ENTREVISTA

Aitana Ocaña: «Estar en una relació tòxica és vorejar aquesta fina línia d’‘això no està bé’»

La cantant catalana, després de passar el coronavirus, presenta el seu segon disc, ‘11 razones’, en què parla d’amors nocius i dona un gir al seu estil pop

7
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2017, quan encara era a ‘OT’, es va sorprendre que Pablo Alborán sabés el seu nom. Tres anys després ha rebut diversos premis i una nominació als Grammys Llatins, discos de platí i té el reconeixement de cantants com Katy Perry, que li va trucar per a una col·laboració. Aitana Ocaña (Sant Climent de Llobregat, 1999), la segona cantant més escoltada en el primer semestre del 2020, acaba de treure el seu segon disc ‘11 razones’ i aviat la veurem desplegar el seu carisma a ‘La voz kids’ com a assessora de David Bisbal. Només el coronavirus l’ha fet parar. I només una miqueta.

¿Ja està totalment recuperada?

Estic superbé, gràcies. No he tingut cap símptoma. Vaig sortir positiu perquè cada setmana em faig una PCR, però vaig fer la quarantena establerta i ja està. Per sort, només em vaig perdre l’entrega de Los 40 Music Awards. Bé, és una desgràcia, però imagina’t que m’arriba a passar a la sortida del disc, que fa que espero tot l’any... I ha faltat poc.

¿Com ha sigut per a vostè aquest 2020?

Òbviament ha sigut dolent per a tothom. Però jo en trec sempre una cosa bona, perquè si no, t’ensorres. A nivell personal, valoro més aquelles coses que abans teníem i donàvem per fet, com les reunions familiars. La meva mare té 12 germans, i trobo a faltar els meus cosins, els meus avis, les abraçades i els petons. I després quedar amb els amics. Tampoc és que m’encanti la festa, però això de passar una nit increïble amb ells, les rialles al recordar-la l’endemà... Això no és tan present. I, professionalment, els concerts. Ha sigut un pal. Perquè només he fet una gira. Tenia ganes de més.

Precisament en els concerts es va adonar que servia per a això.

Completament. A més aquest disc és per i per al públic. Perquè és pop amb instruments més de banda de rock. És per saltar, ballar, riure plorar...

‘11 razones’ parla d’una relació tòxica i d’empoderament.

Comença el disc en una cosa tòxica i en el desamor. Des de ‘No te has ido y ya te extraño’ és tot com un cercle viciós fins que arriben les últimes cançons, que són les de l’empoderament, les de: he de sortir d’aquí. I en l’última hi ha una frase que diu: «Hay una razón que no me esperé, pero mientras que tú te vas, me encontré un amor que me quiere mucho más». I no és cap altra persona, soc jo mateixa.

I pensar que en els boleros el missatge gairebé era: mata’m, però no em deixis...

Sí, era molt diferent. Tot i que no és un disc completament d’empoderament. Perquè al final estàs parlant tota l’estona d’un tio. O d’una tia, depèn a qui l’hi vulguis dedicar. Però la conclusió és: si t’identifiques amb tot això, esborra-ho i estima’t més a tu, perquè això no és el que està bé.

Sé que d’alguna manera altres noies es poden veure reflectides en mi, de manera que vaig amb compte. Però intento ser jo

Diu que s’ha inspirat en històries d’amigues.

Sí. Si estem parlant d’un maltractament, s’han de prendre mesures. Però estar en una relació tòxica és estar vorejant aquesta fina línia d’això no està bé. Te n’has d’adonar i o ho canvies o millor surt d’allà. Però és clar, és fàcil dir: «Adona-te’n».

¿Sent la responsabilitat de ser referent per a altres noies?

Sé que d’alguna manera poden sentir-se reflectides, de manera que vaig molt amb compte. Però intento ser jo, perquè si elles s’han ‘enamorat’ de mi és per això. No ho puc robotitzar. Només intento no donar cap missatge dolent.

En el càsting del 2008 d’‘OT’, el següent al seu, a la cua veies diverses Aitanas. Copiaven la seva imatge.

Em sembla superbonic que agafin referència d’algú. I si soc jo, em sembla un honor.

A ‘11 razones’ s’ha arriscat fent un gir al seu estil respecte a ‘Spoiler’.

En realitat és el meu segon disc, no em puc quedar encallada, he de provar cosa noves. Quan vaig treure la cançó ‘+’ l’any passat, juntament amb Cali i El Dandee, va agradar aquest canvi de gènere, dins del que és el pop, més roquer. I això em va inspirar molt a fer un disc tot d’aquest estil, amb un concepte més clar a nivell musical i d’història i artísticament. M’he arriscat, molts m’ho diuen, però tampoc tant. No estic cantant rap, que ja m’agradaria, però no sé fer-ho. Vaig voler transportar el ‘boom’ de la música dels 2000. Que jo era molt petita en aquell temps.

I tan petita. El 2000 tenia un any.

Sí, i el 2005, 6 [riu]. Aquell era un so molt més pur, molt més punk, més rock, i el meu disc no té res a veure, però hi ha un ‘feeling’ d’aquells temps.

Que Katy Perry, a qui sempre he admirat, digui que estic en la música pel bé comú em sembla preciós

Katy Perry, amb qui ha col·laborat en ‘Resilient’, ha dit que vostè no està en la música per diners o sexe, sinó per fer el bé comú. ¿Com es va quedar? 

Que la Katy, que és una persona i artista que he admirat sempre, digui això em sembla preciós. I fins i tot va dir que es veu reflectida en mi quan va començar. Que digui això Katy Perry és com: Déu, tant de bo tingui una mica del que tu tens.

David Bisbal també s’ha vist reflectit en vostè. Canten junts ‘Si tú la quieres’ i li ha trucat per ser la seva assessora a ‘La voz kids’. ¿Com ha sigut aquest repte?

Ho vam gravar fa un any i tinc moltes ganes que surti. A veure com va. És que jo era més petita. Tenia 20 anys acabats de complir.

Per a vostè, és clar, un any és molt...

En aquesta etapa de creixement sens dubte que sí [riu]. Ha sigut súper. Jo no era allà per jutjar ningú, sinó per fer veure que jo havia sortit d’un programa de televisió i que els somnis es fan realitat. ‘La voz kids’ és més com un joc per a ells, s’ho passen superbé i se n’alegren quan guanya el seu company. El David m’ha ajudat un munt, i els nens... Ha sigut una experiència molt bonica. M’agradaria 100% repetir en la següent edició.

En tres anys ha aconseguit molt. Li falta provar-se com a actriu.

M’agradaria. De fet, un dels reptes per a aquest 2021 és estudiar interpretació. Estic superoberta i superdisposada, però soc molt perfeccionista. Vull servir de veritat per a això i no aparèixer com Aitana la cantant, sinó com Aitana, la noia que està començant a ser actriu.

¿Es veu amb el seu noi, Miguel Bernardeau, a ‘Élite’?

M’encanta ‘Élite’, en soc superfan, i si la meva parella no hi fos allà, qui sap, potser m’apuntaria al ‘càsting’ a veure si m’agafen. Però hi ha molt bons actors perquè jo sigui allà. Es notaria molt. I a sobre sent allà el meu nòvio... Que no passaria res, m’encantaria fer alguna cosa amb ell, alguna sèrie. Però ‘Élite’ és la seva sèrie.

«M’agradaria fer alguna cosa, una sèrie, amb el meu nòvio [Miguel Bernardeau]. Però ‘Élite’ és la seva sèrie

¿Algun altre somni?

Visc molt el moment present. Tinc molts objectius marcats, però tampoc vaig tantíssim més enllà. ¿Una cosa per a tota la vida? Treballar de la música. I ara per ara que acabi la pandèmia i pugui fer concerts.

Segur que té més d’11 raons per viure la música, però ¿n’hi hauria alguna per deixar-la? ¿Potser la pesadesa de la fama?

Notícies relacionades

No n’hi ha cap, t’ho dic sincerament, perquè no hi ha res que pugui amb el que més vols al món. A mi, com a Aitana, tot el que em fa feliç, m’inspira i em dona alegria està relacionat amb la música. Res ho pot tombar. I això de la fama... L’únic és que tens menys vida privada i estàs més exposada, però has de ser més intel·ligent i saber què pots ensenyar de la teva vida i què no. Només has de lidiar amb això. Forma part de l’aprenentatge.