El Periódico de L'Hospitalet
A Collblanc - la Torrassa
Famílies i docents es concentren contra el tancament de l’Acadèmia Cultura de l’Hospitalet
Els sindicats denuncien que les escoles del barri no podran absorbir els 340 alumnes i reclamen una solució a Educació
Un centenar de persones es van concentrar aquest dimecres davant l’escola concertada Acadèmia Cultura de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), al barri de la Torrassa, per reclamar a la Generalitat que revoqui el seu tancament. Els sindicats han denunciat que el Departament d’Educació ha autoritzat la seva clausura de manera «unilateral» i sense tenir en compte la situació de la resta d’escoles del barri, que no podran absorbir els seus 340 a alumnes perquè el 80% estan plenes o per sobre de la ràtio.
«No pot ser que primer es tanqui una escola i després es pensi què es fa amb els alumnes», va afegir Carles Nadal, de CCOO. Durant la protesta també s’ha recordat que una quarantena de professors es quedarà sense feina amb el tancament.
Després de presentar 3.700 firmes contra el tancament del centre la setmana passada a la seu del Departament d’Educació i de reunir-se amb l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, aquest dimecres han continuat els actes de protesta de famílies, treballadors i sindicats per reclamar la continuïtat de l’Acadèmia Cultura.
Centres saturats
Amb el crit de «La Cultura no es tanca», un centenar de persones s’han concentrat davant l’escola, al carrer de Martí Julià del districte de Collblanc - la Torrassa, per exigir que la Generalitat revoqui l’ordre de tancament, contra la qual els sindicats han presentat un recurs d’alçada, i que totes les parts «tornin a la casella de sortida» i s’asseguin a negociar una solució que permeti mantenir obert el centre.
Nadal va recordar que fa un any van declarar l’emergència d’escolarització a l’Hospitalet de Llobregat, la ciutat més densament poblada d’Europa, i que aquest tancament «unilateral» només aconseguirà empitjorar una situació que ja és límit a la ciutat amb el 80% dels centres de primària plens o per sobre de la ràtio i el 70% dels centres de secundària en la mateixa situació.
Els sindicats denuncien que molts dels 340 alumnes no podran anar a un centre del seu barri i que els que ho puguin fer serà a canvi de «saturar» encara més els centres pròxims. «En aquest cas no s’està garantint el dret a l’educació perquè la solució de la Generalitat és que molts alumnes hagin de desplaçar-se a escoles que són a 40 minuts de casa seva», va lamentar Nadal.
Mesos sense pagar el lloguer
Els representants sindicals també critiquen que tota aquesta situació es produeixi després que el mes de setembre passat es prorrogués el concert de l’escola Acadèmia Cultura per sis anys més. Respecte a això, critiquen que en el seu moment s’autoritzés la seva continuïtat sense detectar que l’inquilí, Acadèmia Cultura S. L., feia mesos que no pagava el lloguer al propietari, el Bisbat de Barcelona, ni que l’edifici presentava greus deficiències que mesos després obliguen al tancament. «No volem acusar ni assenyalar, però potser hi ha qui té altres plans per a aquest edifici», van afegir.
En representació dels treballadors del centre, Ingrid López, va recordar que, a part del greuge que suposarà el tancament per als 340 alumnes, també deixarà sense feina una quarantena de persones que en el dia d’avui no saben quin serà el seu futur.
Finalment, la Sara, mare d’una alumna del centre, va explicar que «se sent sola» perquè la seva filla encara no té plaça en una escola per al curs vinent i encara ningú li ha ofert cap solució.
Causes del tancament
L’Arquebisbat de Barcelona, propietari dels dos immobles on s’ubica el centre educatiu, va anunciar el mes de març passat la seva decisió de rescindir el lloguer a partir del mes d’agost per incompliment del contracte respecte al manteniment de l’edifici i l’impagament de les quotes de lloguer per part de l’inquilí, l’empresa Acadèmia Cultura S. L., que deuria més de 50.000 euros.
Al tenir coneixement dels fets, l’Ajuntament de l’Hospitalet va mediar amb la direcció del centre i amb l’Arquebisbat per trobar una sortida que evités el tancament del centre de cara al pròxim curs escolar. De la mediació va sortir un acord que passava per mantenir l’escola oberta un any més per treballar en la seva viabilitat a canvi que l’inquilí abonés els lloguers pendents i s’avingués a passar una inspecció de les instal·lacions per part d’Educació.
Notícies relacionadesEls gestors del centre van declinar tota responsabilitat en l’estat de conservació de l’edifici i van demanar al Departament d’Educació que assumís la totalitat de les despeses a partir d’ara, així com el cost de la reforma que necessita l’edifici, petició que la Generalitat no va acceptar.
Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi