La reina Isabel II i els secrets de la seva longevitat
Un llibre revela les rutines, dieta i exercicis de la reina d’Anglaterra, que als seus 94 anys disfruta, d’una envejable forma física i una salut de ferro
L’autor, l’expert en monarquies Bryan Kozlowski, augura que encara viurà més que la Reina Mare, que va morir als 101 anys
TOPSHOT - Britain s Queen Elizabeth II reacts during her visit to Wolferton Pumping Station in Norfolk east of England on February 5 2020 where she officially opened the new station - Wolferton Pumping Station allows the surrounding 7 000 acres of marshland which sits below sea level to be drained dried out and farmed The Queen s father King George VI opened the original station on February 2 1948 (Photo by Adrian DENNIS POOL AFP) /
Als seus 94 anys, la reina Isabel II és la sobirana més longeva d’Europa. Des que va ser entronitzada el 1952 ha vist passar 12 homes i dues dones pel 10 de Downing Street, des de Wiston Churchill, Anthony Eden, Harold Wilson, Margaret Thatcher, David Cameron o Theresa May, fins a l’actual primer ministre, Boris Johnson. Porta sostenint el ceptre i la corona de Sant Eduard 68 anys i només està a sis de batre el rècord de Lluís XIV, el ‘Rei Sol’, que va regnar durant 72 anys.
La monarca britànica és un exemple de magnífica salut i millor forma física i encara presumeix demuntar a cavall als terrenys de Balmoral, el castell escocès on es relaxa durant les vacances i la residència que considera la seva veritable llar. És allà on, expliquen, alguna vegada se l’ha vist fins i tot fregar la pisa amb les seves pròpies mans.
És probable que Isabel II hagi heretat la seva esplèndida longevitat per via materna, ja que la Reina Mare va morir el 2002 als 101 anys. I ella va camí de superar-la. Però no tot és genètica, afirma l’especialista britànic en monarquies i estil de vida Bryan Kozlowski, que acaba de publicar en l’editorial Turner ‘Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest Living Monarch’ (‘Larga vida a la reina: 23 reglas para vivir como la monarca reinante más longeva de Gran Bretaña’), un llibre en què explica els secrets de la salut de ferro de la matriarca dels Windsor.
«Ha envellit increïblement bé i és el paradigma de la salut i el benestar», ha explicat a ‘The New York Post’ Kozlowski, que en el seu manual afirma que, quant als seus hàbits i rutines, la reina no viu com una reina. Més aviat porta un estil de vida bastant senzill, auster i mundà, que qualssevol dels seus súbdits podrien mantenir. No obstant, a la vista estan els magnífics resultats en la dona de Felip d’Edimburg, un altre exemple de longevitat, ja que el pròxim juny complirà ni més ni menys que 100 anys.
Entrenament
«Per aconseguir la longevitat, [la majoria de la gent] tendeix a pensar que és necessari mantenir un règim d’exercici rigorós», explica l’autor. No és el cas d’Isabel II. Tal com mostra la sèrie de Netflix ‘The Crown’, la reina és practicant de l’«exercici assenyat»: fa caminades ràpides juntament amb els seus corgis gairebé diàriament i munta a cavall molt sovint. Malgrat disfrutar de l’aire lliure i la campanya, la monarca fuig del sol, del qual s’ha mantingut allunyada durant dècades, amb el seu icònic mocador nuat al coll amb el qual es tapa el cap. A més, el seu refugi de descans és Balmoral, a Escòcia, on l’astre rei no és que escalfi gaire i ni tan sols en els mesos d’estiu el termòmetre no sobrepassa els 16 graus centígrads.
Dieta i alcohol
Com a molta gent gran de la seva generació, que van viure el racionament durant la segona guerra mundial, Isabel II és partidària de les cometes senzilles. «Durant un període prolongat a la Gran Bretanya, era gairebé antipatriòtic ser massa entusiasta del menjar», descriu Kozlowski, que assegura que el seu ritual preferit és l’hora del te de la tarda, de Darjeeling. Aquesta varietat de te negre que es produeix a les faldes de l’Himàlaia es coneix com el ‘xampany’ dels tes, té un cos suau al paladar i una aroma discreta i molt delicada. Entre els seus coneguts beneficis hi ha que ajuda a la circulació sanguínia, aporta minerals com el potassi, el magnesi i el calci, conté vitamines B1 i B2, és antibacterià i té propietats quemagreixos. Aquest te l’acompanya amb sandvitxos i pastes. «També li agrada degustar una porció de pastís», afegeix l’especialista, que li perdona el caprici amb aquesta frase: «Com solen aconsellar els dietistes, s’ha de donar permís per menjar llaminadures ocasionals».
Entretots
Quant a la seva ‘dieta’ d’alcohol, la sobirana també té una rutina diària. Es pren un còctel de ginebra al matí, un vas de vi a l’hora de dinar, i un altre de xampany i un martini sec a la nit. Kozlowski treu ferro a l’assumpte assegurant que aquest règim diari de begudes no interfereix en absolut en la seva tasca com a sobirana.
Rutines de bellesa
L’autor, que també va escriure un llibre sobre la dieta de la novel·lista Jane Austen (‘Jane Austen Diet: Austen’s Secrets to Food, Health, and Incandescent Happiness’), narra un episodi pujat de to a compte de la magnífica epidermis de la sobirana. Quan un aristòcrata va conèixer la reina per primera vegada, li va comentar al seu marit, el príncep Felip: «Mai m’havia fixat en la bonica pell que té», i el duc, amb el seu conegut do per deixar anar les coses tal com li passen pel cap li va replicar: «Ella és així a totes les parts del cos». [Glups]
A diferència de les generacions més joves de la família reial, Isabel II prefereix no gastar gaire en potingues. Segons Kozlowski, les rutines de bellesa d’Isabel II no inclouen gaire maquillatge. I per al rostre confia en una marca encara més històrica que ella, nascuda el 1896: la marca Cyclax, que a més de preus més que raonables inclou la seva facial hidratant favorita, Milk of Roses (a Amazon, per uns 10 euros).
Educació contínua
Notícies relacionadesTot i que en l’imaginari col·lectiu es diu que la reina fa poc més d’una pregunta a les persones que acaba de conèixer, Kozlowski assegura que es tracta d’una broma, ja que la reina és una persona tremendament curiosa que passa moltes hores al dia estudiant documents. Entre els seus passatemps favorits, segons l’autor, hi ha el d’«ajudar els primers ministres durant les sessions informatives al Palau de Buckingham sobre assumptes polítics i constitucionals dels quals no saben res».
Gimnàstica mental
L’expert lloa la positivitat de la reina, que intenta veure sempre el costat bo de les coses, tractant que les desgràcies i disgustos no l’afectin massa. Això li confereix molta força mental. «Prové d’una cultura de la dignitat, on tots es feien responsables de les seves pròpies emocions», diu Kozlowski. «Ella practica el que els psicòlegs anomenen ‘recerca de beneficis’», afegeix, i fins i tot prediu que Isabel II viurà més que la seva mare, Isabel Bowes-Lyon, que va morir a l’edat de 101 anys. «Té aquesta disposició per adaptar-se, cosa que elimina l’insidiós estrès que suposa resistir-se al canvi. Això contribueix a la longevitat i una existència plena amb seguretat», diu.
Club d’Estil d’EL PERIÓDICO
En el Club d’Estil de EL PERIÓDICO ens agrada estar a l’última, ens interessa la moda, la bellesa, la decoració i els regals. Aquí us explicarem les últimes tendències que més es porten al carrer i a les xarxes socials, i us donarem trucs perquè no se us escapi res. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos, explicant les vostres inquietuds o compartint les vostres pròpies experiències.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.