PROFETA A RÚSSIA
‘Soy Raphaelista’, la biografia del cantant de Linares serà traduïda al rus
L’expectació creada entre els fans russos de Raphael obliga l’editorial a traduir el llibre
zentauroepp47267826 gente concierto de raphael190309210921
Que Raphael és un dels artistes espanyols més internacionals, amb el permís de Julio Iglesias, és per tots coneguts. El que no acostuma a ser tan sabut és que Raphael és tot un ídol a Rússia. El fervor dels melòmans russos pel cantant de Linares ha provocat que ‘Soy Raphaelista’, l’última biografia de l’intèrpret d’‘Escándolo’ escrita per la periodista Marina Bernal, sigui traduïda al rus atesa l’alta demanda que l’obra ha obtingut en aquest país. Els fans russos de Raphael s’han convertit en un dels principals compradors d’aquesta biografia editada pel segell sevillà Sevilla Press.
El cantant Raphael, que compleix aquest 2021 el seu 60è aniversari sobre els escenaris, continua sent un ídol de masses a Rússia, on va actuar per primera vegada a finals dels 60, quan Espanya no tenia relacions diplomàtiques amb Rússia. Tota una fita a l’Espanya del tardofranquisme, sempre refractària a la Unió Soviètica, però que buscava desesperadament ser reconeguda a Europa. Malgrat això, s’aconseguien petits acords comercials, com ara l’intercanvi de pel·lícules. En aquest context, dues distribuïdores cinematogràfiques van intercanviar pel·lícules i ‘Digan lo que digan’, dirigida per Mario Camus i protagonitzada per Raphael, va ser doblada al rus i exhibida en aquell país.
Èxit clamorós
L’èxit va ser tan clamorós com inesperat. El cantant es va convertir en una referència amb desenes de milers de fans de la música lleugera. «En aquells anys hi va haver un 60% d’estudiants que van elegir l’espanyol com a idioma per estudiar», ha assenyalat en alguna ocasió el mateix Raphael, que va realitzar diverses gires en els anys 70 en el que encara era un règim comunista gràcies a un permís especial.
Segons han explicat els editors de ‘Soy Raphaelista’, es diu que la ministra de Cultura soviètica era una de les seves fans, cosa que va facilitar l’arribada del cantant en un país on estava prohibida la música estrangera. «Se sabien totes les meves cançons de memòria; em van enterrar en flors», explica el cantant. El 1980, Raphael va rebre un Disc d’Urani per haver venut més de 50 milions de discos a l’URSS.
Han passat 50 anys però el temps no ha refredat l’admiració russa per Raphael, que va oferir el 2019 el que fins ara és el seu últim concert en aquell país. L’últim episodi d’aquesta singular relació és el llibre ‘Soy Raphaelista’.
Expectació
«Malgrat que la campanya de presentació s’ha limitat al nostre país, la notícia de la publicació del llibre ha arribat a Rússia, on ha generat una notable expectació», han dit. Diversos diaris d’aquell país han realitzat reportatges sobre l’obra i la petició d’exemplars ha sorprès els mateixos editors. «Presentarem el llibre a Sant Petersburg; ens han convidat per quan millori la situació de la pandèmia», ha explicat el director de Sevilla Press, el periodista Miguel Gallardo. «Estem gestionant la traducció al rus perquè la demanda ho justifica. També presentarem el llibre a Santo Domingo, perquè la República Dominicana és un altre país on l’impacte de Raphael és enorme», ha explicat.
Per la seva banda, l’autora del llibre ha assenyalat que Raphael és «un autèntic fenomen digne d’estudi sociològic, perquè compta amb seguidors de tot el món i, a més, és una artista intergeneracional que agrada a persones de totes les edats i que conserva la fidelitat del seu públic a través de les dècades».
Ja a la venda
‘Soy Raphaelista’, a més d’un llibre en el qual la seva autora, Marina Bernal, intenta revelar les claus del Raphaelisme, és una declaració de principis, una manera d’entendre la vida.
El 2021, l’artista espanyol més complet de tots els temps celebra els seus 60 anys de professió amb la presentació de Raphael 6.0. Manuel Alejandro ha tingut un paper fonamental en la seva carrera artística. Al llarg de sis dècades el seu públic ha anat creixent, renovant-se a tot el món. Compta amb seguidors que fa més de 40 anys consecutius que fan gires completes amb ell.
Aquest llibre és un reconeixement a ells, als Raphaelistes. Perquè són els qui han sostingut l’artista des del darrere, sense buscar mai el protagonisme, des de la seva butaca i la foscor. Raphael vist pels Raphaelistes. El llibre sortirà a totes les llibreries espanyoles la setmana vinent i compta amb pròlegs de Joan Manuel Serrat, Pastora Soler, Mariola Agujetas, Ángel Antonio Herrera, Beatriz Cortázar i Enrique Miguel Rodríguez.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors