Un imperi colossal
El divorci de Bill i Melinda Gates: una fortuna de 110.000 milions a repartir
Els filantrops més grans del planeta no van firmar cap acord prenupcial quan es van casar el 1994
El fundador de Microsoft i la seva fins ara dona tenen mansions en diversos estats, una flota d’automòbils de luxe, una col·lecció d’art amb escrits i esbossos de Da Vinci, a més de ser els primers propietaris privats de terres agrícoles dels EUA
El divorci de Bill i Melinda Gates ja és el divorci del segle. El repartiment de la seva fortuna serà la divisió d’actius més gran des que Jeff Bezos i la seva dona MacKenzie es van separar a mitjans del 2019.
La fortuna dels Gates, segons Forbes, té un valor estimat de 130.500 milions de dòlars (uns 110.000 milions d’euros), cosa que els converteix en les quartes persones més riques del món, darrere de Bezos (203.000 milions), Elon Musk (175.000 millones) i el propietari francès d’articles de luxe Bernard Arnault (155.000 milions de dòlars).
El fundador de Microsoft, de 65 anys, i la seva dona van anunciar dilluns en un comunicat a través de Twitter que es divorciaran després de 27 anys de matrimoni. Hi deien que si bé planegen continuar treballant junts a la Fundació Bill i Melinda Gates, ja no creuen que puguin continuar creixent com a parella. Als documents presentats a l’estat de Washington, Melinda, de 56 anys, va descriure la seva relació com «irremeiablement trencada», i la filla gran de la parella, Jennifer Katharine, de 25 anys, ha expressat públicament a les xarxes socials que la família ha hagut de suportar recentment una «època difícil». Cap dels altres dos germans, Rory John (1999) i Phoebe Adele (2002), han fet de moment més declaracions.
Tot i que fins ara no han transcendit els motius de la separació (si bé Melinda s’havia queixat anteriorment que el seu marit tenia problemes per equilibrar la feina i la família), el matrimoni, efectivament, està trencat, però no la seva associació com els filantrops més grans del planeta, a través de la fundació que van crear el 2000 i que ha contribuït, amb més de 41.000 milions d’euros, a causes que inclouen l’erradicació de la pòlio i la malària, la lluita contra el canvi climàtic, així com tractaments contra el coronavirus.
Sense acord prenupcial
Si bé la parella diu tenir un acord privat per dividir les propietats de titularitat compartida, així com els interessos empresarials i el seu passiu, els documents judicials presentats revelen que la parella no tenia un acord prenupcial quan es van casar el 1994, cosa que posa totes les mirades en com es repartiran ara la immensa fortuna que han amassat.
«Els advocats estan sorpresos que no existís un acord prenupcial, ja que Bill ja havia guanyat els seus primers mil milions de dòlars amb 31 anys, el 1987, el mateix any que va conèixer la llavors Melinda French. Ara, els seus innombrables actius estan en joc», avisa el ‘Daily Mail’. El rotatiu assegura que Melinda no reclamarà a Bill cap tipus de pensió temporal mentre es dirimeix el judici, que podria celebrar-se d’aquí un any.
Eminents advocats
Segons el diari, Gates ha contractat perquè el representi en el seu divorci un advocat amic de Warren Buffet, el famós inversor, filantrop i una altra de les grans fortunes del planeta. Es tracta de Charles T. Munger, de 97 anys, amb àmplia experiència en negocis, béns i inversions, ja que és el vicepresident de Berkshire Hathaway, el fons d’inversió de Buffet, del consell d’administració del qual, així com del de Microsoft, va dimitir Gates el maig del 2020 per dedicar-se per complet a la seva fundació. Munger («el pensador més gran que mai hagi conegut», assegura Gates) es va divorciar de la seva primera dona el 1950, i ho va perdre tot en el procés, però després va tornar a casar-se i va recuperar amb escreix la seva fortuna.
Per la seva banda, Melinda també ha contractat un equip de quatre advocats de dos gabinets diferents, amb seu a Nova York.
Un imperi en joc
En absència de l’acord prenupcial, l’únic acord relacionat amb el divorci serà el «contracte de separació» privat que els Gates diuen tenir. Així es repartiran l’imperi Gates.
Aquesta fortuna inclou mansions a Washington, Florida, Califòrnia i Wyoming; una flota d’automòbils de luxe, entre els quals hi ha un rar Porsche d’1,6 milions d’euros; una col·lecció d’art que inclou un llibre d’escrits i esbossos de Leonardo Da Vinci, de 30 milions més, i un jet privat. Els Gates són també els màxims propietaris privats de terres agrícoles dels Estats Units, amb unes 100.000 hectàrees en 18 estats diferents.
Xanadu 2.0
La casa familiar principal és a Washington, i se la coneix com Xanadu 2.0 (com la casa del protagonista de ‘Ciutadà Kane’, d’Orson Welles). Una construcció de més de 6.000 metres quadrats amb vista al llac Washington, a Medina (ciutat on també resideix Bezos), a 14,5 quilòmetres del centre de Seattle, on la Fundació Gates té la seva seu. Gates va comprar el terreny per 1,6 milions d’euros el 1988, i durant els set anys següents es va gastar 53 milions d’euros a construir la casa dels seus somnis, amb tecnologia i disseny avantguardista. «Volia una casa que s’adaptés a la tecnologia canviant i sofisticada, però d’una manera discreta, que deixés clar que la tecnologia era el servent, no l’amo», n’ha dit el seu amo, que durant la construcció va haver d’acontentar alguns veïns enfadats amb els canvis al paisatge del llac amb rentats de cotxes gratis i posant a la seva disposició el seu equip de paletes perquè els fessin petites reparacions a casa.
Segons ‘Business Insider hi ha al voltant de 66.000 euros en ordinadors per tota la casa, el valor actual de la qual ascendeix a 112 milions d’euros. Gràcies a pantalles tàctils (124.000 euros) amb un sol toc es pot contemplar tota una galeria d’art amb fotografies i pintures. També hi ha quadros de veritat a les parets, com el titulat ‘Lost on the Grand Banks’, de Winslow Homer, que Gates va comprar per gairebé 30 milions d’euros el 1998. A la seva biblioteca de 200 metres quadrats, amb un sostre en forma de cúpula i un ull de bou, guarda un manuscrit de Leonardo Da Vinci del segle XVI, que va adquirir el 1994 en una subhasta per 25 milions d’euros. A més d’un cine per a 20 convidats, sis cuines i 24 banys, la casa té diversos garatges, per a 23 cotxes.
Ranxos i hotels
A Califòrnia, posseeixen el ranxo Paseana, que van comprar per 14,9 milions d’euros. Inclou una pista de carreres, un hort i cinc graners. També tenen una altra finca eqüestre (la gran afició de la primogènita, que a més d’estudiar Medicina, és amazona) a Wellington, Florida.
També tenen una espectacular mansió a Del Mar, una ciutat costanera als afores de San Diego. No és una típica casa de platja; està composta d’una residència familiar, un spa, teatre, piscina, camp de tennis, hivernacle i dues cases per a hostes. En total, més de 10.000 metres quadrats.
A aquests immobles cal sumar-hi un ranxo a Wyoming de 200 hectàrees, valorat en 7,3 milions d’euros.
Notícies relacionadesLa cartera immobiliària de Gates no s’acaba aquí. Ha realitzat nombroses inversions a través de la seva empresa d’inversió personal, Cascade, inclosa la propietat parcial del Charles Hotel a Cambridge, Massachusetts. Posseeix gairebé la meitat de la cadena hotelera de Four Season Holding a través de Cascade, inclosos hotels a Atlanta i Houston.
A més del jet privat per a la família, els Gates guarden al seu hangar un Bombardier BD-700 Global Express, que costa uns 33 milions d’euros i en què poden volar 19 persones.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.