Desigualtat
¿Qui és Marlene Elgerhorn? El motiu pel qual renuncia a una herència multimilionària
La dona, de 30 anys, és hereva d’una gran fortuna provinent de la indústria química

4.200 milions de dòlars (prop de 4.120 milions d’euros). Aquesta és l’herència que rebrà Marlene Elgerhorn (30 anys, Àustria) quan la seva àvia mori. És neta de Traudl Engelhorn-Vechiatto, que ocupa el lloc 687 de la llista Forbes de persones més riques, i Peter Engelhorn, descendent del fundador de BASF, l’empresa química més important del món.
La idea de Traudl és que Marlene hereti la seva fortuna, però ella està entossudida a renunciar com a mínim al 90% (4.000 milions de dòlars, una mica més de 3.900 milions d’euros). El motiu: no ha treballat cap dia per guanyar-ho. És freqüent que el seu nom salti a les portades dels mitjans alemanys i austríacs per aquesta decisió «inusual» d’una multimilionària que defensa la justícia fiscal i els grans impostos als rics.
Crítica amb els filantrops
La jove es dedica a estudiar alemany a la Universitat de Viena, forma part de la iniciativa ‘Millionares for Humanity’ i treballa per a ’Guerrilla Foundation’. La primera és una organització que advoca per augmentar o crear taxes per als milionaris; la segona cerca canviar sistemes d’opressió i desigualtat (com l’hetero patriarcat, el colonialisme, la supremacia blanca), a més de la filantropia que suporta l’’status quo’. És molt crítica amb els personatges com Bill i Melinda Gates, Jeff Bezos i MacKenzie Scott, perquè diu que practiquen el capitalisme filantròpic, emmascarant una suposada bona voluntat darrere d’una posició molt beneficiària en el context geopolític.
El maig passat, a Davos, explicava a la BBC: «Com a algú que ha disfrutat dels beneficis de la riquesa tota la meva vida, sé com d’esbiaixada està la nostra economia i no puc continuar asseguda i esperant que algú, en algun lloc, faci alguna cosa». «Hem arribat al final del camí quan 250 milions de persones més es veuran empeses a la pobresa extrema aquest any», denunciava.
A més, el mateix mes explicava en una entrevista amb ‘Der Standard’ que el seu desig és que la societat democràtica arribi a un acord per agafar de manera transparent el que necessiti d’aquells que en tenen més. Per a ella, això no ho considera prendre, ja que hi ha un consens pel mig. També parla de les idees de l’economista francès Thomas Piketty, defensor de la progressió fiscal extrema, que consisteix en uns impostos de fins al 90% per a aquells amb patrimonis o herències de 10.000 vegades el patrimoni mitjà.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Educació L’abandonament de docents a primària es duplica a escala mundial
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- En la Pasqua de Francesc: pare, germà, amic… i profeta de l’Evangeli
- Al Senat Puente nega que la baixa execució pressupostària a Catalunya es degui a "la falta de voluntat política"
- Judici crucial Els Estats Units demanen la desintegració de Google per acabar amb el monopoli
- MACROECONOMIA L’FMI revisa a l’alça la previsió de creixement d’Espanya el 2025 fins al 2,5% malgrat els aranzels i la incertesa global
- Inauguració Neix Casa Abacus amb la voluntat de ser útil «a la cultura, a la societat, a Barcelona, el país i la llengua»