El Periódico de L'Hospitalet
Col·lectius vulnerables
Treballadores socials de l’Hospitalet denuncien «desbordament» i demanen més recursos
Diverses desenes de persones es van concentrar per denunciar una situació que amb la pandèmia «s’ha vist amplificada exponencialment»
Des del govern local incideixen que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte «molt notable» i demanen més recursos a la Generalitat
ajuntament-hospi
Treballadores dels serveis socials de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) van denunciar aquest dijous 25 de març el «desbordament i la falta de recursos» que pateix l’Àrea d’Equitat, Drets Socials i RRHH del consistori. En una protesta davant l’edifici de l’ajuntament, diverses desenes de persones es van concentrar per denunciar una situació que amb la pandèmia «s’ha vist amplificada exponencialment».
En el comunicat que van llegir les concentrades, denuncien «un model de serveis socials obsolet», «una gestió allunyada de la realitat per part de la direcció de l’àrea» o «una gestió ineficaç de les ajudes d’urgència social», entre altres coses. Les treballadores van assenyalar que l’empitjorament de la situació social i la falta de «polítiques socials fermes i clares» per part del consistori està provocant l’«esgotament» dels professionals i una «saturació» dels serveis.
Entre les seves reivindicacions, les concentrades van reclamar un canvi en l’estructura directiva de l’àrea, més recursos per fer front a l’emergència social, l’adequació d’espais d’atenció directa o la cobertura àgil de baixes mèdiques, vacants i jubilacions.
Des del govern local, el tinent d’alcalde d’equitat, drets socials i recursos humans, Jesús Husillos, incideix que «no es pot oblidar el context que embolica les administracions» i que la pandèmia de la Covid-19 ha tingut un impacte «molt notable» en la gestió municipal i les condicions de vida i laborals de la població.
Més demanda per la pandèmia
El regidor socialista recorda que abans del virus la situació ja era complicada a causa de les seqüeles deixades per la crisi del 2008 i que l’Ajuntament de l’Hospitalet va doblar el 2020 els diners destinats a àpats socials per l’increment de la demanda provocada per la pandèmia, en total, gairebé 2 milions d’euros. «Al llarg de l’any passat es va registrar un fort augment de consultes i entrevistes als serveis socials municipals per part de diferents perfils poblacionals», expliquen des del consistori.
Husillos reconeix que s’haurien de revisar «algunes coses» de l’actual model de serveis socials. Així, en declaracions a aquest diari, Husillos explica que en les pròximes setmanes, per exemple, es canviarà l’actual sistema d’ajudes alimentàries i es passarà de l’actual model d’ajudes via Creu Roja i Càritas a unes targetes amb l’import de l’ajuda perquè els usuaris tinguin «més autonomia».
Notícies relacionadesD’altra banda, el tinent d’alcalde critica que la Generalitat hagi tardat tres anys a aprovar el Pla Sectorial de Serveis Socials i ara exigeix que «es desenvolupi». «La llei que regula els serveis socials a Catalunya diu que els ajuntament exerciran de manera delegada aquesta competència i que se’ls finançarà en un 66%, però la mitjana de la província de Barcelona està al voltant del 43%, segons dades de la diputació», assegura Husillos, que també demana més ajudes de la Generalitat en matèria de vivenda.
Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació