PERFIL BIOGRÀFIC
Carlos Falcó, de gran d'Espanya a la premsa rosa amb Isabel Preysler
L'aristòcrata desaparegut es va casar quatre vegades i deixa cinc fills
zentauroepp15156081 marques de gri on album de la bodega200321121031
Carlos Falcó, marquès de Griñón, gran d’Espanya, marquès de Castel-Moncayo, cofundador del Club Siglo XXI, president del Círculo Español del Lujo Fortuny, un empresari d’èxit amant de l’oli i del vi, casat quatre vegades i pare de cinc fills, va morir divendres als 83 anys a causa del coronavirus.
Aquest enginyer agrònom va saltar a les portades de les revistes del cor durant la dècada dels 80 pel seu casament amb Isabel Preysler i l’últim any se’l coneixia per ser el pare de Tamara Falcó, i més encara des que aquesta va passar pel programa ‘Masterchef Celebrity’.
Nascut al palau de Dueñas, a Sevilla, el 1937, Carlos Falcó i Fernández de Córdova, marquès de Griñón i de Castel-Moncayo, era fill dels ducs de Montellano, Manuel Falcó i Escandón i Hilda Fernández de Córdova i Mariategui, una de les branques de la família Falcó, que acumula 41 títols, amb 13 grandeses d’Espanya.
Isabel Preysler i Tamara Falcó, en un casament el 2013. /
Cognoms i títols que li van permetre relacionar-se amb el més granat de la societat. Durant la seva infància estiuejava a Estoril, on compartia jocs i va forjar una gran amistat amb el rei emèrit Joan Carles I.
Com a nen de bona família, va estudiar al Liceu Francès de Madrid, després batxillerat a l’escola interna dels caputxins, a Lecároz, Navarra, i Enginyeria Agrícola a la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica.
Amb 26 anys, quan estudiava Economia Agrària a la Universitat de Davis i es va iniciar en el coneixement de l’enologia, es va casar amb Jeannine Girod, amb qui va tenir dos fills, Manuel i Sandra. Un matrimoni que va durar set anys.
‘Febre del dissabte nit’
El 1980 va contreure matrimoni amb Isabel Preysler, una dona que va conèixer en una projecció privada de la pel·lícula ‘Febre del dissabte nit’, quan ella encara estava casada amb Julio Iglesias, però que el va enamorar bojament.
La història d’amor amb Carlos Falcó va saltar a la premsa rosa. El 1981 va néixer la seva filla Tamara i la família disfrutava de la pau del camp, però això va acabar aviat, perquè Isabel Preysler s’avorria i va tornar a la ciutat, on va conèixer Miguel Boyer.
El 1986, Carlos Falcó es va unir sentimentalment a l’antiquària francesa Cristine Reiff i entre 1993 i el 2011 va estar casat amb Fátima de la Cierva, amb qui va tenir uns altres dos fills. El 2017 va contreure noves núpcies amb Esther Doña.
Carlos Falcó i Esther Doña, en una gala, fa dos anys. /
Després del seu primer matrimoni, es va traslladar a Califòrnia, on va estudiar Economia Agrària a la Universitat de Davis i es va iniciar en el coneixement de l’enologia. De retorn a Espanya, el 1964, es va dedicar a l’explotació agrícola de les seves finques de Toledo i Extremadura.
Entre aquestes hi havia la de Casa de Vacas, a la localitat toledana de Malpica, heretada de l’avi matern, on va emprendre la seva activitat com a viticultor.
Introductor del raïm Syrah
Allà va plantar vinyes d’origen francès a mitjans dels 70. Va ser l’introductor a Espanya del raïm syrah i petit verdot, així com de la varietat cabernet sauvignon a Castella-la Manxa.
També va ser pioner en la introducció de noves tecnologies agràries com el reg per degoteig, el 1974; les espatlleres Smart-Dyson, el 1994, o el sistema de regadiu conegut com a ‘partial root drying’, el 1999.
El 1982 va treure al mercat el seu primer vi blanc elaborat a la localitat val·lisoletana de Rueda amb raïm de la zona, al qual van seguir a mitjans dels vuitanta un vi negre, basat en el cep tipus cabernet sauvignon, amb què va aconseguir un gran renom internacional.
Des de 1988 tenia a Malpica un dels cellers més importants d’Espanya.
La seva última aparició pública, al costat de la seva dona el 7 de març a la plaça de toros d’Illescas. /
De caràcter emprenedor, el 1972 va inaugurar l’empresa de lleure Safari Reserva El Rincón, per a l’exhibició d’animals salvatges, en una finca de 66 milions de metres quadrats situada a la localitat madrilenya d’Aldea del Fresno, en què va comptar amb la col·laboració de Félix Rodríguez de la Fuente.
També el va temptar la política i es va presentar a les eleccions de 1977 al Senat per la candidatura d’Aliança Popular, però no va sortir elegit.
La seva activitat empresarial va patir una crisi el 1985 i va haver de buscar un soci per a la Reserva El Rincón i va vendre part de la seva finca La Barquilla, a Càceres, per resoldre-ho. Els problemes del safari van tornar el 1995 quan el parc va ser embargat.
El 1993 va presentar el vi negre Durius, elaborat amb vins de Ribera del Duero i Toro, i el 1994 va inaugurar les Bodegas Marqués de Griñón, a La Rioja.
La gastronomia
Molt lligat al món de la gastronomia, el 1990 va rebre una de les mencions honorífiques del Premio Nacional de Turismo y Gastronomía Marqués de Villena 89 i el 2014 va ser guardonat amb el Gran Premi a la Cultura Gastronòmica que concedeix l’Acadèmia Internacional de Gastronomia.
Era membre de l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia i de l’anglesa, i president de l’Acadèmia Castellanomanxega de Gastronomia. Així mateix, era un dels socis fundadors del Club Siglo XXI, havent format part de la direcció.
Notícies relacionadesEl 1999 va publicar el seu primer llibre, ‘Entender el vino’, i el 2013 ‘Oleum’, un tractat sobre l’oli d’oliva.
Era president de Pagos de Familia Marqués de Griñón, propietària de Dominio de Valdepusa i de Viñedos del Rincón.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista