Jubileu de Platí

Isabel II ‘corona’ Camil·la com a futura reina consort

En una carta amb què celebra els 70 anys de l’inici del seu regnat, la sobirana aclareix el futur de la monarquia britànica quan ella falti

Isabel II ‘corona’ Camil·la com a futura reina consort

REUTERS /CHRIS CLARK

  • Isabel II: les set dècades del regnat britànic més longeu de la història

  • Multimèdia: Isabel II, la reina infinita

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per si algú tenia cap dubte, sí, Carles d’Anglaterra serà rei i la seva segona dona, Camil·la, serà reina consort. Isabel II ha inaugurat els actes del seu Jubileu de Platí, una fita històrica mai assolida per cap altre monarca britànic, ja que aquest 6 de febrer es compleixen 70 anys de la mort del seu pare, el rei Jordi VI, i el seu adveniment com a sobirana, per redefinir el futur de la monarquia quan ella, que ja ha complert 95 anys, falti. En una carta publicada a la pàgina oficial de la casa reial, Isabel II ha expressat el seu «desig sincer» que la duquessa de Cornualla sigui coneguda com a reina consort quan Carles es converteixi en rei. Es pot assenyalar que la reina és l’única persona que pot definir els títols reials.

Aquest anunci, emès des de la seva propietat de Sandringham, a Norfolk, aplana el camí per a Camil·la. Tant ella com el príncep de Gal·les s’han declarat «commoguts i honrats» per aquest anunci de la reina, segons ha expressat un portaveu de Clarence House.

El missatge de la reina, que marca el seu accés al tron el 1952, aborda directament una qüestió que seguia en l’aire sobre el futur títol de la duquessa de Cornualla. «És el meu sincer desig que, quan arribi aquell moment, Camil·la sigui coneguda com a reina consort», es llegeix al començament del comunicat.

Reina, no princesa consort

Es pot recordar que «reina consort» es refereix a la dona d’un rei governant, cosa que significa que el seu títol futur serà el de reina. Fins ara, hi ha hagut una pràctica diferent per als consorts masculins d’un monarca, com el príncep Felip o el marit de la reina Victòria, el príncep Albert, que van ser «prínceps consorts» en lloc de «reis».

Hi havia incertesa sobre el tractament que rebria Camil·la, ja que tant ella com Carles eren divorciats quan es van casar el 2005 en un matrimoni civil. Carles havia estat casat amb princesa Diana, però es van divorciar el 1996, un any abans que ella morís en un accident de cotxe a París.

Quan Carles i Camil·la es van casar la intenció oficial era que ella fos coneguda com la princesa consort, però aquests plans es van anar ajornant en els últims anys.

Aquest anunci marca un gir de 360 graus sobre l’acceptació pública de Camil·la, durant molt temps vilipendiada pel seu suposat paper en la ruptura del matrimoni de Carles amb la princesa Diana.

Ara, la carta d’Isabel II deixa clar que s’han eliminat els obstacles perquè Camil·la es converteixi en reina, i li permetrà exercir un paper literalment reial i complet juntament amb Carles.

El final dels rumors

Segons el ‘Daily Mail’, la declaració de la reina «posa fi a anys d’especulacions» i «incerteses» sobre el futur paper de la duquessa de Cambridge i esclareix els rumors d’una possible abdicació. La decisió, assenyala el tabloide, representa «el senyal més clar no només del recolzament total de la reina a la seva nora, sinó també la prova del seu afecte perdurable per la dona que va portar felicitat al seu fill gran». El principal tabloide ‘tory’ rival del ‘Mail’, ‘The Sunday Express’, informa d’un «regal del Jubileu de Platí de la reina a Carles». D’altra banda, ‘The Sunday Times’ assenyala que el gest de la reina ha finalitzat «anys de controvèrsia i confusió» sobre el futur paper de la duquessa de Cambridge quan el seu marit assumeixi el tron. «És la primera vegada que la reina dona la seva opinió públicament sobre un tema decisiu des que Carles i Camil·la es van casar el 2005», diu el diari.

Membre de l’Orde de la Lligacama

Aquest nou recolzament de la sobirana britànica se suma al que va fer el dia d’Any Nou, quan va anunciar que Camil·la es convertiria en membre de l’Ordre de la Lligacama, la més alta ordre de cavalleria.

Camil·la, de 74 anys, s’ha involucrat cada vegada més en la defensa de les seves causes i interessos, incloses les organitzacions benèfiques que recolzen les víctimes d’abús domèstic.

Notícies relacionades

En aquesta carta, Isabel II assegura que continua mantenint «la promesa d’una vida de servei públic, feta originalment el 1947, quan tenia 21 anys»

També ha reflexionat sobre quant la va recolzar «desinteressadament» el príncep Felip i va agrair la bona voluntat que li van mostrar «totes les nacionalitats, religions i edats en aquest país».