SANTS-MONTJUÏC

Llet pura d'euga

L'única botiga especialitzada en llet equina és al carrer de Galileu. La poc coneguda beguda ajuda pacients cardiològics, oncològics i els que pateixen intoleràncies

Botiga rural a la ciutat 8Ester Estany, propietària d’Euga Mare, atén una clienta.

Botiga rural a la ciutat 8Ester Estany, propietària d’Euga Mare, atén una clienta. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
CÈLIA MUNS
BARCELONA

No són pocs els que cada dia, per esmorzar o berenar, prenen un got de llet. I pràcticament tothom la beu, ja sigui calenta o freda, amb cacau o cafè. El que poca gent sap és que una de les alternatives a aquest producte és la desconeguda llet d'euga.

Al carrer de Galileu, 132, a Sants-Montjuïc, hi ha Euga Mare, l'única botiga especialitzada en llet d'euga d'Espanya. «És un producte que s'acostuma a comercialitzar per internet -diu Ester Estany, propietària del comerç-, però nosaltres no vam voler eliminar el punt de venda físic». Es tracta d'un article innovador al nostre país, per això es pot trobar, a més, en algunes botigues de nutrició. Euga Mare ofereix també productes de cosmètica del mateix origen equí: crema corporal i crema de mans.

El local de Sants, obert fa dos anys, és petit, acollidor i, sobretot, rural. A l'entrar-hi és inevitable tenir la sensació que en qualsevol moment sortirà un cavall o una ovella de la rebotiga.

Molt nutritiva

Ester Estany explica que la llet d'euga, més dolça i líquida que la de vaca, es va començar a comercialitzar a Europa quan investigadors belgues van descobrir que alguns habitants de pobles russos no patien tantes malalties cardiològiques i oncològiques com la resta. Al posar en comú les dietes d'aquestes persones van descobrir que era la llet d'euga el que els feia més resistents a aquestes afeccions.

«El cavall és un animal monogàstric, és a dir que només té un estómacI això significa que tots els nutrients se segreguen directament a la llet», explica Estany. Un dels requisits imprescindibles perquè aquest producte doni el seu màxim rendiment és que les eugues estiguin en semillibertat i s'alimentin bé.

Notícies relacionades

Encara que a Catalunya hi ha una petita explotació d'aquest producte que compta amb 22 eugues, la producció és massa petita per a la botiga del carrer de Galileu. És per això que Estany també importa el seu producte de Bèlgica. «El trajecte és llarg i la llet d'euga té una conservació complicada, per això hem optat per liofilitzar-la i que quedi llet en pols. Així no es perden nutrients», afirma Estany.

Encara que, segons la dietista i nutricionista Gemma Miranda, la llet d'euga té fins al 50% menys de calci que la de vaca, el gran avantatge és que també té tres vegades menys greix. A més, és un producte molt recomanable, especialment per a la gent amb intoleràncies perquè «té més betacaseïna que alfacaseïna (proteïnes), i aquesta última és la que provoca més intoleràncies», explica Miranda.