A través de fotografies, vestits, vídeos i esbossos
L'univers de David Delfín
Una mostra, a Madrid, recorda la seva figura del 20 de febrer al 20 de maig
El 3 de juny del 2017 el càncer acabava amb la vida de Diego David Domínguez González,David Delfín, als 46 anys. La moda espanyola perdia una ànima inquieta, generosa i lliure. Ara, l’any que hauria complert 50 anys, la Comunitat de Madrid presenta una exposició dedicada a aquest creadornascut a la Ronda que podrà visitar-se a la Sala Canal d’Isabel II, des d’aquest dimecres fins al 10 de maig, amb entrada gratuïta.
Raúl Marina, comissari de l’exposició, insisteix que, en cas d’haver seguit amb vida, «ens hauria regalat moltes més coses, perquè era un autèntic artista». L’exposició, que fa un recorregut cronològic per les seves col·leccions, incorpora també material inèdit. «Gorka Postigo m’ha obert les portes de l’estudi i hem pogut reunir polaroids, cartes, esbossos, vídeos...que ens permeten acostar-nos a ell més enllà de la roba que mostrem sobre maniquins», explica.
«Autodidacte total, el David arriba a Madrid des de Marbella a finals dels anys 80 i s’amara de l’escena madrilenya. Visita galeries d’art, va a concerts i s’interessa per l’obra d’artistes com Joseph beuys i Louise Bourgeois, que després es veuran reflectits a les seves samarretes i a la roba militar de segona mà que intervé amb frases com ‘Muestra tus heridas’ o en la reinterpretació de la creu vermella», explica Marina.
David Delfín representa com cap altre el sorgiment d’una nova generació de joves creadors que va arribar amb l’entrada del mil·lenni i que va concebre la moda d’una manera interdisciplinària. Delfín va fer del seu projecte, fundat amb els germans Gorka, Diego i Deborah Postigo, i la seva musa i amiga Bimba Bosé, que també va morir, a causa del càncer– una plataforma col·lectiva en la qual van conviure diferents formes d’expressió artística, com la fotografia, la ‘performance’, el vídeo, la música i la moda. També el vestuari que va fer per al teatre, en obres com el ‘Hamlet’ de Tomaz Pandur.
La soga al coll
L’exposició s’articula entorn de les seves col·leccions. «En la primera planta arrenca la seva primera posada en escena, titulada ‘Sans Titre’ (1999), que la va plantejar com un exercici pictòric a la recerca de nous suports». Ja aleshores havia creat la seva pròpia tipografia, aquelles lletres que estan basades en l’esforç de la mà esquerra per crear una cosa bonica de l’aparentment inútil, ell que era destre.
També apareix ‘Cour des Miracles’ (primavera/estiu 2003). «Va ser una col·lecció polèmica, la que li va valer allò de l’‘enfant terrible’ de la moda espanyola. La va presentar a la passarel·la Cibeles amb les models amb la cara tapada i una soga al coll. Això no es va interpretar bé. La premsa senzillament el va crucificar. I és que les tortures a la guerra de l’Afganistan eren molt presents, quan ell el que va fer és un homenatge a l’univers surrealista de Renée Magritte, un del seu referents, igual que les seves formigues, que eren un homenatge a Luis Buñuel», recorda Marina.
Allò va ser un cop per a ell, però també un revulsiu per seguir. «Per això la seva següent col·lecció, ‘In loving memory’, va ser fosca, amb molt negre». La mostra, és clar, recorda el vincle amb Bimba Bosé a partir d’unes fotografies. I es tanca en la tercera planta amb una videoinstal·lació oberta al cel, «a la reflexió, a l’oníric, als núvols de Magritte que tant li agradaven». Allà sona The Cabriolets, el grup de Bimba, cantant: ‘Como yo te amo’ i la música de Twin Picks.
Notícies relacionades«Va ser valent perquè va saber lluitar pel que defensava, generós amb els seus amics i es va obrir en canal per mostrar-se tal com era. Alguna de les frases i motius que utilitzava a les seves samarretes les tenia tatuades, com les cicatrius de les seves operacions cranials, al seu cos». La reflexió final és si la firma té sentit sense ell. «Ell era l’ànima. És com Margela sense Margela ara que la porta John Galliano: doncs no és el mateix», conclou Marina.
Molts dels amics de David van estar en la presentació de la mostra, entre ells, l’actor Pepon Nieto, que va escriure en el seu Instagram. «Fascinant l’exposició sobre David Delfín que he tingut la sort de veure al Canal d’Isabel II. No se la perdin».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia