tribunals
Nova causa contra Shakira: la fiscalia l’acusa de defraudar a Hisenda 773.000 euros més el 2018
La Fiscalia de Barcelona acusa en la seva nova querella la cantant Shakira d’haver defraudat a l’Agència Tributària 773.000 euros en l’exercici del 2018 i, per aquesta raó, li atribueix dos delictes contra la Hisenda Pública. Aquesta nova querella s’està tramitant en un jutjat d’Esplugues de Llobregat i se suma al procés judicial també per presumpte frau fiscal en anys anteriors pel qual s’enfronta a vuit anys de presó. L’acusació pública afirma que l’artista colombiana es va aprofitar d’un «entramat societari», amb una empresa establerta a Luxemburg, per no pagar impostos a Espanya. En aquestes operacions també hi van participar companyies a Espanya, els Paises Bajos, les illes Verges britàniques, Malta, Panamà i Liechtenstein
La querella relata que Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) residia el 2018 a Esplugues de Llobregat juntament amb la seva llavors parella, l’exfutbolista Gerard Piqué, i els seus dos fills. Al ser resident a Espanya «estava obligada», incideix la querella, a presentar les declaracions de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i l’impost de patrimoni pel total de les seves rendes a escala mundial, amb independència del lloc on s’hagués produït el treball o la residència del pagador.
La fiscalia sosté que la cantant, «moguda pel desig de no tributar per la totalitat de les seves rendes i deixar d’ingressar a les arques de l’Estat el que li corresponia, de manera conscient i voluntària», va presentar declaracions «sense veracitat» davant Hisenda, ometent dades sobre els seus ingressos i «deduint-hi despeses que no procedien». D’aquesta manera, va aconseguir, al seu entendre, reduir l’import a ingressar a l’Agència Tributària estatal i la de Catalunya.
En concret, la querellada, en les seves declaracions tributàries, no va comunicar rendiments per import de 12,5 milions de dòlars percebuts en forma d’avançament del 2011 i meritats el 2018 amb ocasió de la seva gira musical ‘El Dorado’ i tampoc 2,5 milions d’euros més que van ser domiciliats en dues societats interposades. Així mateix, segons l’escrit de la fiscalia, la cantant de Barranquilla va deduir despeses per duplicat per import de tres milions d’euros, per l’amortització dels seus propis drets musicals per import superior a tres milions més, per despeses personals «no justificades» per 500.000 euros.
Països amb una baixa tributació
A l’entendre de la fiscalia, Shakira, per no tributar l’IRPF de l’exercici 2018, «es va servir d’un entramat societari», i va derivar els seus ingressos a companyies domiciliades en països de baixa tributació i d’«alta opacitat», com Luxemburg. L’acusació detalla com l’empresa AC, participada per una altra domiciliada a Malta, va percebre ingressos per la cessió de drets musicals de la cantant i va satisfer i va comptabilitzar part de les despeses de la seva activitat professional, com una gira pels Estats Units.
Notícies relacionadesPer a això, l’artista, «moguda pel desig de tributar al menys possible», va subscriure diferents acords (Tax Rulling) amb les autoritats fiscals de Luxemburg en les quals es fixaven unes condicions específiques de tributació, i això va donar lloc a pagar menys impostos. El tipus de gravamen era únicament l’1,39% sobre els ingressos ordinaris declarats per la societat. Per a l’acusació, aquesta societat era «interposada» i «instrumental» als únics efectes fiscals, ja que no van arribar a exercir cap activitat, «i es van limitar a una intervenció merament formal i administrativa».
En aquest entramat també hi participaria una altra societat espanyola, GGT, constituïda per l’artista, que va ser creada amb la finalitat de comptabilitzar els ingressos i les despeses corresponents als concerts celebrats a la gira ‘El Dorado’, fora dels Estats Units. Aquesta mercantil va arribar a firmar «formalment» un contracte amb AC, l’empresa de Luxemburg, per a prestar serveis derivats d’aquesta gira. La fiscalia inclou en l’operatiu altres societats als Països Baixos, les illes Verges britàniques, Malta, Panamà i Liechtenstein. Segons la seva opinió, totes «van mancar de mitjans materials i personals per realitzar cap activitat i les despeses que van generar van ser les purament administratives». «L’única relació que la querellada va tenir amb les illes Verges britàniques, Malta, Panamà, Holanda, Luxemburg i Liechtenstein va ser el domicili de les societats i entitats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat amb la seva activitat professional i va mantenir el seu patrimoni», remarca l’acusació. Per tant, afegeix, van ser societats «instrumentals».
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia