El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Problemes d’estructura

Unes esquerdes deixen sis mesos sense pis 10 famílies de l’Hospitalet

Els veïns del número 218 de l’avinguda del Carrilet acusen la constructora d’un edifici contigu

L’Hospitalet de Llobregat 08-06-2021 - Grieta en la fachada del edificio de Avenida del Carrilet 218 debido a las obras que está haciendo una constructora en el edificio al lato. Foto Simone Boccaccio

L’Hospitalet de Llobregat 08-06-2021 - Grieta en la fachada del edificio de Avenida del Carrilet 218 debido a las obras que está haciendo una constructora en el edificio al lato. Foto Simone Boccaccio / Simone Boccaccio

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva
Anna Rocasalva

Periodista.

ver +

Fa més de sis mesos que una comunitat sencera de veïns, al número 218 de l’avinguda del Carrilet de l’Hospitalet de Llobregat, viuen fora de casa seva. ¿El motiu? L’aparició d’unes perilloses esquerdes a la façana, escala i interiors d’algunes vivendes que, asseguren, podrien haver sigut causades per la construcció d’unes obres limítrofes al seu edifici.

Durant tot aquest temps, aquestes famílies lamenten que han estat pagant un lloguer o un hotel i, alhora, sufragant les hipoteques i els subministraments d’uns pisos als quals no poden tornar a viure. Calculen que reparar els danys estructurals de l’edifici els costarà entre 150.000 i 200.000 euros. No és només un perjudici econòmic, diuen, també és un dany psicològic: «La sensació d’impotència és brutal. Estem molt afectats», comenta una de les veïnes, Sandra Martín.

De moment, a principis de juny s’ha produït un principi d’acord, verbal i sense data establerta, pel qual els tècnics de les dues parts (veïns i promotora) es reuniran per determinar quines són les actuacions que s’han de portar a terme de forma urgent perquè les famílies puguin tornar a casa seva. Unes intervencions que no tindran cost per als veïns.

Just abans de Nadal

El 2 de desembre passat, la vida d’aquesta comunitat de veïns va canviar per sempre. «Es va notar una lleu tremolor de terra i es van obrir una sèrie d’esquerdes a l’escala de l’edifici», explica el veí del 4t, Joan Espín. «A les set del vespre els Bombers ja havien declarat que havíem d’abandonar la vivenda. Estàvem en plena pandèmia; gairebé era Nadal i a l’ajuntament només hi havia quatre persones teletreballant», recorda. «Vam agafar un parell de maletes i ens en vam anar».

La Guàrdia Urbana va oferir a les famílies allotjar-se a l’alberg municipal, però tots van optar per quedar-se amb algun familiar o anar a un hotel. No sabien que aquesta situació s’allargaria mesos.

Dos dies després del sinistre, en una reunió amb el consistori, la constructora es va comprometre a fixar l’escala amb uns escaires. Una solució que no va convèncer els Bombers, que van tornar a determinar que l’edifici «no era segur». La situació s’ha anat allargant i els veïns han contractat un arquitecte i un advocat.

Per la seva banda, fonts del consistori hospitalenc expliquen que s’està fent «un seguiment del conflicte», tot i que admeten que, al tractar-se d’«un assumpte entre dues parts privades», el màxim que pot fer la institució és existir i proporcionar allotjament alternatiu als afectats.

Les famílies, en canvi, creuen que la constructora hauria d’haver parat les obres a la mínima senyal de danys, mentre que fonts de la promotora defensen, en declaracions a aquest diari, que «aquesta no és la seva responsabilitat perquè l’edifici afectat hauria d’haver estat preparat per assumir els petits micromoviments de la construcció».

Danys estructurals

L’immoble perjudicat va ser construït als anys 60. És un edifici de nou plantes, alt i estret, i la majoria de les afectacions es concentren a la part central. Els veïns asseguren que la seva finca havia passat l’ITE el 2018 i que els problemes van aparèixer al començar les obres limítrofes.

L’escala principal, amb volta a la catalana, és la zona que ha patit més danys: està molt esquerdada i, en determinats trams, els elements que la componen –parets, esglaons, el terra dels replans... – estan començant a separar-se els uns dels altres.

A la façana, l’esquerda exterior va del tercer pis fins al sisè i entra dins de les vivendes dels veïns Joan Espín i Roberto Carlos. «Creiem que, quan la constructora va perforar el terra del seu terreny, els fonaments del nostre edifici es van enfonsar uns mil·límetres a la dreta i això ha provocat que l’immoble s’inclini i es recolzi a l’obra acabada de construir», descriu Espín.

«La nostra finca té llicència legal, i hem edificat tenint en compte el subsol, mitjançant anàlisis topogràfiques, sabent que teníem un edifici fràgil al costat, amb deficiències tècniques», defensen fonts de la promotora. «El seu immoble és vell i amb una estructura mixta mal feta: té les tres plantes intermèdies amb parets sense travar, per això les esquerdes es concentren allà», expliquen.

«Tots els edificis es mouen una mica quan es construeix al costat però, a diferència d’aquest, estan preparats per a això. Si nosaltres no haguéssim actuat potser l’assumpte no seria tan greu o tan immediat, però no és la nostra responsabilitat», es reafirmen les fonts. 

Notícies relacionades

«Empatitzem amb el sofriment dels veïns, i els diem que, si volen tornar a casa seva, els solucionarem el tema de les esquerdes, però ells han de demanar un informe de solidesa i entendre que nosaltres no podem fer-nos càrrec dels problemes estructurals del seu immoble», expliquen des de la constructora.

«Si l’altra part es compromet a arreglar l’escala nosaltres tornaríem a casa nostra sense dubtar-ho. Les esquerdes no ens fan por. El problema és que els fonaments de l’edifici continuaran estant fets malbé i aquí és on hem de veure de qui és la responsabilitat i, segurament, haurem d’anar a judici», conclouen els veïns.