UNA ENTITAT DE GRÀCIA
La casa del barri
La Miranda ofereix una àmplia gamma de tallers en una vivenda burgesa de la Salut des de fa 14 anys Els socis també cedeixen el seu espai exterior a oenagés i a col·legis
Activitat 8 Classe de ioga a l’interior de La Miranda. /
Des d'una posició privilegiada i unida al parc Güell, La Miranda (paraula d'origen llatí que significa «digna de ser admirada») ofereix unes vistes privilegiades de Barcelona. Una casa de dues plantes construïda el 1928 acull des del 2002 una entitat privada del barri de la Salut de Gràcia que vol ser un lloc de convivència entre els veïns. «L'associació La Miranda va néixer amb la idea d'oferir al nostre barri cultura, música, teatre i diferents activitats en un espai obert. A més, som l'única entitat privada de la Salut», matisa el seu vicepresident, Arnau Mata.
La Miranda és una entitat singular, començant per la seva ubicació, a la part alta de la ciutat, i perquè, a diferència de la majoria d'associacions barcelonines, situades en locals, aquesta es troba a la bonica casa d'una família burgesa.
Okupada i escola
Una vegada construïda la casa, es va batejar com La Miranda. En 90 anys, l'immoble ha tingut diferents usos. «Va ser una casa okupa, després una comuna on convivien persones amb ideologia d'esquerres, i més tard es va convertir en una escola de primària. El 1991, un grup de jubilats del barri van crear la fundació Panteres Grises, que va ser l'antesala de la nostra entitat», recorda Josefa Lana, Pepi, la tresorera d'aquesta associació.
Després de dues dècades gestionada per un grup de gent gran, el 2002 es va constituir La Miranda, un lloc de reunió de veïns del barri i de fora. Però no va ser fins fa cinc o sis anys quan l'entitat va fer un gir important i va començar a tenir més presència. «Hem fet una àmplia difusió, a través de les xarxes socials, de l'organització d'esdeveniments i de la posada en marxa de nous i interessants tallers, que ha provocat una reobertura de l'entitat al barri», detalla Mata.
Entre els variats tallers que ofereix l'entitat hi ha els de capoeira, un per prevenir i millorar la memòria, un altre de dansa contemporània, un de teatre i un altre de ioga. Christine Broit, una alemanya de 32 anys establerta al barri, és una de les alumnes del taller de ioga. «Al traslladar-me amb el meu marit a aquest barri vam trobar La Miranda -explica Broit-. Vaig entrar per veure què era i em vaig informar sobre les classes de ioga, a les quals assisteixo des de fa uns mesos».
En família
Notícies relacionadesBroit afirma que està encantada amb la professora. «A més, aquí s'estableixen relacions molt pròximes, som com una família. I no només faig ioga, sinó que participo en altres activitats que s'organitzen a La Miranda», explica.
Després de 14 anys de trajectòria, l'entitat segueix obrint-se al barri i proposant noves iniciatives. «Volem que La Miranda no sigui un lloc de pas, sinó un punt de trobada entre diferents cultures i un espai viu en un barri tranquil i poc actiu, però que s'està rejovenint», afirma Mata. Entre altres accions, l'entitat cedeix part del seu espai exterior a diverses oenagés perquè hi portin a terme diferents tasques. «I també a un col·legi del barri perquè els nens facin una activitat extraescolar en anglès», explica el vicepresident.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació