Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Per què és tendència la moda DIY (Do It Yourself): tres propostes fàcils per a principiants

Parlem amb Marta Díaz de Mera, la primera ‘influencer’ espanyola que es fa ella mateixa la seva roba. Les seves americanes tunejades, vestits amb serrells o la rèplica d’un dels estilismes més icònics de Lily Collins a ‘Emily in Paris’ causen furor entre els amants de les peces sostenibles

Per què és tendència la moda DIY (Do It Yourself): tres propostes fàcils per a principiants
  • Moda sostenible: 10 consells per canviar l’hàbit d’un sol ús de la nostra roba

  • Marta Camin, guru de la moda a TikTok: «M’encanta com vesteix Rosalía, que, a més, em segueix»

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La moda és un dels continguts que més creix a la comunitat de TikTok: el ‘hashtag’ #ModaEnTikTok té més de 1.900 milions de visualitzacions i el de #Moda, més de 40 mil milions. A més, grans marques com Dior s’han sumat a la plataforma i han retransmès en directe les seves desfilades. Al públic li interessa conèixer ‘looks’ únics, ‘street style’, consells d’estil, història de la moda, dissenyadors, alfombres vermelles... I també conèixer sobre temes cada vegada més recurrents, com és el de la sostenibilitat i la conscienciació sobre el que contamina aquesta indústria, així com la reutilització de peces per donar-los una nova vida.

I d’això en sap molt Marta Díaz de Mera (@martadiazdemera), la primera ‘influencer’ espanyola que es fa ella mateixa la seva roba. És una maga de la moda ‘Do It Yourself’ (DIY) i en només un any en aquesta xarxa social s’acosta als 300.000 seguidors, atents als seus consells per tunejar-se americanes, texans, jaquetes i fins i tot per atrevir-se a crear els seus propis vestits per acudir a una cita important.

«El meu propòsit mai ha sigut crear una acadèmia. El meu contingut és més visual, més inspiracional. Ja hi ha gent meravellosa que t’ensenya costura», observa la creadora madrilenya, de 27 anys. Ella va deixar la carrera de Periodisme a mitges i es va graduar en Disseny i Moda a l’IED. Just cinc dies abans que esclatés la pandèmia havia trobat feina en una agència portant la comunicació gastronòmica de diversos restaurants. I ha estat compaginant la jornada de vuit hores amb els seus vídeos a TikTok, on va arribar fa un any.

«La idea de fer contingut m’anava i em venia. Em vaig plantejar de tot: d’història de l’art, de la moda... El que tenia clar és que havia de ser contingut enriquidor i instructiu. Ho vaig parlar amb els meus amics i al final em vaig decantar pel tema de la costura, així que durant tres mesos vaig estar creant i gravant com feia les peces. I només els ho ensenyava a ells», recorda.

El vestit de Lily Collins

Un dels seus primers vídeos va arrasar. «Vaig veure un vestit de serrells de la marca espanyola Claro Couture que portava la ‘influencer’ Marta Sierra i em vaig animar a replicar-lo. Va tenir 20,5 milions de reproduccions i en un setmana vaig aconseguir més de 200.000 seguidors», relata la ‘tiktoker’, que s’ha fet famosa a les xarxes per copiar un dels estilismes més icònics de Lily Collins en la tercera temporada de la sèrie ‘Emily in Paris’ (Netflix):aquell conjunt de tres peces de faldilla, top i jaqueta entallada, tot en un estampat de pota de gall i els característics serrells que l’actriu no només porta en un dels cartells de la promoció, sinó també al cinquè episodi de l’última edició.

Petites solucions sostenibles

Notícies relacionades

En lloc de criticar el ‘fast fashion’ com Shein, la Marta prefereix aportar solucions: «El camí cap a la sostenibilitat no és de 0 a 100, sinó petites accions i anar molt poc a poc. Crec que si algú es fa una peça molt guai, se la quedarà tota la vida. Serà una peça duradora amb una història al darrere, no una samarreta qualsevol», afirma. «És una opció més a tenir en compte, a més de la roba de segona mà i els mercats ambulants. A la nostra generació, a diferència de l’anterior, que els fa com fàstic, ens agrada la roba ‘vintage’ i, a més, sabem el que estem vivint», assegura Díaz de Mera, conscient de l’impacte brutal que aquesta indústria té sobre el planeta, ja que cada any es fabriquen 100.000 milions de noves peces de vestir i que necessiten més de 8.000 litres d’aigua per produir el cotó necessari per fer uns pantalons texans.

✂️3 propostes senzilles de DIY

No tots els vídeos de la Marta són rèpliques d’‘outfits’ famosos. També explica moltes tècniques per iniciar-se en el DIY en les quals no fa falta ni saber de patronatge ni tenir màquina de costura. Vet aquí tres exemples fàcils.

‘Hotfix’: decorar amb brillants

Va ser la primera tècnica que va utilitzar la Marta a TikTok. El ‘hotfix’ consisteix a aplicar pedretes o brillantons sobre una peça seguint un dibuix i fixant-los a la tela amb calor. Els venen en merceries especialitzades, però també a Amazon en bosses de diferents mides. No requereix cola d’enganxar perquè cada brillantet té un costat termoadhesiu. On millor s’enganxen és a les teles texanes o de cert gruix. Cal aplicar la planxa i anar provant fins que quedi fix. ¿Els dibuixos? Frases, icones... Si s’utilitza molt la peça, millor rentar-la a mà «amb carinyo».

MATERIAL:

  • Bossa de vidres ‘hotfix’
  • Pinces o llapis per col·locar-los amb precisió sobre la roba
  • Guix de roba per dibuixar a la peça
  • Planxa i un drap

@martadiazdemera He hagut de ser repujat el vídeo... ✌ #MADEBYME #DIY #DIYPROJECT ♬ so original – Marta Díaz de Mera


‘Foil’, estètica glam i metal·litzada

És una altra tècnica senzilla que requereix una planxa. No val intentar-ho amb paper d’alumini, sinó que cal utilitzar el tipus ‘foil’ (daurat o platejat), que es pot comprar en grans papereries o en plataformes de venda ‘online’. És un paper transferible metal·litzat que s’utilitza molt en ‘scrap’ i en manualitats. Primer es fa el dibuix, després s’aplica la cola d’enganxar (molt poca quantitat) i, a continuació, el ‘foil’. Als 7 minuts aproximadament, després de comprovar que la cola ja s’ha assecat, és quan es col·loca la làmina metal·litzada. Sempre amb la part brillant cap a dalt. Es col·loca el drap a sobre i es planxa entre un minut i dos. Al final cal retirar la làmina d’una estirada, com si fos una tireta. «L’encant d’aquesta tècnica és que no ha de quedar uniforme», remarca la Marta.

MATERIAL:

  • Paper ‘foil’
  • Cola d’enganxar especial per a aquest paper
  • Planxa i drap
  • Guix per a tela

@martadiazdemera Avui us pujo foto en IG: martadmr ❤️‍#metalizado #diy #foil #plata #plateado #cazadora #hazlotumismo ♬ Disturbia GTTG remix – GTTG


‘Chokers’

Fer ‘chokers’ o collarets triomfa molt, tot i que no sigui una tècnica de customització. Només cal triar en una merceria les cintes que més ens agradin. En aquests establiments es pot adquirir la resta del material. Cal mesurar-se el coll i tallar la cinta deixant una mica de marge [uns 3 centímetres] per als enganxalls, que porten una cadena i un mosquetó (per unir els extrems del collar). Els enganxalls es col·loquen amb les tenalles.

MATERIAL:

  • Cintes
  • Un parell d’enganxalls per cada ‘choker’
  • Cadena amb mosquetó
  • Tenalles


@martadiazdemera Resposta a @Blu Tutorial dels chokers #tutorial #diy #hazlotumismo #chokers ♬ Every Second – Mina Okabe