INCOMBUSTIBLE ‘CROONER’

Tony Bennett anuncia que pateix Alzheimer

L’afecció no ha impedit al cantant de 94 anys gravar un nou disc amb Lady Gaga que sortirà aquesta primavera

jgarcia16627352 jgm06 las vegas  estados unidos  03 08 2011   fotograf a fac170620211024

jgarcia16627352 jgm06 las vegas estados unidos 03 08 2011 fotograf a fac170620211024 / GLENN PINKERTON

2
Es llegeix en minuts

El cantant nord-americà Tony Bennett ha anunciat aquest dilluns que va ser diagnosticat amb el mal d’Alzheimer el 2016 i que la malaltia està avançant, tot i que no pateix símptomes comuns com desorientació o episodis de terror.

Bennett, de 94 anys, protagonitza un reportatge a la revista de l’Associació Americana de Persones Jubilades (AARP, en les seves sigles en anglès) en el qual la seva família i els metges expliquen com el ‘crooner’ estimula el seu cervell a través d’actuacions musicals, dieta mediterrània i exercici.

La seva dona, Susan, detalla a la revista que el llegendari cantant de jazz va començar a mostrar senyals de declivi dos anys després del diagnòstic, mentre gravava un disc amb Lady Gaga que sortirà a la venda aquesta primavera i que podria ser l’últim de la seva carrera.

Es tracta de la segona part del seu treball ‘Cheek to cheek’ del 2014 que va ser gravat entre el 2018 i principis del 2020, quan Bennett va fer el seu últim concert abans de l’arribada de la Covid-19, en el Count Basie Center for the Arts a Red Bank, de Nova Jersey. El 2017 va venir a Barcelona per actuar al Festival Jardins de Pedralbes.

«Està fent moltes coses als 94 anys que molta gent sense demència no pot fer. Realment és el símbol de l’esperança per a algú amb una malaltia cognitiva», afirma Gayatri Devi, el seu neuròleg. Devi va animar els familiars de Bennett que aquest continués cantant i actuant el màxim temps possible fins que va arribar la pandèmia del coronavirus, que va suposar una inevitable frenada. El directe, sosté el metge, «el mantenia al seu lloc i també estimulava el seu cervell de manera important.

La pandèmia no ajuda

Notícies relacionades

El doctor destaca l’efecte negatiu de l’aïllament en la capacitat cognitiva i la impossibilitat de realitzar activitats terapèutiques per a molts pacients durant la crisi sanitària, per la qual cosa en el cas de Bennett va recomanar que continués assajant amb el seu pianista dues vegades a la setmana. «Els poderosos sentiments alliberats per la música poden connectar els que escolten amb els seus records emocionals profunds, fins i tot aquells inaccessibles per a la ment conscient», assenyala l’article.

En el reportatge es detalla com Bennett reconnecta amb aquests records en un assaig interpretant èxits com ‘Boulevard of broken dreams’ (1950) o ‘Fly me to the Moon’ (1965), davant la qual cosa la seva dona assegura que cantar «ha salvat la seva vida moltes vegades». «Trobo a faltar moltes coses d’ell. Perquè no és l’antic Tony. Però quan canta, es converteix en el que era», ressalta.