ruta A gràcia

Taulells molt dolços

Rebosteria de pares a fills. Com molts altres sectors, la pastisseria moderna ha experimentat molts canvis i, sobretot, avenços tecnològics al llarg de la història. No obstant, l'ingredient principal continua sent la vocació. Aquí s'ofereix un recorregut per sis dels establiments familiars que tenen més ofici de Gràcia.

Relleu amb il·lusió Taulells molt dolços La millor matèria primera Artesans de tota la vida Varietat cada dia El pastís dels diumenges Aparador irresistible_MEDIA_1

Relleu amb il·lusió Taulells molt dolços La millor matèria primera Artesans de tota la vida Varietat cada dia El pastís dels diumenges Aparador irresistible_MEDIA_1 / MIQUEL MONFORT

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

BOLDÚ MÓRA D'EBRE, 64 Artesans de tota la vida

Al barri del Coll el cognom Boldú és sinònim de pastisseria de qualitat. La seva fama va més enllà del districte.«Hi ha clients que vénen d'altres barris per comprar els nostres dònuts artesanals o qualsevol de les 15 varietats de pa que elaborem diàriament»,explica Enrique Aragón, membre de la tercera generació d'un negoci fundat l'any 1939 i que disposa d'una luxosa cafeteria a l'interior.«Tenim una clientela tradicional, i continuem treballant com es feia 40 anys enrere, de forma artesanal. El nostre públic, exigent i sofisticat, també agraeix les nostres ganes d'innovar i sorprendre amb coses diferents»,assegura Aragón.

BONET PROVIDÈNCIA, 71 La millor matèria primera

Els pares de Victoria Bonet van agafar en traspàs la pastisseria del número 71 del carrer de la Providència el 1967.«Ja en tenien una a Cerdanyola, però la meva mare havia treballat aquí abans quan es deia pastisseria Buló i li feia molta il·lusió», recorda la Victoria, que avui regenta una botiga que també ofereix servei de càtering i alguns productes gurmet. «Hem anat introduint altres productes i serveis per complementar l'oferta»,afegeix la gran de quatre germans, tots en el negoci familiar. A la pastisseria Bonet tot és artesanal:«Ni química ni res d'això. Treballem la matèria primera al nostre obrador», subratlla la Victoria.

CARRIÓ BAILÈN, 216 Relleu amb il·lusió «La gent ens coneix com a pastisseria però també com a família»,

explica el jove Oriol Carrió, segona generació d'un negoci obert el 1983 per Ramón Carrió. Per l'obrador també hi han passat els seus tres germans: «El nostre pare ens va donar l'opció d'estudiar el que volguéssim, però també ens va ensenyar l'ofici», recorda l'Oriol, que va decidir dedicar-se al món de la farina de forma seriosa amb tot just 17 anys.«És una feina dura perquè són moltes hores i molts dies. Però m'apassiona i això fa que sigui suportable», explica aquest jove de vint-i-pocs molt preocupat per mimar els seus clients i fer honor al renom d'aquesta pastisseria.

MONTSERRAT TRAVESSERA DE GRÀCIA, 172 Aparador irresistible

Situada a la confluència de la travessera de Gràcia i el carrer del Torrent de l'Olla, la pastisseria Montserrat conserva el seu aspecte original, com si el temps s'hagués aturat. I la seva especialitat ha canviat poc o gens:«Som coneguts pels bombons i la xocolata en general. També per la pastisseria de tipus tradicional»,explica Teresa Torremadé, propietària d'un comerç fundat l'any 1870. Són moments difícils per a qualsevol negoci, continua la mestressa, però el seu aparador és un reclam irresistible ple de flamets, braços de gitano i un espectacular assortiment de bombons.

IDEAL GRAN DE GRÀCIA, 207 El pastís dels diumenges

Els avis de Miquel Àngel i Lluís Álvarez van fundar la pastisseria Ideal l'any 1919.«Tinc en la memòria la imatge de la gent sortint el diumenge, anant a missa i comprant un pastisset»,recorda el Miquel Àngel, que va aprendre l'ofici des de baix.«Eren altres temps»,continua el germà gran. Avui no podrien viure només venent pastissos.«Continuem fent dolços i brioixeria amb les fórmules del nostre avi. I els nostres torrons i tortells tenen molt d'èxit en dates assenyalades»,explica el copropietari d'un establiment amb una petita part destinada a cafeteria a l'interior.

Notícies relacionades

CUSACHS BAILÈN, 223 Varietat cada dia

La història de la pastisseria de la família Cusachs comença fa mig segle al carrer de Tordera, però al cap de poc temps es va moure uns metres:«A Bailèn hi ha molt més moviment. De fet, vam ser de les primeres pastisseries a oferir una barra i taules per a degustació i va funcionar molt bé»,recorda Maria Glòria Cusachs, tercera generació en el negoci. La barra -oberta de dilluns a diumenge, de 8 a 22 hores-continua sent un punt de reunió clàssic a Gràcia, ideal per fer la tertúlia disfrutant de la gran varietat de brioixeria, pastissos, torrons i bombons que elaboren cada dia.