Des del 17 novembre

Màgia amb varetes, vols amb escombres i mandràgores cridaneres: així és l’exposició immersiva de Harry Potter

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La moda de les exposicions immersives ha arribat a Barcelona per quedar-se. A les instal·lacions/experiències de ‘Tutankamon’ (a l’Ideal Centre d’Arts Digitals) i ‘Space Discovery’, sobre la carrera espacial entre els EUA i Rússia, i amb peces originals de la NASA i l’Agència Espacial russa (en l’espai Inmersa), aquesta tardor també se sumarà al Port Vell –en un pavelló de 2.275 metres quadrats aixecat per a l’ocasió– ‘Harry Potter. L’exposició’, la mostra itinerant més completa mai presentada sobre la saga de l’aprenent de mag creada per l’escriptora J. K. Rowling el 1997, així com les vuit pel·lícules que la van seguir, i també les de la saga d’‘Animals fantàstics’.

A Barcelona arribarà el 17 de novembre i es podrà visitar fins al 7 d’abril, amb la intenció de batre les xifres de rècord que ha assolit a les anteriors ciutats per les quals ha passat, des que, amb motiu del 25è aniversari del jove mag, obrís a Filadèlfia (Pennsilvània, EUA), després a Viena (Àustria) fins a arribar a París, on aquest dimarts passava pel torn el ¡visitant mig milió! (en tot el seu periple en suma ja 1,6 milions).

Una de les sales immersives de ‘Harry Potter. L’exposició’ /

HARRY POTTER. THE EXHIBITION

Maga mig milió

Casualment ha sigut una nena d’aspecte molt semblant a Potter l’afortunada, d’uns 11 anys, també amb ulleres rodones, però de melena rossa. A la cafeteria de l’enorme pavelló de 3.700 metres quadrats, a la Porte de Versailles (no molt lluny de la torre Eiffel), l’equip nord-americà d’Imagine Exhibitions, l’empresa creadora de la mostra, en col·laboració amb Warner Bros., li van muntar una festa, amb pica-pica màgic de varetes de brètzel, barrets de mag de pasta de full i salsitxa i pastissets de crema i xocolata en forma de llamp (com la cicatriu al front que porta el protagonista que al cine va interpretar Daniel Radcliffe).

Sala dels retrats, a ‘Harry Potter. L’exposició’. /

.

Però des de primera hora del matí ‘muggles’ de totes les edats [humans sense habilitats per llançar encanteris], principalment classes de diverses escoles, famílies amb nens i turistes, amb roba de carrer o abillats amb capa i bufanda, se submergien –mai millor dit– al món de Hogwarts, història que porta venuts més de 500 milions de llibres, i que s’ha traduït a 88 idiomes, per això és una de les obres populars més influents d’aquest segle XXI, i puntal d’una nova era de literatura juvenil i fantàstica.

Tria la teva pròpia aventura

Igual com la trama original, l’aventura immersiva comença en un decorat a imatge i semblança de l’andana 9 i 3/4 de l’estació de King’s Cross de Londres, potser la més famosa del món tot i que ni tan sols existeixi. A diferència dels volums de J. K. Rowling, aquí la cerimònia de selecció no té lloc gràcies al Barret Màgic, sinó que és un mateix el que, a través d’una pantalla tàctil, tria pertànyer a la casa Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw o Slytherin. També cal escollir la forma del Patronus (cérvol, llúdria, guineu, fènix...) i l’estètica de la vareta màgica (el bruixot en potència tindrà a la seva disposició fins i tot la de Voldemort).

Les dades queden emmagatzemades en una polsera RFID, que porta un xip on es registren les interaccions que s’aniran fent durant el recorregut. Es tracta d’anar acumulant punts per a la casa escollida, i el resultat final no es descobreix fins al final de l’enginyosa posada en escena interactiva ideada per Tom Zaller, president i director executiu d’Imagine Exhibitions i un dels especialistes mundials més grans en experiències immersives. Ha creat, produït i comercialitzat més de 50 exhibicions educatives i espectacles itinerants en més de 250 ciutats de 30 països. Entre els seus treballs més reconeguts hi ha la mostra ‘Titanic: The Artifact’, que han vist 25 milions de persones arreu del món.

A ‘Harry Potter. L’exposició’ hi ha un total de 22 sales que es recorren en hora i mitja, aproximadament. Però el temps passa volant als laberints del castell Hogwarts, un espai multimèdia immersiu amb criatures icòniques com el Salze Boxejador, els Demèntors i el Mapa de Magatotis, on veurem aparèixer el nostre nom, cosa que ens esperona a continuar explorant més aventures.

Vestits mostra Harry Potter /

/

Els quadros et miren

«A la gent li encanta la galeria dels retrats, que et parlen i et segueixen amb la mirada», explicava dimarts una guia de l’exposició que entre frase i frase cantussejava la famosa banda sonora que el mestre John Williams va compondre per a ‘Harry Potter i la Piedra Filosofal’, i que serà també la música de fons que escoltaran els visitants a Barcelona.

Per descomptat, també es poden apreciar les vitrines amb els abillaments originals i icònics, criatures i peces originals que surten a les pel·lícules, com el jersei taronja ple de boles del pèl-roig Ron Weasley, la jaqueta de xandall gris de Harry Potter i la dessuadora amb caputxad’Hermione Granger.

Mandràgores animatròniques, a l’expo immersiva de Harry Potter /

‘HARRY POTTER. L’EXPOSICIÓ’

La sala del Gran Menjador, que canvia de decoració segons les estacions, i les aules per preparar pocions (es pot triar des de les més candoroses fins a altres de més verinoses) i per plantar mandràgores (aquí són animatròniques i xisclen desesperades quan els nens els estiren la tija) precedeixen altres escenaris bellament recreats (i animats), com la cabana de Hagrid (l’enorme butaca del qual és parada obligada perquè els fans es facin una foto) i la zona on dues escombres voladores esperen que les muntin els jugadors de ‘quidditch’. Foto també.

Recreació de l’armari on dormia Harry Potter a casa dels seus oncles. /

/
Notícies relacionades

Un altre moment selfie és la sala del Pensiu, on el director d’Hogwarts, Albus Dumbledore, que va interpretar l’entranyable sir Michael Gambon, mort aquest dijous a causa d’una pneumònia, feia que els records es tornessin visibles; i, com no, la recreació de l’armari sota les escales que va fer d’habitació per a Harry Potter quan els seus oncles el van acollir de la mala gana després de l’assassinat dels seus pares.

«Tothom s’estira aquí, mira quines taques té la manta –assenyalava la guia entre rialles–. Espero que la rentin o en posin una altra de nova quan arribi a Barcelona».