Club d’Estil
«Som el que mengem»: ‘Top’ d’aliments per a una pell sana i ‘menú’ per millorar l’acné o la cel·lulitis
Hi ha dues màximes que des dels inicis de la seva carrera han guiat la Paula Martín Clares, farmacèutica, nutricionista i experta en cosmètica: «Que la teva medicina sigui el teu aliment, i l’aliment, la teva medicina», que deia Hipócates, pare de la medicina moderna; i «som el que mengem», expressió que va encunyar el filòsof i antropòleg alemany Ludwig Feuerbach. Aquesta última cita va guiar la mare de la Paula en el seu afany per millorar la fràgil salut de la seva filla, una nena amb diverses al·lèrgies, asma i dermatitis atòpica, que la van portar per nombrosos hospitals. Imprimia i remarcava tots els articles que sortien amb nous tractaments. Cada dia li posava tres nous i fruita per berenar, i basava els seus menús en un receptari amb «els 100 aliments més sans».
La Paula va descobrir que les seves malalties milloraven segons afinava el seu menú, i va decidir fer de la seva cura la seva professió. «Tota la vida he tingut clar que la meva missió en aquest món era ajudar tots els que estan a l’altre costat de la pantalla del mòbil», explica la creadora del compte d’Instagram @famanutriconsejo (amb 36,2 mil seguidors àvids dels seus consells de salut i bellesa). Ara, ha condensat el seu saber i la seva experiència en un llibre, ‘La salud de tu piel está en lo que comes’ (Zenith), una guia amb el ‘top’ d’aliments per a aconseguir una pell formidable sempre. Ofereix la recepta per millorar afeccions comunes, com l’acné, la cel·lulitis o fins i tot frenar els cabells blancs i evitar la caiguda del cabell.
¿Sabies, per exemple, que «les persones amb pell seca han de consumir àcids grassos omega 3, que es troba en peixos com el salmó i el verat?» ¿O que «els làctics no es recomanen per a pells grasses, excepte els que contenen probiòtics, com el quefir?»
Millorar l’acné
Un dels problemes més comuns en aquest últim tipus de pells és l’acné (quan el greix i les cèl·lules mortes obstrueixen els fol·licles pilosos). Martín Clares assegura que «hem d’evitar aquells aliments que provoquen pics d’insulina: refrescos, llaminadures, brioixeria i galetes, que afavoreixen que la pell s’inflami». També recorda que l’Acadèmia Nord-Americana de Dermatologia indica que tots els tipus de llet de vaca (sencera, baixa en greix i desnatada) s’han relacionat amb l’acné. Respecte a la xocolata, una altra clàssica ‘bèstia negra’ per a l’acné, la farmacèutica explica que cal evitar la que porta sucre i llet, i recomana consumir la que té almenys un 80% de cacau.
Reduir la cel·lulitis
Abans que res, l’autora avisa que «es pot prevenir i reduir, però qui digui que es pot eliminar al 100% no té raó», i que l’alimentació influeix per bé i per malament en l’anomenada síndrome de la pell de taronja. Si es vol mantenir ratlla, cal reduir la sal als menjars i els aliments processats i menjars preparats, així com fregits, sucres i farines refinades, a més de refrescos, cafeïna i carns, tant de vedella i de porc. Per contra, s’hauria d’apostar pels cereals integrals, fruites i verdures, aliments rics en ferro i peix blau dos o tres vegades per setmana.
Frenar els cabells blancs
Els cabells blancs són cabells que no tenen melanina. La deficiència d’alguns micronutrients com el zinc, el coure i el ferro, s’ha relacionat amb la pèrdua de pigmentació del cabell i, per tant, amb tenir els cabells blancs prematurament. Els aliments que retarden l’aparició dels cabells blancs són aliments rics en aquests nutrients, calci i vitamines del grup B. Per exemple el salmó, la sardina, el bròcoli, les llenties, els espinacs, pastanaga, l’ou... Si el que es busca és enfortir els cabells i evitar-ne la caiguda cal portar una dieta rica en ou, alvocat, peix blau, espinacs, kiwi i fruita seca.
‘Top’ 10 d’aliments
Igual com aquell llibre de receptes que consultava una i mil vegades la seva mare, la Paula Martín Clares inclou un capítol a la seva obra amb un decàleg dels millors aliments per a una pell «sana i radiant». També avisa el lector dels més perjudicials i els que acceleren el nostre envelliment: «Els greixos trans, els sucres, la sal, el cafè, les carns vermelles, els carbohidrats simples, l’alcohol, el menjar molt picant, els refrescos ensucrats i els fregits».
1️⃣ Peix blau (salmó, sardines, tonyina, verat): Gràcies a la seva aportació en omega 3 mantenen la pell hidratada, forta i flexible. Contenen vitamina E, rica en antioxidants.
2️⃣ Te verd: Els seus polifenols (antioxidants) protegeixen dels rajos del sol i reforcen el sistema immunitari. Important: no barrejar-lo amb llet, perquè redueix l’efecte dels antioxidants.
3️⃣ Alvocat: Ric en vitamina E, C i K, protegeix del mal oxidatiu gràcies als greixos saludables (omega 3), el potassi i magnesi.
4️⃣ Nous: A més d’omega 3 i vitamina E, contenen ferro, zinc i seleni.
5️⃣ Pipes de gira-sol: Excel·lent font de zinc, que és un gran antiinflamatori.
6️⃣ Soja: Aquest petit llegum conté isoflavones, que ajuden la reducció d’arrugues i donen elasticitat a la pell. També és rica en omega 3 i 6, coure i vitamina K, amb gran poder cicatritzant. Protegeix les cèl·lules de la pell de la radiació ultraviolada, per la qual cosa redueix el risc d’alguns càncers de pell.
7️⃣ Cúrcuma: Planta «prodigiosa» pel seu poder antiinflamatori i antioxidant.
8️⃣ Bròcoli: A més de zinc i vitamines A i C, és ric en luteïna, un carotenoide que funciona com el betacarotè (protegeix la pell del mal oxidatiu).
Notícies relacionades9️⃣ Tomàquets: Font de vitamina C i K i els carotens importants (protecció davant el sol). Important: si es combinen amb una font grassa, formatge o oli d’oliva, s’augmenta l’absorció de carotenoides.
Xocolata negra: Conté una gran quantitat d’antioxidants que fan que millori la textura de la pell.