Revelació polèmica

El pederasta Epstein també entela la reputació de Bill Gates

  • La relació que el pare de Microsoft va mantenir amb l’agressor sexual hauria contribuït al seu divorci de Melinda Gates, segons la premsa nord-americana

  • El filantrop va visitar les mansions del financer diverses ocasions abans de la seva mort, el 2019

El pederasta Epstein també entela la reputació de Bill Gates
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els tentacles del depredador sexual Jeffrey Epstein són pertot arreu. Dos anys després que el financer se suïcidés a la presó després de ser condemnat per tràfic sexual de menors, el seu nom continua tacant com un estigma sinistre les personalitats del món financer, polític i empresarial que va cultivar en vida. Bill Gates és l’últim a veure’s esquitxat per la relació que va mantenir amb Epstein, que hauria visitat a les seves mansions de Nova York i de Palm Beach, on el pederasta novaiorquès explotava dones adolescents després de reclutar-les inicialment com a massatgistes. ‘The Wall Street Journal’ va publicar diumenge que aquesta relació hauria sigut un dels motius de la ruptura matrimonial entre el pare de Microsoft i la seva dona, Melinda Gates.

La parella va anunciar el seu divorci la setmana passada, esgrimint que la seva relació està «irremeiablement trencada» després de 27 anys de matrimoni. «Hem deixat de creure que puguem continuar creixent junts com a parella en la pròxima etapa de les nostres vides», van afirmar en un comunicat. El món va reaccionar amb sorpresa a la separació, que obre algunes preguntes sobre el futur de la Fundació de Bill i Melinda Gates, l’organització filantròpica més poderosa del món, però la ruptura es gestava com a mínim des del 2019, segons el diari novaiorquès. Va ser per llavors quan Melinda Gates va començar a explorar el divorci amb els seus advocats, resolt de forma aparentment amigable amb la divisió de béns. 

Tot i que els detalls de la ruptura no han transcendit, el ‘Journal’ sosté que «un dels motius de preocupació» de Melinda va ser la relació que el seu marit va mantenir amb Epstein, que hauria conegut el 2011, tres anys després que el financer fos condemnat a Florida per sol·licitar serveis de prostitució a una menor i passés a engrossir la llista d’agressors sexuals. Aquesta primera trobada es va produir a casa d’Epstein a Manhattan, una cita a la qual també van assistir l’exmodel sueca Eva Andersson-Dubin i la seva filla de 15 anys, que el pederasta hauria violat a les illes Verges, segons un dels testimonis que va declarar en el judici d’Epstein. 

Un dia després d’aquella primera trobada, que es va prolongar durant vuit hores, Gates va enviar un missatge als seus pròxims celebrant l’encant i la intel·ligència d’Epstein. «Van aparèixer per allà una dona sueca molt atractiva i la seva filla, i vaig acabar quedant-me fins bastant tard», va escriure el fundador de Microsoft, segons ‘The New York Times’. Després arribarien diverses trobades més a les residències del financer, que es va dedicar a acumular una copiosa agenda de contactes entre la ‘jet set’ mundial, des de polítics com Bill Clinton a figures de la reialesa com el príncep Andreu d’Anglaterra, inversors multimilionaris com Leon Black o premis Nobel com Frank Wilczek

Gates nega una relació d’amistat

Gates ha restat importància a aquells contactes. «El vaig conèixer, però no vaig tenir cap relació empresarial ni d’amistat amb ell», va dir el 2019 en una entrevista. Però d’acord amb el ‘Times’ la relació entre tots dos va transcendir les trobades casuals. Poc després d’aquella primera cita, es van retrobar en una conferència a Califòrnia i, el maig del 2011, Gates va acudir novament a la mansió novaiorquesa d’Epstein. D’aquella nit en queda una fotografia somrient, en la qual apareixen també l’exsecretari del Tresor, Larry Summers, un alt càrrec de J. P. Morgan, i l’executiu de Microsoft Boris Nikolic, una de les persones que hauria fet de mitjancer entre Gates i Epstein. 

Per llavors, la Fundació Gates i J. P. Morgan negociaven un acord de col·laboració per crear un fons d’inversió dedicat a finançar projectes de salut pública per tot el món, segons el rotatiu novaiorquès, i des del banc es va suggerir que s’inclogués al seu organigrama Epstein, que s’hauria proposat per aconseguir inversors a canvi d’una comissió. La Fundació Gates es va interessar per la proposta i va acabar enviant un equip d’assessors a la mansió d’Epstein. Durant aquella reunió, el financer els va dir que no s’havien d’espantar pels seus antecedents penals. Lluny de tallar la relació, Gates i la seva fundació van mantenir els contactes. 

Viatge al ‘Lolita Express’

Notícies relacionades

El 2013 el filantrop va acompanyar Epstein fins a la seva mansió de Palm Beach al jet privat d’aquest últim, conegut ara com el ‘Lolita Express’. I sis mesos després van tornar a quedar per sopar a Nova York. I així fins a l’octubre del 2014, quan la fundació va donar 2 milions de dòlars a l’Institut Tecnològic de Massachusetts, una donació que, segons documents interns de la universitat obtinguts pel ‘Times’, va ser «dirigida» pel mateix Epstein

Des d’aleshores la relació es refreda. «Amb el temps Gates i el seu equip es van adonar que les capacitats i idees d’Epstein no eren legítimes i van cessar els contactes», va dir el 2019 la portaveu de Gates. Falta veure ara l’impacte que aquestes revelacions tindran sobre la reputació d’un dels homes més rics del món. Tot i que ningú l’ha acusat de participar en els crims d’Epstein, no seria la primera figura pública a caure en desgràcia. El príncep Andreu va haver de renunciar el 2019 a les seves funcions públiques en la reialesa britànica després de destapar-se l’estreta relació que va mantenir amb el pederasta, esquitxada en el seu cas d’acusacions d’abús sexual.