El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Investigació judicial

La Policia qüestiona l’Ajuntament de l’Hospitalet en el control de subvencions del Consell Esportiu

  • En el marc d’una nova línia d’investigació, el mes passat, la jutge va tornar a prendre declaració com a investigats Alcázar, Plaza i Galí

La Policia qüestiona l’Ajuntament de l’Hospitalet en el control de subvencions del Consell Esportiu
4
Es llegeix en minuts
EFE

La Policia Nacional considera que l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) va actuar amb «passivitat, permissivitat o deixadesa» al controlar la informació de les sol·licituds de subvenció del Consell Esportiu, que una jutge investiga per desviació de fons.

Així ho posa de manifest el grup de la Unitat de Delictes Econòmics i Financers (UDEF), que indaga la presumpta trama de desviació de subvencions de l’entitat, en dos informes als quals ha tingut accés Efe i que han propiciat la nova línia d’investigació judicial per suposades irregularitats en un crèdit sol·licitat pel Consell Esportiu.

En el marc d’aquestes noves diligències, el mes passat, la jutge va tornar a prendre declaració com a investigats el tinent d’alcalde de l’Hospitalet Cristian Alcázar, l’exregidor Cristóbal Plaza i el director del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat (CELH), Eduard Galí.

Encara a l’espera de l’informe sobre de l’anàlisi policial del mòbil de l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, la socialista Núria Marín, que està imputada per omissió del deure de perseguir delictes, els últims informes policials aportats a la causa apuntarien a una falta de fiscalització municipal sobre el Consell Esportiu i sobre la informació que l’entitat aportava per rebre les subvencions.

La independència del Consell Esportiu

Així mateix, la Policia Nacional qüestiona la independència del CELH respecte de l’ajuntament, ja que l’entitat comparteix edifici amb l’Àrea d’Esports de l’ajuntament i la seva comissió directiva està formada, en part, pel mateix personal municipal que ha de revisar la subvenció, i adverteix sobre la vinculació partidista de la directiva de l’entitat amb el PSC.

«S’ha trobat un vincle que connecta les dues parts (el Consell Esportiu i l’ajuntament) amb la composició de la seva Comissió Directiva, ja que aquesta reflecteix un clar control d’aquest òrgan per persones que estan vinculades al PSC, partit polític que governa l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat», assenyala un dels informes, que revela que en la directiva de 2019 10 dels 12 membres eren militants o tenien una clara adscripció al PSC.

En els informes, els investigadors veuen irregularitats en els expedients de subvenció que el CELH entrega a l’ajuntament, on presenten xifres d’ingressos molt menors a les que van obtenir realment, i afirmen que aquestes anomalies es podien detectar «amb comprovacions aritmètiques molt simples». «No obstant, és aquesta falta de control, trobada en les successives etapes de tràmit de l’expedient, la que el deixa passar per alt», conclouen.

Altres temes investigats són el cobrament per duplicat o fins i tot triplicats d’alguns cursos de formació pels quals rebia diners de la subvenció, es cobrava als participants i s’obtenien ajudes d’altres associacions o fundacions. «Hi va haver una presumpció de concessió des del moment en què el CELH va sol·licitar la subvenció a l’Ajuntament de l’Hospitalet, sabedors que els òrgans encarregats de fiscalitzar, controlar o visar el contingut de la documentació que s’aporta no realitzen la tasca que els correspon, no per laxitud, sinó perquè aquest control no existeix», emfatitzen.

Errors en el pressupost

Una prova d’aquesta falta de control són uns «informes tècnics» que el CELH remet l’ajuntament i en els quals admet errors en el seu pressupost, «amb desviacions poc justificables», segons l’UDEF i, no obstant, cap òrgan municipal «ni li requereix ni l’adverteix per justificar degudament els esmentats errors».

En un d’aquests informes tècnics, que s’emeten en reiterades ocasions, el llavors director del CELH, Cris Plaza, es disculpa pels «diversos errors en la confecció del pressupost» i indica: «Podria enumerar un per un els errors particulars, però considero, amb tota franquesa, que ha sigut un plantejament global erroni del pressupost. Per tant, en prenem nota perquè no hem estat encertats i la temporada que ve no tornarà a passar».

Missatges de WhatsApp

En altres informes inclosos en el sumari als quals ha tingut accés Efe, la Policia Nacional reprodueix missatges de WhatsApp que van intercanviar els principals investigats, en els quals al·ludeixen l’alcaldessa Núria Marín i l’exsecretari general d’Esports de la Generalitat Gerard Figueras, també imputat en la causa. En una d’aquestes converses, de 18 de febrer de 2020, Plaza assegura a Galí que Figueras està «al màxim» amb ells i que «trucarà la Núria i passarà un informe positiu» sobre les seves «rendicions de comptes».

En xats posteriors, del 22 de maig de 2020, Plaza i Galí es mostren expectants per veure «quins moviments hi està havent per dalt», parlen de «parar els peus» a Graells i de demostrar la seva «soledat» i el primer diu que trucarà a Marín: «Li diré a l’alcaldessa que proposaré una remodelació de càrrecs en la junta. Que el tregui de la vicepresidència [a Graells]».

Notícies relacionades

Per a l’UDEF, de la conversa de febrer «es desprèn una connivència» entre el llavors president del CELH, Cristóbal Plaza, i Gerard Figueras, ja que aquest «sembla ser que truca directament a l’alcaldessa per informar-la positivament de la rendició de comptes del CELH».

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO