El Periódico de L'Hospitalet
Impacte del virus
Més del 10% dels veïns de l’Hospitalet s’han contagiat de Covid
Més de 24.000 veïns ja han rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus i 13.000, la segona
L’ajuntament anuncia que La Farga Congress ha substituït l’Hotel Salut com a seu de vacunacions
Aquest espai podria arribar a tenir capacitat per posar més de 5.000 dosis diàries, «sempre que hi hagi prou vacunes»
El 10,10% dels veïns de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) han passat o estan passant actualment la Covid-19. Aquesta és la xifra que s’extreu de creuar les dades de població del 2020 que ofereix l’Idescat (269.382 habitants) i el nombre de casos positius acumulats al municipi des del començament de la pandèmia registrats pel Departament de Salut (27.210, a data de 30 de març del 2021).
Així, des del març del 2020, 817 veïns de la ciutat ja han mort a causa del coronavirus. Respecte a les xifres de vacunació, amb dades del 30 de març, 24.213 veïns de la ciutat han rebut la primera dosi (gairebé el 9%) i 13.269 han sigut vacunats completament (el 4,93% del total de veïns).
També sobre la vacunació, el consistori ha anunciat aquest 1 d’abril que La Farga Congress ja ha substituït l’Hotel Salut com a seu de vacunacions. Així, la sala polivalent de La Farga «acollirà set punts de vacunació, amb una capacitat màxima diària de 2.400 dosis», mentre que l’antic Casal de Can Serra es manté com a centre de vacunació de la zona nord de la ciutat.
Paral·lelament, l’ajuntament assenyala que està ultimant amb el CatSalut un conveni de col·laboració pel qual La Farga serà un punt de vacunació intermedi, que podria arribar a tenir capacitat per posar més de 5.000 dosis diàries, «sempre que hi hagi prou vacunes», matisen. A més, remarquen des del consistori, durant aquesta setmana s’han habilitat a l’Hospitalet nous punts de vacunació perquè estiguin disponibles la setmana que ve. Així, també es vacunarà al casal d’entitats de Collblanc-la Torrassa i als centres de la tercera edat Ermita, a Bellvitge, de Ca n’Arús, de Pubilla Casas i de Provençana.
Els positius a l’Hospitalet
Tot i que actualment el risc de rebrot a la localitat és molt inferior al dels municipis que encapçalen la suposada quarta onada, l’Hospitalet és l’única de les 15 ciutats més poblades de Catalunya que supera el 10% de contagiats; la segueixen Santa Coloma de Gramenet (9,49% dels veïns contagiats) i Lleida (9,13%), totes per sobre de la mitjana catalana (7,8%). No obstant, des del Departament de Salut assenyalen que «segurament hi hagi moltes ciutats», com Lleida, que ja hagin arribat a aquestes xifres, però que no s’hagin detectat. De fet, alguns municipis més petits que, com l’Hospitalet, van protagonitzar brots importants de coronavirus superen aquest 10,10% de contagiats del municipi barceloní; és el cas d’Olot (11,9%) o Puigcerdà (13,1%).
Pel que fa a l’Hospitalet, des que van començar els brots postconfinament, la majoria dels casos positius s’han concentrat als barris de la zona nord de la ciutat. De fet, el juliol del 2020, mesos abans que comencés la segona onada de la Covid, el Departament de Salut i l’ajuntament ja es van veure obligats a aplicar restriccions en aquesta àrea per controlar l’escalada de contagis.
Respecte al brot que al juliol va castigar l’Hospitalet i per entendre perquè la pandèmia ha sigut una mica més dura a l’Hospitalet que en altres grans ciutats catalanes, el director i coordinador de la resposta a la Covid-19 de Catalunya, Jacobo Mendioroz, especifica que hi va haver «un augment important» dels contagis en un segment de la població «de gran mobilitat» (principalment de 20 a 29 anys) i destaca l’alta densitat de població i el nivell socioeconòmic de la zona com a factors que van propiciar aquest augment de positivitat i que «dificulten tota l’estratègia de testatge, traçat i aïllament».
«Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la renda mitjana de l’Hospitalet de Llobregat el 2015 era de 10.455 euros, clarament inferior a altres municipis com Sant Cugat (18.326) o Barcelona (14.946), i molt lluny dels 29.000 euros de zones com Pedralbes», apunta el director de la resposta a la Covid-19 de Catalunya. «Especialment baixes eren les zones afectades pel brot (la Torrassa, Collblanc, la Florida i Pubilla Casas) amb rendes mitjanes inferiors a 9.000 euros», afegeix.
Es dona el cas que el municipi amb més renda d’entre les 15 grans ciutats de Catalunya, Sant Cugat, també és la que presenta un menor nombre de població contagiada entre aquestes ciutats (5,82%).
La densitat de població
La zona nord de l’Hospitalet és una de les més denses de tot Europa, una condició que, segons indica Mendioroz, «facilita la disseminació del virus». Tant des de l’Associació de Veïns de Collblanc-la Torrassa com des de l’Associació de Veïnes i Veïns del barri de la Florida van denunciar ja al juliol, i insisteixen ara, els problemes que comporta l’alta densificació i incideixen que la pandèmia només els ha posat sobre la taula.
«La gent no pot fer vida al seu pis perquè no hi ha espai, o a més estan a l’atur, ¿què faran, passar-se tot el dia en una habitació?», es pregunta Loli Colás, presidenta de l’AVV de Collblanc-la Torrassa, que tem que, amb l’arribada del bon temps, torni a haver aglomeracions als pocs espais oberts del barri, com la plaça Espanyola, igual que passava el juliol de l’any passat. «Tot i que l’herència franquista al tramat urbà era gran, durant anys no s’ha fet res per evitar la hiperpoblació», denuncien des de l’AViV de la Florida. Així, fonts de l’associació expliquen que hi ha un gran nombre de baixos ocupats, molta gent vivint en infracondicions, en habitacions rellogades o famílies senceres que comparteixen pis per pagar el lloguer.
D’altra banda, Jesús Husillos, tinent d’alcalde d’equitat, drets socials i recursos humans de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, defensa que, actualment, «tenim massa poca informació de les causes reals de com s’originen les onades». Reconeix que la realitat de la ciutat «és la que és» i que aquesta té uns barris «complexos». Així, recorda que, en la primera onada, la pandèmia es va concentrar a la zona sud de la ciutat, amb una densitat de població molt menor a la de la zona nord, i destaca l’alta positivitat a ciutats com Olot o Puigcerdà com exemples de municipis on la pandèmia ha fet especial esment malgrat no tenir una alta densitat de població.
Notícies relacionadesTot i així, des de les dues associacions locals insisteixen a demanar a l’ajuntament que, tot i que sigui en cap de setmana, converteixi en zona de vianants alguns carrers de la ciutat «perquè els veïns no se n’hagin d’anar a passejar a altres municipis». A més, des de l’AViV de la Florida, també exigeixen a Salut la instal·lació dels mòduls per ampliar l’atenció de casos de Covid al CAP la Florida: «De vegades, la densitat també suposa que no hi hagi prou espai per atendre els usuaris amb les mesures de seguretat requerides».
Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Club d’Estil de EL PERIÓDICO 10 trucs infal·libles de la guru de l’ordre Alicia Iglesias per triomfar amb el canvi d’armari
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Bakú aconsegueix 300.000 milions a l’any per als països del sud global
- Gavi, un any després
- El Barça acaba trasbalsat