UNA INICIATIVA EXEMPLAR

Premi per al xef José Andrés per la seva reacció davant la pandèmia

El cuiner, impulsor de World Cendtral Kitchen, guanya el Basque Culinary World Prize 2020

zentauroepp52823611 washington  dc   march 17  celebrated chef jose andres talks200723181039

zentauroepp52823611 washington dc march 17 celebrated chef jose andres talks200723181039 / CHIP SOMODEVILLA

4
Es llegeix en minuts

El xef José Andrés ha sigut el guanyador del Basque Culinary World Prize 2020 per la «resposta contundent, global i inspiradora» que ha donat a través la seva oenagé World Central Kitchen durant la crisi de la Covid-19 al repartir milers de menjars entre les persones més vulnerables.

El cuiner asturià, propietari d’una cadena de restaurants als Estats Units, rebrà els 100.000 euros de què està dotat aquest reconeixement creat pel Basque Culinary Center (BCC) de Sant Sebastià i el Govern basc per distingir xefs que hagin impulsat iniciatives transformadores.

A causa de les «circumstàncies especials» viscudes després de la propagació del virus per tot el món, per a la cinquena edició del premi s’ha elegit un guanyador que «encarna la resposta» que el sector ha donat davant la Covid i s’han atorgat deu mencions especials a xefs que han ofert «propostes inspiradores, valentes i d’impacte per suportar una crisi col·lectiva i global».

El nom del guardonat, que abans de la pandèmia estava previst anunciar al Japó, s’ha donat a conèixer aquest dijous en una roda de premsa telemàtica en la qual han intervingut el director general del BCC, Joxe Mari Aizega, i el viceconseller basc d’Agricultura, Pesca i Política Alimentària, Bittor Oroz, la cuinera francesa establerta a San Francisco Dominique Crenn, que ha format part del jurat, i Joan Roca, que l’ha presidit i que ha dit que la decisió s’ha adoptat «per unanimitat total i absoluta».

Voluntaris de l’oenagé World Central Kitchen, en acció l’abril passat, a Madrid. / EUROPA PRESS

La resta d’integrants han sigut els reconeguts xefs internacionals Gastón Acurio, Andoni Luis Aduriz, Eneko Atxa, Dan Barber, Massimo Bottura, Manu Buffara, Mauro Colagreco, Trine Hahnemann, Yoshihiro Narisawa i Enrique Olvera.

José Andrés ha sigut proclamat guanyador «per haver aportat una resposta global i col·laborativa» davant la Covid-19 des que el virus «va començar a afectar greument al març». El cuiner va activar World Central Kitchen, fundada fa deu anys, no només en ciutats als Estats Units, sinó també a Espanya.

El jurat remarca que «la seva admirable vocació de treball, la seva capacitat per fer front a crisis humanitàries i el seu present i evident lideratge han servit d’inspiració a moltes persones que s’han afegit a la seva iniciativa World Central Kitchen arreu del món». Ha sigut un projecte que «també ha visibilitzat el treball de voluntaris que han convertit la gastronomia en una forta eina social».

José Andrés, treballant a Washington durant la pandèmia. / REUTERS

«Durant la pandèmia s’ha exposat el creixement d’una organització que ha evolucionat i s’ha convertit en un espai col·laboratiu global entre cuiners. Això reforça un exercici de cohesió, dinamització i articulació d’auxili des de la restauració sense precedents», remarca el jurat.

Els responsables del Basque Culinary Center, que agrupa una Facultat i Ciències Gastronòmiques i un centre d’investigació adscrits a la Universitat de Mondragon, han recordat a més que «fa anys que José Andrés promou reformes migratòries i millores laborals al sector de la restauració, conscient que la cuina pot ser un motor de canvi social».

Mencions especials

Entre els destinataris de les mencions especials es troba l’espanyol Juan Llorca, per ajudar els pares durant el confinament amb l’alimentació dels seus fills; Mariana Aleixo, pel seu treball a la favela més gran de Rio de Janeiro amb Maré de Sabores; Elijah Amoo Addo, per redoblar esforços a Ghana amb el seu ‘Food for All Africa’ i Greg Baxtrom, per liderar impulsos gremials i assistencials a Nova York.

Simon Boyle, per la seva ajuda a grups desfavorits a Londres amb Brigade, i Tracy Chang, per utilitzar la seva creativitat per connectar les capacitats de restaurants als Estats Units amb la necessitat d’accedir a aliments de grups afectats per la crisi amb ‘Off Their Plate’ i ‘Restore Us’, també han rebut una menció especial.

A la llista també hi ha el col·lectiu Ghetto Gastro, integrat pels xefs Jon Gray, Pierre Serrao, Lester Walker i Malcolm Livingston, per la seva «lluita intensa» a favor de més diversitat i inclusió racial en la gastronomia, a més de David Hertz, per la transformació de Gastromotiva en banc d’aliments i facilitador d’iniciatives de tota mena en comunitats populars del Brasil i Mèxic, on a més va instal·lar les anomenades Cuines Solidàries.

Notícies relacionades

Les dues mencions restants corresponen a Ed Lee, per l’«inspirador» treball comunitari en favor dels treballadors de la restauració a tots Estats Units, i Nicole Pisani, per la xarxa de voluntaris amb què ha alimentat joves que depenen del que reben en cantines escolars encara suspeses.

Per a aquesta edició s’han rebut 295 nominacions corresponents a 110 cuiners de 33 països, cosa que suposa l’índex més elevat de participació fins ara, ha explicat Aizega en la seva compareixença. Han rebut el BCC World Prize anteriorment el xef nord-americà Anthony Myint, l’escocès Jock Zonfrillo, la colombiana Leonor Espinosa i la veneçolana María Fernanda di Giacobbe

Temes:

José Andrés