ENTREVISTA
Alba Reche «Sempre m’ha fascinat la pintura, la direcció artística i la música»
Amb un nou ‘look’ amb cabells bicolors, ros platí i rosa, la cantant alacantina presenta aquest divendres ‘La pequeña semilla’, el seu segon treball discogràfic
Des que va sortir de l’Acadèmia d’‘Operación Triunfo 2018’ com a finalista, Alba Reche (Elx, Alacant, 1997) no ha deixat de sorprendre amb la seva música. Després de ser nominada als Grammy Llatins pel seu primer disc ‘Quimera’, la cantant valenciana va tornar a posar fil a l’agulla i aquest divendres llança el seu segon treball, ‘La pequeña semilla’, que inclou vuit cançons, entre les quals col·laboracions amb el duo Fuel Fandango, la cantant xilena Cami i el grup Cantamarta.
¿Com va néixer ‘La pequeña semilla’?
No negaré que al principi va ser un procés una mica tediós, perquè estàvem en plena pandèmia. Però en el moment en què es va decidir quin camí prendria, quina direcció tindria el projecte, es va agafar amb moltes ganes. Em trobava en un bon moment per fer cançons.
¿Quan i com va germinar?
Va ser l’abril del 2020. Com que no podia tocar davant el públic, durant aquell temps no vaig deixar de fer cançons. Al final és la vida del músic i de les persones que intentem comunicar-nos a través d’aquest mitjà.
¿Com va sorgir el nom del disc?
D’una conversa amb un amic. Quan li ensenyava les noves cançons, em va preguntar: ¿De quin pal van aquestes cançons? Jo li vaig respondre que eren com una petita llavor del que vull arribar a ser.
¿Per què va triar un disc amb una durada de mitja hora repartida en vuit temes?
D’entrada havien de ser cinc, per això la idea és que fos un petit EP per després treballar més endavant. El que passa és que sempre has d’escollir i això és difícil per a una persona tan indecisa com jo. Al final, totes quadraven i em va semblar coherent que formessin part d’un tot.
¿De què parlen les cançons?
És el dia a dia que he viscut durant aquest últim any. Són el reflex d’aquest petit camí amb gèneres i estils completament diferents.
Com a compositora i intèrpret, ¿quines són les seves preferides?
M’agraden totes, però ‘Pido tregua’ és de les meves preferides, juntament amb ‘Flor alta’ i ‘Escúchala’. Potser és perquè en aquestes hi ha varietat. També seria deshonesta si digués que no estic satisfeta amb les decisions que vaig prendre quan vaig decidir que ‘Pido tregua’ fos el primer senzill, perquè posa en marxa tota la maquinària argumental del disc.
¿Com va ser la gravació del videoclip de ‘Pido tregua’?
Van ser dos dies molt intensos a Madrid. Va costar molt, a més de ballar, interpreto dues Albas, és com una baralla entre totes dues (rialles). Estic orgullosa de tot el treball que es va fer de producció.
¿A ‘Flor alta’ fa un viatge a les seves arrels?
Parlo del lloc on em sento a gust, còmoda i feliç. En certa manera reflecteix l’enyorança de quan trobo a faltar la meva terra. I és que quan torno a València noto que m’omplo una altra vegada d’aquesta vitalitat.
En aquest segon àlbum aposta per sons més contemporanis.
No vull renunciar a les coses que m’agraden perquè no es considerin d’un mateix estil, d’un mateix gènere. Crec que en la combinació podem trobar molta riquesa. Hi ha una gran fusió, so electrònic, funk, ‘low house’, balada, folklore....
¿Com recorda la nominació als Grammy Llatins per ‘Quimera’, el seu primer àlbum?
Va ser un moment molt emocionant i també inesperat. Mai vaig pensar que un treball novell tindria l’oportunitat de ser escoltat per l’acadèmia més important de la música. Em va encantar la idea que nominessin tot l’equip de so, que treballen molt dur a la part del darrere i en ocasions no se’ls té tan en compte.
¿Com ha sigut la col·laboració amb Camí a ‘Que bailen’?
Va ser el primer senzill de ‘La pequeña semilla’ i és la més intensa de totes, la més política i la més contextual amb el moment i el moviment que s’està vivint a Xile.
¿I amb Fuel Fandango a ‘Los cuerpos’?
Són meravellosos... Els admiro des de fa molts anys. Tenir l’oportunitat de comptar-hi i que fossin sempre tan afables a l’hora d’escoltar les propostes, de coordinar-les i de fer seva també la cançó va ser genial.
¿Què li tira més: la música o les belles arts?
M’agraden les dues disciplines. Les entenc de forma diferent però resulten fàcils de combinar. És com el folklore i el house, que es poden fusionar i aporten coses molt diferents. Sempre m’ha fascinat tot el que té a veure amb la pintura, la direcció d’art i la música
¿Com porta les crítiques del públic?
Intento allunyar-me’n quan estic creant, però quan surten les cançons m’exposo una mica més. Sempre gestiono les crítiques siguin bones o dolentes.
És molt activa a les xarxes socials, malgrat que de vegades es converteixen en una arma de doble tall. ¿Li costa compartir-hi la seva vida?
Em va costar al principi, però ara mateix mantinc una relació molt sana amb els meus seguidors. Estic contenta perquè ja he trobat la manera i m’agrada poder arribar a la gent que està interessada en la meva feina.
¿Com recorda el seu pas per l’Acadèmia?
La veritat és que els records em venen fugaços. Aquella etapa la guardo amb molt carinyo, em va donar un munt de coses bones: els meus companys, les gales... Em van ensenyar moltes coses com tenir els recursos necessaris per fer música.
¿Com resumiria el seu pas per ‘OT’?
És una plataforma de llançament increïble que ens ha ajudat i que li ha vingut molt bé al panorama espanyol musical per oferir a les noves generacions una manera d’arribar a aquest món.
¿Manté contacte amb els seus companys?
Del tot. Tenim el nostre grup i intentem veure’ns a Barcelona i Madrid, dins les restriccions que tots tenim ara mateix.
¿Creu que hagués arribat fins aquí sense passar pel ‘talent’ de TVE?
Hauria continuat lluitant per fer realitat el meu somni, tot i que hauria tardat una mica més a arribar-hi. Als 15 anys ja tocava als bars i sempre he pensat que la música formaria part de la meva vida. Jo esperava que la música formés part de la meva vida.
Notícies relacionades
¿Hi haurà gira 2021?
Comencem els assajos ja i sabem que tenim un concert segur aquí a Barcelona, que és el Share Festival, que a més té un rerefons solidari. La resta ho estem intentant tancar per veure si ho podem fer per aquest estiu. ¡Hi ha moltes ganes!
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista