Troba el teu habitatge a barcelona

Així pugen els preus del lloguer a Barcelona

Analitzem les dades ofertes per un important portal de lloguer d’allotjaments, present en diferents ciutats europees

Així pugen els preus del lloguer a Barcelona
2
Es llegeix en minuts

L’Índex Internacional de Lloguers de HousingAnywhere, la plataforma de lloguer d’allotjaments més gran d’Europa, corresponent al tercer trimestre del 2021 demostra que els preus del lloguer continuen pujant a Espanya, igual com en les principals ciutats europees. El tercer trimestre de l’any sol ser temporada alta al sector dels lloguers a l’iniciar-se un nou curs escolar i laboral, però l’augment en aquest trimestre és especialment evident a causa que la mobilitat es normalitza a l’aixecar-se les restriccions de la pandèmia.

«L’escassetat d’oferta de lloguers accessibles semblava menys greu el 2020 a causa que les propietats de lloguer destinades a curt termini estaven disponibles per al mercat de lloguer a llarg termini, a la qual cosa es van sumar les restriccions de mobilitat global», explica Djordy Seelmann, director general de HousingAnywhere. No obstant, els lloguers turístics que amb la pandèmia es van convertir en residencials, a poc a poc estan tornant a la modalitat turística o de curt termini, de manera que s’espera que «l’escassetat serà encara més pronunciada una vegada s’aixequin totes les restriccions en relació amb la mobilitat», afegeix Seelmann. La situació és especialment greu a les principals ciutats universitàries d’Europa, on les universitats han informat que alguns estudiants han hagut d’abandonar o ajornar els seus estudis a causa de les dificultats per trobar un allotjament accessible.

Notícies relacionades

Barcelona és un bon exemple del que passa en altres ciutats espanyoles i europees, on la tendència generalitzada és una pujada trimestral dels preus del lloguer, però sense que aquests arribin als nivells d’abans de la pandèmia. Barcelona registra augments en els preus en tots els tipus de vivenda: apartament (6,25%), habitació privada (4,5%) i estudi (7%). No obstant, els preus encara estan lleugerament per sota respecte al mateix trimestre de l’any passat (caient un 1,33%, 4,39% i 1,38% respectivament).

Barcelona, amb la vista posada en Berlín

Ciutats com Barcelona, on ja s’aplica la llei al límit del preu del lloguer, miren de prop el que passa a Berlín, on el febrer del 2020 es va començar a aplicar la Mietendeckel (nom que rep la llei en alemany). Posteriorment, la llei es va retirar al veure que podria produir-se un efecte rebot en els preus. Ara, Berlín registra la pujada interanual més gran, amb un destacat 22,36%, en el preu dels apartaments. «La tendència a l’alça dels preus confirma la necessitat d’una solució a llarg termini per a la crisi de la vivenda, especialment quan l’actual desequilibri entre l’oferta i la demanda es manté, al mateix temps que els inversors i promotors es desanimen a participar activament en el mercat», indica Djordy Seelmann.