es descriu que aquest ambient misogin es va establir des de dalt: Razek era vist com el representant directe de Wexner, se’l veia com a «invencible». A més, el mateix Wexner va parlar en més d’una ocasió d’una manera «degradant» sobre les dones.
Casey Crowe Taylor, exrelacions públiques de la firma, explica: «El més alarmant per a mi [...] va ser com estava d’arrelat estava aquest comportament». «Aquest abús es va acceptar com a normal. Va ser gairebé com un rentat de cervell. Qualsevol que intentés fer alguna cosa sobre això era castigat», insisteix aquest testimoni.
En un correu electrònic al diari, Razek assegura que «les acusacions abocades en el reportatge són categòricament falses, mal interpretades i fora de context». A més, insisteix: «He tingut la sort de treballar amb innombrables models de talla mundial i amb professionals amb molt talent, i m’enorgulleix el respecte mutu que ens tenim». Per la seva banda, Wexner, l’amo encara de la marca, ha declinat fer comentaris.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia