Máxima expectació
Meghan, Enric, Oprah i una entrevista explosiva per a la reina Isabel
. La Gran Bretanya espera amb impaciència l’emissió de la conversa dels ducs de Sussex amb la famosa periodista de la CBS.
. Les declaracions de Meghan expressant les seves queixes pel tracte rebut a Buckingham Palace suposen un risc per a la reina.
. L’exactriu ha sigut acusada d’assetjament laboral per diversos treballadors de la residència de Kensington.
Un any després de la seva sonada ruptura amb la família reial britànica, les confessions del príncep Enric i la seva dona, Meghan Markle, a la televisió nord-americana aquest diumenge prometen ser directes i potencialment explosives per a la monarquia.
Durant una entrevista de dues hores amb Oprah Winfrey de la qual el canal CBS ja va avançar alguns fragments, l’exactriu nord-americana de 39 anys, duquessa de Sussex des que el 2018 es va casar amb el net d’Isabel II, parla obertament de com la van tractar la família reial i la premsa britànica.
Una crisi sense precedents
En un dels extractes vistos fins ara, Meghan acusa el Palau de Buckingham de «perpetuar falsedats» sobre la decisió de la parella a principis del 2020 d’abandonar les seves responsabilitats al si de la família reial i traslladar-se a Califòrnia.
La difusió d’aquestes declaracions, gravades fa unes setmanes, es va produir dimecres al cap de poques hores de l’anunci per part del palau que investigaria informacions de premsa segons les quals Meghan va assetjar els seus empleats quan vivia a Londres.
Aquesta és una decisió molt inusual per a una institució poc acostumada a dirimir disputes en públic i una mostra de la magnitud de la crisi, sense precedents des de la ruptura de la princesa Diana amb la monarquia britànica.
L’entrevista «provocarà gairebé amb tota seguretat una situació enutjosa per a la família reial», afirma a l’agència France Presse l’expert en reialesa britànica Richard Fitzwilliams. Segons la seva opinió, els ducs de Sussex atacaran la premsa britànica, que és implacable amb ells. Però si s’aventuren en el terreny «personal» i «critiquen altres membres de la família reial, això definirà la seva relació en el futur», fent témer que un vincle ja tens es trenqui per sempre.
Ni queixar-se ni donar explicacions
La família reial mai s’ha sentit còmoda amb les confessions públiques, tan allunyades de la seva consigna «mai et queixis, mai donis explicacions». Les poques entrevistes llargues que han concedit els membres de la monarquia britànica van ser «catastròfiques», recorda Fitzwilliams.
El príncep Carles, pare d’Enric, es va veure en grans dificultats quan va confessar el 1994 haver tingut una aventura. Un any després, la princesa Diana va concedir una explosiva entrevista a la BBC, en la qual va explicar llargament la deriva del seu matrimoni davant gairebé 23 milions d’espectadors.
Més recentment, el 2019, el príncep Andreu, germà de Carles, es va veure obligat a retirar-se de la vida pública després de defensar a la televisió la seva amistat amb el difunt multimilionari nord-americà Jeffrey Epstein, acusat d’explotar sexualment menors, sense mostrar cap compassió per les víctimes.
Segons Omid Scobie, coautor de la biografia d’Enric i Meghan ‘Finding Freedom’, és poc probable que l’entrevista d’aquest diumenge faci canviar d’opinió la gent, ja que la majoria de britànics «ja han triat el seu bàndol». Però el públic podria «sortir almenys una mica més informat» sobre les raons del ‘Megxit’, afegeix.
«Serà una oportunitat perquè expliquin la seva versió de la història: atès que els periodistes han passat els últims tres anys parlant d’aquest tema, sembla just que tinguin dues hores per fer el mateix», considera.
Enric, de 36 anys, sisè en la línia de successió al tron, ha culpat repetidament la premsa britànica d’haver contribuït a la mort de la seva mare el 1997. En els extractes difosos per la CBS, explica que va abandonar definitivament el Regne Unit per por que «la història es repetís».
El moment inadequat
Notícies relacionadesNo obstant, el moment triat per explicar-se no és el millor: l’entrevista gravada a la seva luxosa mansió de Santa Bárbara s’emetrà el mateix dia que una de les escasses intervencions televisades de la reina, en ocasió del Dia de la Commonwealth. Pitjor encara, té lloc quan el príncep Felip, avi d’Enric, es refà als seus 99 anys d’una operació cardíaca, després de gairebé tres setmanes a l’hospital.
Segons Fitzwilliams, hauria sigut «més oportú» que Enric i Meghan demanessin a la seva amiga Oprah Winfrey que retardés l’emissió, que als Estats Units es produirà a les set de la tarda de diumenge, mentre que els britànics la podran veure completa dilluns a la nit, quan segurament ja tots sàpiguen el que s’ha dit i hi hagi hagut múltiples reaccions. És «simplement un mal moment» per a aquesta entrevista, diu Fitzwilliams, tot i que reconeix com a conclusió: «¿Hi haurà un moment perfecte? No n’estic segur».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors